Информационен ден за кандидат-студенти в Монтана

сряда, 22 март 2023 17:27

УНСС организира Информационен ден за кандидат-студенти за зрелостниците от Северозападния район на страната, за областите Монтана, Враца и Видин.

Събитието се проведе в Общински младежки дом – Монтана. На срещата присъстваха средношколци, директори на училища, учители и родители от трите областни града и региона.

От страна на УНСС участваха проф. д-р Матилда Александрова, зам.-ректор по учебна дейност, проф. д-р Надя Миронова, ръководител на катедра „Управление“ и директор на Регионалния център за дистанционно обучение (РЦДО) на УНСС в Хасково, Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, гл. ас. д-р Емилия Дунева, преподавател в катедра „Управление“ и Симона Никова, студентка втори курс от специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“.

Гергана Кирилова, проф. д-р Матилда Александрова, проф. д-р Надя Миронова, Симона Никова, гл. ас. д-р Емилия Дунева (от ляво надясно)

„Университетът за национално и световно стопанство има 103 годишна история, но е модерен университет, който гледа уверено към бъдещето“, каза проф. д-р Матилда Александрова и отбеляза, че специалностите в УНСС са атрактивни и иновативни и по данни на НОИ гарантират 97,5% кариерна реализация. Студентите освен добро и качествено образование получават и директен контакт с хора от бизнеса и с най-големите работодатели. Проф. д-р Матилда Александрова подчерта също, че УНСС няма да повишава студентските такси за академичната 2023/2024 г. както за студентите, които се обучават по държавна поръчка, така и за платеното обучение.

Проф. д-р Надя Миронова сподели със средношколците, че за нея е удоволствие да участва в срещата, защото е родом от Монтана и дълго време е била преподавател по информатика и немски език в гимназията по архитектура и строителство.

Тя обърна внимание, че младите хора, които искат да съчетаят работа с обучение могат да го правят без затруднения при дистанционна форма на обучение и изтъкна: „По повод на дистанционното обучение, където всичко се случва онлайн, искам да отбележа, че УНСС е университетът с най-висока степен на дигитализация. Всичко може да направите онлайн - от подаването на документите през плащането на таксите и записването. Нашите студенти отварят студентската си книжка директно в телефона и могат да получат електронно уверение.

„Много се вълнувам, че присъствам на това събитие и то не само защото представяме възможностите на нашия университет, но и защото съм родена в Монтана“, обърна се към присъстващите гл. ас. д-р Емилия Дунева и разказа на зрелостниците за своя път от студентските години в УНСС до професионалното си поприще на преподавател в катедра „Управление. „Изключително съм горда от своя избор, защото УНСС ме изгради като личност, предостави ми възможности за развитие, включително и в бизнеса. Получих изключителна подкрепа, много знания и умения, които всекидневно се стремя да ги предавам на своите студенти“, каза гл. ас. д-р Емилия Дунева.

Симона Никова, студентка втори курс от специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“, разказа от първо лице защо е избрала да учи в УНСС и как протича нейният студентски живот. Тя сподели, че преди да стане студентка в УНСС е следвала „Право“ в Англия, но решава да се върне и да продължи обучението си в България. Симона подчерта, че обучението в УНСС е на изключително високо ниво - съизмеримо със световните стандарти, учебната среда е отлична и много приветлива, а човек бързо става част от една сплотена и подкрепяща го общност.

Представителите на университета разясниха на бъдещите кандидат-студенти как да изберат своята специалност от 47-те, които УНСС предлага.

Подробно бяха представени условията за прием и процедурата за кандидатстване, изпитите, сроковете, таксите и документите за класиране. Бяха обяснени разликите между редовната и дистанционната форма на обучение.

Средношколците научиха, че университетът има модерно оборудвани аудитории, 12 общежития с 5000 места, с всички условия за учене и живот, с отлични възможности за спорт в спортен комплекс „Бонсист“. Представена беше елитната европейска университетска мрежа ENGAGE.EU, в която УНСС участва и възможностите за мобилност по програмата „Еразъм+“.

Събитието продължи с оживена дискусия, средношколците имаха възможност да задават въпроси за всичко, което ги интересува за кандидатстудентската кампания и УНСС. 

 

Галерия снимки от Информационен ден за кандидат-студенти в Монтана ...