УНСС беше домакин на Открито заседание на постоянната Комисия по образование, младеж, спорт и култура на НСОРБ

четвъртък, 30 март 2023 16:58

В зала „Тържествена“ на УНСС се проведе Открито заседание на постоянната Комисия по образование, младеж, спорт и култура на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

В официалното откриване на събитието от страна на университета участва ректорът проф. д-р Димитър Димитров, а от НСОРБ изпълнителният директор на сдружението Силвия Георгиева, Теодора Дачева, заместник-изпълнителен директор на НСОРБ и секретар на ПК по образование, младеж, спорт и култура и Диана Саватева, заместник-председател на Комисията и заместник-кмет на община Бургас.

 

Диана Саватева, проф. д-р Димитър Димитров, Силвия Георгиева и Теодора Дачева (от ляво надясно)

Силвия Георгиева поздрави участниците в откритото заседание и отбеляза: „Въпреки, че се намираме на територията на едно от най-престижните висши училища в България, си позволявам аз първо да кажа „Добре дошли!“, защото УНСС е първия университет, с който НСОРБ подписа меморандум за сътрудничество, за да работим по-интензивно, както за привличане на студенти към местното самоуправление с желание да продължат развитието си в общините, така и за да подобрим компетенциите и капацитета на служителите в общинските администрации. Затова използвам случая да благодаря на проф. д-р Димитър Димитров за ползотворното и ефективно сътрудничество с УНСС. Реализираме много инициативи заедно за осигуряване на стажове на студенти от университета. Радваме се , че успяхме да създадем работещо партньорство с УНСС и ще продължим да го развиваме“, каза Силвия Георгиева.   

   

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства участниците в заседанието и подчерта: „УНСС има подписани споразумения за сътрудничество освен с НСОРБ и с около 50 общини, с които работим много добре, защото УНСС, като най-големият бизнес университет с богато портфолио от специалности, обучава студенти във всички области на социално-икономическия живот и има богат опит в подготовката на анализи и концепции за развитието на общините и регионите. Във всяка община има местен бизнес, общинска администрация, има финансови и културни институции и нашите студенти могат в резултат на партньорството ни с НСОРБ да установят връзка с институциите и бизнеса на местно ниво за стаж и на следващ етап за реализация в съответната община", каза проф. д-р Димитър Димитров, като допълни, че стратегиите за устойчиво развитие на регионите са неразривно свързани с образованието и бъдещето на младите хора. Университетите не трябва да остават изолирани от проблемите на общините и областите, защото те могат да играят изключителна роля за развитието им, както и за страната като цяло. Общините трябва максимално да се възползват от научния потенциал на университетите при реализирането на своите програми за местно самоуправление и развитие на персонала.

      

„Културата има своето огромно място за развитие на регионите, за развитие на образованието, неслучайно тези теми сме ги поставили заедно в Комисията. Трябва да се опитаме да погледнем малко по-широко на културата, освен като дух и национална идентичност, да вкараме културата в икономическия обмен в стопанския оборот на държавата. Защото вие знаете как нашите съседни държави Гърция и Турция, облягайки се на това, което имат като културни забележителности и наследство създават голяма добавена стойност“, каза Теодора Дачева.

      

„Образованието е много важен и ключов ресор, обикновено в смесените заседания то изчерпва голяма част от времето, но културата е насочена към създаване на общности, не е просто културно съдържание, което трябва да предоставим на жителите и гостите на нашите общини. Ние имаме дълг към по-дългосрочното развитие на страната и нацията ни и затова културата заслужава специално внимание“, акцентира Диана Саватева.

     

Основен лектор на събитието беше гл. ас. д-р Диана Андреева-Попйорданова, директор на Обсерватория по икономика на културата, зам.-директор на Центъра за медийни изследвания и аудиовизуална политика към УНСС и преподавател в катедра „Медии и обществени комуникации“, която представи съвместното изследване на Обсерватория по икономика на културата и Столична община: „Икономически принос на изкуствата, културните и творчески индустрии, културно наследство и културния туризъм за периода 2008 - 2021 г."

Гл. ас. д-р Диана Андреева-Попйорданова подчерта, че културните и творчески индустрии реализират принос към икономиката на национално ниво от 6.40%, 112 821 заети и над 24 000 микро, малки и средни организации. Анализирани са основни показатели за икономическата значимост на медиите – добавена стойност по факторни разходи, заети, наети, оборот, брой предприятия, преки чуждестранни инвестиции и средно брутно възнаграждение, както и производителност на труда. Показателите са представени на национално ниво и за София-град. В изследването е използвана методологията на ЕВРОСТАТ, чрез системата от кодове на NACЕ и COICOP. Данните са съпоставими в сравнителен анализ със държавите – членки на ЕС.

       

Гл. ас. д-р Диана Андреева-Попйорданова

Направен е анализ на статистическото осигуряване за изчисляване на икономическия принос на медиите на основата на действащата класификация на икономическите кодове в системата на NACE и са изведени препоръки за оптимизация на статистическата рамка. Изследването е основа за създаването на ефективна и ефикасна политика в областта на медиите.

Според изследването в България - културните и творчески индустрии създават сериозен икономически резултат. През последното десетилетие те си извоюваха признание за специфично икономическо поле с голяма динамика, със социални измерения създаващи партньорски мрежи между обществения сектор и частния бизнес. Културните и творчески индустрии са катализатор за развитие на нови технологии и иновации в културния и индустриален сектор, неделима част са от образованието и модерните регионални и градски политики.

    

По време на заседанието бяха разгледани и практическите проблеми в прилагането на Закона за авторското право и сродните права – гледната точка на общините, бяха представени възможностите за финансиране на общини и културни институти по програма „Творческа Европа“ и Национален фонд „Култура“. 


За Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ)

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) е учредено на 11 декември 1996 година с участието на 1/3 от общините. В средата на 1997 г. броят на общините става 2/3, което дава право на Сдружението да бъде легитимен представител на местната власт, да представлява и защитава нейните интереси. От 1999 година в НСОРБ членуват 264 от общо 264 общини в страната. През 2015 г. членовете на НСОРБ стават 265, след присъединяването на новосъздадената община Сърница.

Сдружението е юридическо лице с нестопанска цел, създадено на основание чл. 9 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и на Закона за юридическите лица с нестопанска цел. То е отделно от членовете си и функционира на принципите на доброволност и равнопоставеност на своите членове.

Дейността на НСОРБ е фокусирана в три основни направления:

Представителство и защита на общините пред органите на централната власт: изследвания, анализи, оценка и разработване на предложения за промяна и усъвършенстване на политиката по отношение на местното самоуправление, лобиране;

Подкрепа на общините при осъществяване на техните правомощия: проучване мненията на общините и разработване на консенсусни позиции и стратегии; предоставяне на широк спектър от консултации, обучителни програми, издаване на тематични справочници и консултативни разработки, предоставяне на собствен Център за обучение на общините;

Участие в български и международни форуми и организационно укрепване на НСОРБ.


Галерия снимки от УНСС беше домакин на Открито заседание на постоянната Комисия  по образование, м ...