Проф. д.пол.н. Атанас Гочев - основен лектор на форум на Бъдещите глобални лидери в Япония

вторник, 07 март 2023 9:00

От 25 февруари до 6 март 2023 г. в Университета на Токио с подкрепата на Министерство на външните работи и Агенцията за международно сътрудничество на Япония се проведе поредния форум на Следващото поколение глобални лидери (Global Next Leaders Forum - GNLF). Той се провежда ежегодно от 2010 г.,  ръководи се от студенти и преподаватели в Токио и има за цел да създаде платформа, на която бъдещи глобални лидери да се срещат и обменят идеи. Водещо е разбирането, че лидерите от следващото поколение трябва да са личности, които могат да преодоляват различията си при взаимно уважение, да реагират гъвкаво и адекватно при драматичните промени в един глобален свят. Обикновено в конференциите участват около 40–50 студенти и преподаватели от десет различни държави.

Проф. д.пол.н. Атанас Гочев е участвал седем пъти в конференциите на GNLF и е ръководил групи от студенти от различни български университети – седем студента от УНСС от специалности „Национална и регионална сигурност“, „Публична администрация“ и „Международни отношения“, шест студента от Софийския университет (специалност „Политология“) и един студент от Юридическия факултет на ВСУ.

Тази година проф. Атанас Гочев изнесе основния доклад на конференцията, който предостави база за ежедневните дискусии по работни групи по време на форума. Темата беше мирът в неговите различни аспекти – от историческите примери на либерален, републикански и демократичен мир (защо демокрациите на воюват помежду си) до мир на победителя, позитивен и негативен мир, както и мирът на индивидуално ниво, в обществото и държавата, в международната система и пр. Обсъдени бяха и въпросите за структурното и културното насилие, както и за прякото, физическо насилие.

Проф. Гочев анализира и теоретичните обяснения в политическата наука за възможностите за война и мир, разглеждайки целия спектър от класическите идеи на политическия идеализъм, либерализъм и реализъм, на марксизма и критическата теория до по-съвременните вижданията на конструктивизма и значението на идентичността, убежденията, социалния дискурс и влиянието на различните теории за формирането и запазването на мира в обществото и международните отношения.

Теоретични аспекти бяха илюстрирани с примери на вероятни обяснения за нахлуването на Русия в Украйна дадени на индивидуално, държавно и системно ниво, както и от гледна точка на либерализма, политическия реализъм, радикалната и критическата теория и идеите на конструктивизма. В заключителната част бяха обсъдени въпросите за ролята на ООН за опазването на мира в света от Втората световна война да наши дни. Обсъден беше и засилващият се акцент за регулиране не само на междудържавни, но и на вътрешно държавни конфликти. Особено внимание беше обърнато на въпросите на провала на държавността в условията на глобализация и рисковете от развитие на вътрешнодържавни конфликти и тероризъм. Анализирана беше и концепцията на ООН за човешката сигурност, значението ? за опазването на мира, както и прилаганите подходи на различни страни по този въпрос, особено тези на Канада и Япония.

Форумът завърши с връчване на сертификата на GNLF за участие в конференцията през 2023 г.

ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Проф. д.пол.н. Атанас Гочев - основен лектор на форум на Бъдещите глобални лидер ...