Откри се третото издание на Университетска седмица на книгата

понеделник, 27 март 2023 18:51

Третото издание на Университетска седмица на книгата (27-31 март 2023) се откри в присъствието на студенти и над 500 средношколци, посетили университета за изложението и Ден на отворени врати. Над 15 издателства, 4 от които университетски,  бяха подредили своите щандове. Гости на официалното откриване бяха кметът на район „Студентски“ Петко Горанов и Георги Тошев, журналист, писател, режисьор, продуцент.

От страна на УНСС в откриването на третия поред книжен форум се включиха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност и доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност

„Културата е въпрос на национална сигурност и аз като преподавател в това направление съм съгласен с това твърдение. Защото без култура не може да се прецени, какво си заслужава да бъде защитавано. А именно нашият дълг пред младото поколение е да съхраняваме тази култура във всякакъв аспект“, каза ректорът на УНСС и представи предстоящите събития през Университетската седмица на книгата. Той акцентира, че една от целите на ръководството е да превърне УНСС и в културен център, университет, който излъчва култура, показва култура - водещ в организиране на събития, свързани с културата.

Кметът на район „Студентски“ подкрепи инициативата, като каза, че ще съдейства това да се случи. „Това, че се прави мост между бизнеса и културата е нещо много хубаво и ние от местната власт можем да бъдем партньори в осъществяването на това. Програмата на седмицата на книгата е толкова интересна, че без никакво преувеличение казвам, че съм тук не само да представя район „Студентски“ и местната власт, но и за свое собствено удоволствие“, каза  Петко Горанов.

27 март е и Световен ден на театъра и първите представени книги в изложението бяха  биографии на големите български артисти - Цветана Манева, Невена Коканова, Катя Паскалева, Стефан Данаилов, Георги Парцалев и Наум Шопов с автор Георги Тошев.

Доц. д-р Светла Цанкова от катедра „Медии и обществени комуникации“, Георги Тошев и ректорът на УНСС, проф. Димитър Димитров

„Ентусиазмът на всички хора, които участват в Университетската седмица на книгата говори достатъчно, всички се включиха с желание. Това за нас е едно признание за стойността на инициативата. Една нова книга настина е един нов свят, който се открива пред нас и през тази седмица всеки може да намери много нови светове“, каза проф. Димитров.

Модератор на събитието беше доц. д-р Светла Цанкова от катедра „Медии и обществени комуникации“. Тя представи автора и книгите му в Голяма конферентна зала, като акцентира на факта, че Георги Тошев е дългогодишен приятел на УНСС и на катедрата. Тя представи автора, чието име е свързано с забележителни поредици като „Другата България“, „Непознатите“, „Децата на Другата България“, не само като журналист и разказвач на невероятни истории, но и като автор на биографии на хора - не просто известни хора, а културни емблеми. „Те са важна част на обществената ни памет, която ще бъде съхранена именно от това, което той е направил. Той показва, че журналистиката не е спринт, а е маратон и Георги Тошев е един успешен маратонец, защото всичките му проекти доказват, че и в България може да се прави качествена журналистика“, каза доц. д-р Светла Цанкова.

„Четенето за мен е свързано с търсенето на отговори на трудни въпроси. В книгите са големите отговори и въпроси. Четящият човек е будният човек, а будният човек е действащият човек. Само действията ни могат да ни легитимират като хора“, каза Георги Тошев, обръщайки се най-вече към младата част от публиката. „Това, което обединява всичките ми герои е, че не само носят тайни, но са и много талантливи и достойни хора. И още едно общо качество – тяхната кариера е устойчива във времето“, обясни Георги Тошев мотивите си да напише биографиите на големите български актьори.

Цялото изказване на Георги Тошев можете да прочетете ТУК

Следващата премиера беше на книгата на проф. д.н. Ивайло Христов „Васил Левски – драмата на избора“.

„Левски със сигурност е най-известната, най-популярната личност в България, във всички класации той заема първо място, никой не е оспорил неговото значение. Но същевременно представлява и една загадка. Цяло чудо е, че българският народ е създал, родил този човек, една психологическа рядкост, не съм убеден, че това ще се случи втори път. Имам и лични мотиви. Моят пра-пра-дядо е един от съратниците и сподвижниците на Левски, приятел на Димитър Пъшков, и на паметната плоча в ловешкото село Сопот е издълбано неговото име. Така че имам и професионални, и лични мотиви“, обясни причините да напише тази втора книга авторът.

Проф. Димитър Димитров и проф. д.н. Ивайло Христов

Ректорът поздрави проф. д.н. Ивайло Христов за избора му на тема и сподели: „На мен ми направи силно впечатление големият организаторски талант на Левски, да създаде такава голяма организация в онова смутно време, да мотивира толкова хора, които не се познават, да поема риск всеки ден и всяка нощ, това е велико дело.“

Интервю с проф. д.н. Ивайло Христов за новата му книга можете да прочетете ТУК

Третата за деня премиера беше на монографията „Активното стареене - здравни, социални и икономически детерминанти“ с автори от две катедри в УНСС - от „Статистика и иконометрия” - проф. д-р Веселка Павлова, доц. д-р Екатерина Тошева, доц. д-р Мариана Мургова и Атанас Димов и от катедра „Чoвешки ресурси и социална защита”  - доц. д-р Ралица Пандурска. 

Проф. д-р Веселка Павлова, доц. д-р Екатерина Тошева и доц. д-р Ралица Пандурска

Това е сериозен труд, финансиран от целеви субсидии за научна дейност на УНСС. Изводите, които се налагат за България, следствие на проучването, не са оптимистични. Проучването показва, че относителният дял на населението над 65 години в света е към 10 %, в Европа е около 20 %, а в България достига до 23 %, като в България средната продължителност на живота е най-ниска в Европа – около 73 години, а в Европа е около 80 години. Имаме едновременно голям дял на възрастни хора и ниска продължителност на живота. Проучването и изводите можете да видите ТУК.

В чест на 170-ата годишнина от рождението на проф. Стефан С. Бобчев беше представена книгата за живота на основателя и първи ректор на Свободния университет за политически и стопански науки - днешният УНСС - „Славянин в родината си, българин в чужбина“с автор доц. д-р Петър Първанов от Югозападния университет „Неофит Рилски“. 

Авторът беше представен от Атанас Димитров, директор на Междууниверситетския център за развитие на кариерата и един от инициаторите за преиздаване на книгата в УНСС. „Ние, като университет със 103- годишна история, държим на паметта и историята и възможността повече хора да се докоснат до живота на една енциклопедична личност, която съчетава в себе си много таланти.“  

Директорът на Междууниверситетския център за развитие на кариерата Атанас Димитров и доц. Петър Първанов - авторът на книгата за проф. Стефан С. Бобчев

Доц. Петър Първанов сподели, че е работил върху книгата 5 години, изследвайки различни извори за живота и дейността на проф. Стефан С. Бобчев, като се е стремял да обхване целия му живот, който авторът дели на два етапа - единият обхваща неговото формиране, другият- етапът на зрялост, когато реализира идеите си в политическата, обществената, научната и публицистична сцена. 

Асоциация „Българска книга“, партньор на събитието, поздравиха организаторите на Университетската седмица на книгата и пожелаха тя да се превърне в национална и да се утвърди като една от инициативите за развитие на книжовността сред младите хора. „Защото инвестициите в книги, грамотност и образование имат четирикратна икономическа възвръщаемост и са доказали своя положителен ефект върху икономиката на всяка една от държавите, които инвестират в книги, образование и наука“, се казва в обръщение на Десислава Алексиева, председател на УС на Асоциация „Българска книга“.

Галерия снимки от Откри се третото издание на Университетска седмица на книгата ...