Второто издание на „Бал на спортиста“

четвъртък, 16 март 2023 15:48

На тържествена церемония в аула „Максима”, в рамките на второто издание „Бал на спортиста“ наградиха най-добрите студенти спортисти на УНСС.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров приветства присъстващите и подчерта: „За мен е удоволствие да видя аула „Максима” пълна. Впечатлен съм от отношението и уважението към хората, които са постигнали високи спортни успехи. В УНСС полагаме усилия да развиваме университетския спорт и се стремим да даваме възможност на талантите да се изявяват. Искаме това да продължи, затова организираме различни състезания за студенти и преподаватели“, каза проф. Димитров и допълни: „Спортът развива много качества, учи и показва докъде са възможностите на хората и до колко можеш да разчиташ на партньора си, да сте заедно един отбор. Тук виждам големия отбор на УНСС в областта на спорта, в областта и на образованието и науката. Желая бъдещи успехи на всички спортисти и на всички, които ги подкрепят“.

Проф. д-р Димитър Димитров

Ръководителят на катедра „Физическо възпитание и спорт" доц. д-р Иван Стоилов посочи, че УНСС има основна заслуга за зараждането на организирания студентски спорт в България и отбеляза, че през годините и до днес университетът не отстъпва ролята си на „пионер“ в студентския спорт и е водещ в много от дисциплините в България. „За изминалата 2022 г. отново завоювахме множество призови класирания в първенствата и турнирите към АУС „Академик“, както и в спортните активности, които се проведоха в европейската университетска мрежа ENGAGE.EU. Но може би най-значимото постижение бе домакинството на Национална Универсиада 2022 г., което нашият университет  прие и проведе безупречно съвместно с Асоциацията за университетски спорт.

Катедра ФВС успешно участва в реализирането на магистърска програма по спортен бизнес, съвместно с колегите от НСА, която горещо препоръчвам на всички наши студенти с интереси в областта на спорта“. Доц. д-р Иван Стоилов благодари за подкрепата на ректорското ръководство и лично на ректора на проф. д-р Димитър Димитров за подкрепата, както и на Студентски съвет и колегите си от катедра „Физическо възпитание и спорт" за чудесните взаимоотношения и всеотдайната работа.

Доц. д-р Иван Стоилов

„Поздравявам доц. д-р Иван Стоилов и целият екип на катедра „Физическо възпитание и спорт", че за втора поредна година успяват да организират „Бала на спортиста“. Изграждаме традиция, която ще е ценна за всички спортисти, които се трудят през годината, в краят й да получат своето признание. Благодаря на катедрата за доброто партньорство и искам да отбележа, че през последните години тя се развива, но не с бавни и плавни стъпки, а тича по пътя на своето развитие. Поздравявам и всички спортисти, които са заели призови места, защото освен знаещи и можещи хора, нашият университет има възможност да изгражда и страхотни спортисти, които да защитават цветовете на УНСС“, каза председателят на Студентски съвет при УНСС Ангел Стойков.

Ангел Стойков

Официални гости на събитието бяха зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.- ректорът по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС проф. д-р Цветана Стоянова, деканът на Бизнес факултета доц. Димитър Благоев, заслужилият проф. д-р Георги Янков, председател на Академичния спортен клуб на преподавателите и служители в УНСС, проф. дн Даниела Дашева, зам.-председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 48-то Народно събрание, дългогодишен изявен преподавател в НСА „Васил Левски“, проф. дн Красимир Петков, декан на факултет „Спорт“ при Национална спортна академия, доц. д-р Емил Атанасов, ръководител катедра „Футбол и тенис“ при НСА „Васил Левски“ и директор на Българската треньорска школа по футбол към Български футболен съюз, Николай Стайков, старши треньор на националния отбор по футзал на България и управител на Бароко спорт, Божидар Митрев, бивш вратар в Професионален футболен клуб Левски, един от състезателите участвали в дебютното представяне на български отбор в шампионската лига, в настоящия момент е част от треньорския щаб на ПФК Левски.

Сред гостите на церемонията бяха и изявени спортисти студенти на УНСС – Елин Топузаков, легенда на ПФК Левски, с внушителните 5 титли и 5 купи на България, параолимпиецът Антоан Божилов, медалист от Европейски и Световни първенства, Теодора Тодорова, шесткратен световен шампион по Шотокан Карате-До, многократен национален шампион на България, има завоювани медали от Европейски и Световни първенства по Шотокан Карате-До, Мартин Желев, рекордьор в дисциплината гръб. Единственият плувец в България подобрил над 5 пъти националните рекорди в тази дисциплина. Той е и единственият студент участвал в три поредни Летни Универсиади в Китай, Русия и Южна Корея. Също носител на приза „Спортист на годината” за 2011 година.

На церемонията бяха отличени най-заслужилите спортисти и треньори на УНСС през 2022 г.

Най-добър спортист за 2022 година е Никола Сулички, състезател от отбора по плуване на УНСС, с треньор старши преподавател д-р Севдалина Стоянова. Той е студент 4 курс в специалност „Медии и журналистика“. През всички години като студент в университета Никола неизменно е сред призьорите в дисциплините бътерфлай и свободен стил.

Наградата на Никола Сулички връчи плувецът рекордьор Мартин Желев.

Мартин Желев и Никола Сулички при връчване на приза (от ляво надясно)

Всички победители получиха подаръчен ваучер, осигурен от Спорт Депо, със съдействието на Междууниверситетски център за развитие на кариерата. Наградите връчи Иво Маринов, представител на Спорт Депо. 

Отбор на УНСС за 2022-ра година е тимът по футзал, с треньор доц. д-р Иван Стоилов. В първенствата и турнирите под егидата на Асоциацията за университетски  спорт Академик отборът ни е многократен шампион. В последните шест турнира по футзал студентите ни спечелиха четири титли, като последната беше от Националния Университетски Шампионат по Футзал през месец декември 2022 г.

Отборът е в състав: Филип Симеонов, Пламен Христов, Иво Иванов, Даниел Атанасов, Давид Димитров, Даниел Йорданов, Александър Христов, Николай Николов, Кристиян Любенов, Мартин Тодоров, Йордан Статев, Кристиян Даракчиев и Ивайло Горанов.

Призът връчи легендата на ПФК Левски Елин Топузаков.

Освен подаръчен ваучер, отборът на годината, получи от Спорт Депо и официалната топка за провеждане на  Световното първенство на FIFA в Катар 2022 г.

Треньор на годината за 2022-ра стана доц. д-р Иван Стоилов. През годините той ръководи представителните отбори по футбол и футзал в УНСС.  Член на международна асоциация на треньорите по футзал. Главен организатор на турнирите по футзал под егидата на Асоциацията за университетски спорт. По негова инициатива се създава женския представителен отбор по футзал, който се състезава в първенствата и турнирите под егидата на АУС „Академик“.

Наградата връчи директорът на Българската треньорска школа по футбол към Български футболен съюз доц. Емил Атанасов.

Георги Стойковски получи наградата за „Цялостен принос в развитие на катедра „Физическо възпитание и спорт“.

Призът връчи зам.-председателят на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта в 48-то Народно събрание проф. дн Даниела Дашева. От името на Георги Стойковски наградата взе хоноруван преподавател Стефан Добрев.

В края на церемонията, като част от стратегията на ръководството за насърчаване и подпомагане на академичния спорт в УНСС, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров връчи ваучери с парични награди на призьорите, осигурени от „Алумни център УНСС“.

По време на церемонията гостите имаха възможността да гледат изпълнение на участниците в „България търси талант“ – демонстративният отбор от Национална Спортна Академия „Васил Левски“ по таекуондо.

След изпълнението на демонстративният отбор, треньорът на тима ас. д-р Димитър Аврамов покани проф. д-р Димитър Димитров, проф. дн Красимир Петков, декан на факултет „Спорт“ на НСА „Васил Левски“ и доц. д-р Иван Стоилов да се включат в демонстрация по таекуондо.

Гостите на събитието се насладиха на акробатичното съчетание на Виктория Събева, Никол Инчовска и София Рожнова. Те са медалистки от държавни първенства и международни турнири, с треньори Даниела Велчева от спортен клуб ЦСКА и Диана Чакалова спортна школа София.

Присъстващите в залата проследиха с интерес и съчетанието на сребърните и бронзови медалистки от Националния университетски шампионат – мажоретният състав на УНСС, с ръководител ст. пр. д-р Милена Игнатова.

За доброто настроение на гостите се погрижиха певиците и студентки в УНСС Весела Порчева и Яна Торманова.

Весела Порчева
Яна Торманова

Галерия снимки от Второто издание на „Бал на спортиста“  ...