Ректорът посрещна в УНСС Шеймъс Боланд, президент на група ІІІ „Организации на гражданското общество“ в ЕИСК

вторник, 14 март 2023 13:18

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров се срещна с Шеймъс Боланд, президент на група ІІІ „Организации на гражданското общество“ в Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Той е член на ЕИСК от представителството на Ирландия от 2011 г. до настоящия момент.

Съгласно регламентираните процедури и ротации се очаква през 2025 г. Шеймъс Боланд да бъде избран за президент на ЕИСК.

Проф. д-р Димитър Димитров и Шеймъс Боланд (от ляво надясно)

На срещата присъстваха проф. д-р Лалко Дулевски и Диана Инджова, членове на  Европейския икономически и социален комитет от представителството на България.

Проф. д-р Димитър Димитров, Шеймъс Боланд и проф. д-р Лалко Дулевски (от ляво надясно)

На срещата проф. д-р Димитър Димитров представи дейността на УНСС като акцентира, че това е най-големият и успешен бизнес университет в Югоизточна Европа, с ясна визия за бъдещото развитие, за международното сътрудничество и дейностите, които са насочени към кариерното развитие на студентите. Проф. Димитров акцентира на ролята на УНСС за създаването на Икономическия и социален съвет (ИСС) на Република България, като изтъкна, че през 2003 г. българският съвет е регистриран и започва дейност в нашия университет. Той подчерта, че негов първи председател е проф. д-р Лалко Дулевски, който в продължение на 18 години е преизбиран няколкократно от Народното събрание на тази позиция.

Г-н Боланд даде висока оценка на ролята и водещото място на УНСС като най-големият и успешен бизнес университет в Югоизточна Европа. Той също така открои и важната функция на ИСС като национален партньор на ЕИСК. Г-н Боланд подчерта, че за ръководената от него група ІІІ „Организации на гражданското общество“, образованието и подкрепата за младите хора са ключови приоритети. На тази основа в срещата се обсъдиха възможности за бъдещи съвместни инициативи и сътрудничество между група ІІІ на ЕИСК и УНСС.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи на Шеймъс Боланд грамота за принос в развитието на гражданското общество и подкрепата му за младите хора.

Г-н Боланд има дългогодишен опит в социалната сфера, работи за устойчивото развитие на селските райони, опазването на морските ресурси, развитието на младите хора, икономическото и социално сближаване.

Шеймъс Боланд изрази своето удовлетворение от проведения разговор и подчерта, че за него е чест да получи тази грамота.

Ректорът на УНСС показа на Шеймъс Боланд зала „Академична“ с портретите на личностите, удостоени с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“. Последните две звания са връчени на доц. д-р Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд, която е възпитаник и преподавател в УНСС и на  Валдис Домбровскис, изпълнителен заместник-председател на Европейската комисия (ЕК) по въпросите на икономиката в интерес на хората.

Шеймъс Боланд се запозна и със стената „Преподаватели и възпитаници на УНСС – ръководители на международни и национални органи и институции“, където са поставени имената на стотици възпитаници на университета, част от бизнес елита и управлението на страната, сред които 10 министър-председатели на България.

Шеймъс Боланд разгледа и аула „Максима“, където се провеждат официалните мероприятия на УНСС. Проф. д-р Димитър Димитров покани г-н Боланд  в бъдеще да изнесе в аулата публична лекция пред академичната и студентската общност на УНСС.

В края на срещата Шеймъс Боланд благодари на проф. Димитров за шанса да се докосне до академичния дух на най-големия бизнес университет в България, както и за предоставените възможности за бъдещо сътрудничество.


Европейският икономически и социален комитет (ЕИСК) е консултативен орган на Европейския съюз със седалище в Брюксел. Състои се от 329 членове. Неговите становища се изискват въз основа на задължителна консултация в областите, определени в Договорите, или доброволна консултация от страна на Комисията, Съвета или Парламента. Той може да представя становища и по своя собствена инициатива. Неговите членове не са обвързани с каквито и да било указания. Те трябва да упражняват своите функции при пълна независимост в общ интерес на ЕС.

Роля: консултативен орган, който представлява организации на работодателите и работниците, както и други групи по интереси

Председател: Г-жа Christa SCHWENG

Състав - Понастоящем ЕИСК се състои от 329 членове, разпределени между държавите членки. България има 12 представители. Членовете работят в рамките на три групи – „Работодатели“ (І група), „Работници“ (ІІ група) и „Организации на гражданското общество“ (земеделски производители, свободни професии, потребители и др. – ІІІ група). Всяка група разполага със свой секретариат. Членовете на ЕИСК избират сами към коя група да се присъединят. Предложени са от правителствата, но се назначават с 5 годишен мандата от Съвета на Европейския съюз.

Българско представителство: Милена Ангелова, Пламен Димитров, Лалко Дулевски, Диана Инджова, Евгени Иванов, Иван Кокалов, Димитър Манолов, Мария Минчева, Веселин Митов, Богомил Николов, Георги Стоев, Стоян Чуканов

Икономическият и социален съвет (ИСС) на Република България започва своята дейност през 2003 г. като консултативен орган, изразяващ волята на структурите на гражданското общество по икономическото и социалното развитие. Председател на ИСС от 2003 до 2021 г. е проф. д-р Лалко Дулевски, който е председател на Общото събрание на УНСС.

Мисията на ИСС на България е да бъде не само партньор в управлението на държавата, но и мощен двигател на организираното гражданско общество, задвижван от съгласие, аргументи, компромиси, но винаги насочен към напредък и справедливост.

България е първата страна от т. нар. „нови” страни-членки в ЕС, която създаде свой Икономически и социален съвет със специален закон по модела на ЕИСК.


Галерия снимки от Ректорът посрещна в УНСС Шеймъс Боланд, президент на група ІІІ „Организации на г ...