Международна BSIDES конференция по киберсигурност. Ден 1

събота, 18 март 2023 16:33

УНСС заедно с BaseLine и други водещи компании в областта на киберсигурността в България организираха втората международна конференция на тема „Киберсигурност“ от сериите  BSIDES. За втора поредна година форумът се провежда в аула „Максима“ на университета в два поредни дни - на 18 и 19 март 2023 г.

Такива събития от 2009 г. се организират по цял свят и по правило са изцяло некомерсиални. Създадени са, за да осигурят възможност на професионалистите и ентусиастите по киберсигурност да представят своите идеи и да споделят опит в подходяща среда, сред аудитория със сходни интереси.

Специален гост на конференцията беше зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев. От страна на УНСС участниците във форума приветства доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност на университета.

Атанас Мазнев и доц. д-р Росен Кирилов (от ляво надясно)

„За мен е чест и привилегия, че мога да открия този международен форум, който вече втора година се провежда в България. Форум, който дава възможност на българската общност от специалисти по информационна и киберсигурност да се запознаят с всички новости и тенденции в сектора, които в момента са актуални на международно ниво“, каза зам.-министърът на електронното управление Атанас Мазнев и допълни, че изискванията и нуждите в областта на киберсигурността се повишават непрекъснато не само сред специалистите, но и в ежедневието ни. Министерството на електронното управление работи не само в областта на киберсигурността, но и в дигитализацията на държавата, като се започне от създаването на закони, политики и държавни стратегии и се стигне до самата оперативна защита на държавната администрация.

„Излезе новата европейска директива NIS 2/ МИС 2 за мрежова и информационна сигурност. Предстои по този регламент да разработим нова Наредба за киберсигурност, затова вашите знания и умения ще бъдат много необходими при създаването на тези нормативни документи. В рамките на този форум ще се проведе и първият квалификационен кръг при сформирането на българския национален отбор по киберсигурност с официалната подкрепа на Министерството на електронното управление. Отборът ще представи страната ни на European Cyber Security Challenge“, допълни още зам.-министър Мазнев.

Зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност на УНСС доц. д-р Росен Кирилов поздрави участниците в конференцията: „Позволете ми от името на ректора проф.  д-р Димитър Димитров да ви приветствам с добре дошли в нашия университет. Благодарни сме на организаторите, че за втора поредна година това събитие се провежда в УНСС, за нас това е чест, привилегия и голяма отговорност. Като домакин на форума, ние виждаме нашето скромно участие във формирането и поддържането на едно общество на специалисти по киберсигурност, което е от изключително значение, както за бизнеса, така и за публичния сектор, и за цялата държава. Нашият университет в последните години развива обучението по киберсигурност доста активно, имаме много успешна магистърската програма по „Управление на киберсигурността“. От тази година се надяваме да успеем да стартираме и бакалавърска програма по киберсигурност, насочена не толкова към техническите аспекти, а по-скоро в управление и организация, които са много важни за една организация“, каза доц. д-р Росен Кирилов. Той подчерта, че в УНСС се работи и са предприети редица действия по отношение на киберсигурността и дигитализацията, като подчерта: „Най-отговорно мога да заявя, че УНСС е лидер в дигитализацията сред висшите училища“.

Националният координатор по киберсигурност Петър Кирков представи регулациите в сектора като изтъкна, че те са много важна част от процеса, защото се случват на фона на ежедневната работа на специалистите по информационна и киберсигурност. Той запозна присъстващите с последния пакет регулации на Европейския съюз в областта на мрежова и информационна сигурност.

Петър Кирков

Събитието продължи с представянето на докладите. Дискусиите бяха в тематични направления, свързани с уязвимостта в интернет, повишаване сигурността на информационните системи и добрите практики в областта на киберсигурността.

Сред акцентите на форума бяха представяния на специалисти от България, Румъния, Израел, Гърция, които няма как да бъдат чути другаде.

Радослав Герганов представи своето изследване „Hacking HYUNDAI head unitп“ за това колко киберсигурни са новите автомобили, Кристиян Корнеа запозна присъстващите с възможността да се заобиколи антивирусната защита чрез „bad-usb“. „Stalking the Stalkers“ беше темата на презентацията на Вангелис Стикас, а Даниела Шалев представи своя опит в борбата с APT чрез темата „Hunting unsigned DLLs to find APT“.

В рамките на форума се провежда и традиционното състезание „Capture The Flag“, което предоставя възможност на всички желаещи от общността на специалистите по кибербезопасност да тестват на практика, в специално подготвена за целта среда, своите умения за етично хакерство.

Доц. д-р Росен Кирилов, Спас Иванов, управител на BaseLine - един от организаторите на „BSides Sofia 2023“ и Петър Кирков (от ляво надясно)

 

Галерия снимки от Международна BSIDES конференция по киберсигурност. Ден 1 ...