Финали на още три състезания по отговорно и иновативно предприемачество в рамките на ENGAGE.EU

понеделник, 27 март 2023 11:56

„Това не е обикновен проект, а идейна платформа насочена към общоевропейското образование“, така ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров определи международното ученическо състезание „Млади иновативни предприемачи за един по-добър свят“, организирано в рамките на ENGAGE.EU и с любезното съдействие на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ).

„Нашият университет е част от една голяма европейска мрежа - ENGAGE.EU, в която членуват 9 елитни европейски икономически университета. В партньорство с тях се опитваме да насърчаваме включването на младите хора и стимулирането на техния ранен принос към икономиката и обществото. Затова нашият университет провежда серия от състезания за развитие на предприемачески умения“. С тези думи ректорът се обърна към финалистите в едно от училищата – Професионалната гимназия по икономика гр. Ямбол (на снимката долу).

Според ръководителя на инициативата и заместник-ректор доц. д-р Михаил Мусов ENGAGE.EU вече трета година показва, че българските ученици, студенти и преподаватели са абсолютно равностойни на своите колеги в рамките на Европейското образователно пространство. „ENGAGE.EU е предизвикателство, което поставя нови граници на нашите възможности, вдъхновение да продължаваме да променяме обществото и икономиката за едно по-добро бъдеще“.

Проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България и част от журито на състезанието, определи нивото на подготовка на учениците като „изключително високо“. Пред състезателите в Ямбол тя каза: „Впечатлени сме от постиженията на учениците. Те показаха много добри умения по предприемачество, маркетинг, мениджмънт, бизнес планиране. Показаха и много задълбочени компетенции в областта на финансите и счетоводството. Бяха напрали стратегия за бизнеса си с 10-годишна перспектива и разсъждаваха върху ефекта от техните производства върху околната среда“.  

Проф. Фесчиян уточни, че високото качество на проектите и задълбочените познания са валидни за всички училища, включени в състезанието.

В състезанието взеха участие над двадесет екипа от три училища - НФСГ София, Търговската гимназия (ТГ) в Бургас и Професионалната гимназия по икономика (ПГИ) в гр. Ямбол.

Предложените иновативни предприемачески идеи бяха насочени към широк спектър от проблеми на отговорното потребление и производство – от замърсяването на природата, през оползотворяването на отпадъците, до проблемите на енергийната ефективност. Представянето и защитата на иновативните предприемачески идеи протече в атмосфера на концентрирано внимание на съперниците, аргументирано отстояване на предложените идеи и оживени дискусии по поставените от журито и опонентите въпроси.

„Обработката на оценките доказа, че най-изявени иновативни предприемачески компетенции са мотивацията и ангажираността (на първо място), етичното и екологично мислене (на второ), екипността и убедителността на представянето. Ако трябва да посочим компетенциите, за чието развитие следва да се усвояват допълнителни знания и умения то това са: вземането на решения в условията на несигурност, ресурсното осигуряване и адресиране на въпросите, свързани с разнообразието и необходимостта от прилагането на интердисциплинарен подход“, коментира доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество към УНСС и ръководител на катедра „Предприемачество“.

Цялостната организация на състезанието бе осъществена с активната подкрепа на ръководството на училищата и учителите, приели ролята на ментори.

Направи впечатление, че въпреки открояването на един екип-победител, какъвто е регламентът на състезанието, останалите екипи също бяха удовлетворени от участието си и също получиха овации от съперниците си и в трите училища.

Председател на журито в НФСГ беше директорът на Института по предприемачество и ръководител на катедра „Предприемачество“ доц. д-р Костадин Коларов (на снимката долу).

Д-р Кристиан Желев от катедра „МИО и бизнес“ беше председател на журито в ПГИ Ямбол.

Доц. д-р Деница Горчилова, ръководител на катедра „Публична администрация“, беше председател на журито в ТГ Бургас.

Галерия снимки от Финали на още три състезания по отговорно и иновативно предприемачество в рамкит ...