Консултантът Иван Василев представи актуални теми пред студентите от специалност „Бизнес икономика“

понеделник, 27 март 2023 9:32

Иван Василев (политически и технологичен консултант) представи пред студентите от четвърти курс, специалност „Бизнес икономика“, темите „Как да превърнем компанията си от добра във велика?“, „Парадоксът на просперитета. Как се създават иновации, които създават пазар?“ и „Какво значи конкурентоспособност през 2023 г.?“.

„Трансформацията зависи от вас!“,, с това изречение Иван Василев започна презентацията си, посветена на изключително актуални и значими теми. В началото на срещата гостът даде отговор на въпроса – какво по-различно правят великите компании в сравнение с добрите? Той представи пътя на трансформация на организациите, основавайки се на изследвания, направени от учени и подробно обясни на студентите кои са критериите и принципите, които подпомагат трансформацията на компаниите във велики. Обясни връзката между принципите и как те да бъдат прилагани на практика.

Изключително важна предпоставка за повишаване на конкурентоспособността на организациите са иновациите. В тази връзка експертът направи диференциация на иновациите, като постави ударение върху теорията на икономиста Клейтън Кристенсен и как иновативните технологии създават нови пазари. Гостът отбеляза също, че е важно за предприемачите да намират съмишленици, да приемат с отвореност критичните мнения, да вземат под внимание обратната връзка и, ако се налага, да преработват идеята и концепцията си.

Иван Василев обърна специално внимание и на въпросите, свързани с влиянието на технологичните промени върху бизнес процесите и как компаниите трябва да се адаптират към новите реалности. Той запозна студентите с предизвикателствата, които поставя развитието на изкуствения интелект и какви проблеми могат да бъдат решавани с негова помощ. Експертът представи изключително актуална и важна за студентите информация и им постави въпроси, свързани с бъдещото развитие на компаниите.

Студентите демонстрираха значителен интерес по отношение на представената информация в лекцията. Това пролича от дискусията в края на срещата. Студентите поставиха редица въпроси, като една част от тях бяха свързани с чат GPT, новите професии, влиянието на технологиите върху продължителността на работната седмица и много други. Студентите демонстрираха познания по темите и взеха активно участие в процеса по обсъждане. Споделената от тях обратна връзка е, че са изключително удовлетворени и обогатени от срещата.

Организатор на срещата е доц. д-р Вяра Милушева от катедра „Индустриален бизнес“. 

Галерия снимки от Консултантът Иван Василев представи актуални теми пред студентите от специалност ...