Онлайн лекция на ISACA (Асоциацията за одит и контрол на информационни системи - София) със студенти от специалност „Одитинг“

вторник, 07 март 2023 15:42

Във връзка с изпълнение на меморандум за сътрудничество между УНСС и Асоциацията за одит и контрол на информационни системи-София (наричан за краткост „АОКИС“) на 06.03.2023г. в лекцията по учебната дисциплина „Одит на човешките ресурси“, Председателят на Управителния съвет (УС) на ISACA, Sofia chepter  – г-жа Росина Чолеева и г-н Евгени Стойчев, член на УС  на ISACA, Sofia chepter, изнесоха лекция на студентите от специалност „Одитинг“, катедра „Финансов контрол“.
Срещата беше открита от професор д-р Цветана Стоянова, Заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики в УНСС. Тя изрази удовлетворение от сътрудничеството на УНСС с Асоциацията за одит и контрол на информационни системи - София и посочи ползите за студентите на УНСС свързани с възможността за получаване на знания в различни области, сред които IT одит, управление, риск, изкуствен интелект, GDPR и други.

Проф. д-р Цветана Стоянова - Заместник ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики в УНСС

Г-жа Росина Чолеева – Председател на УС на ISACA, Sofia chepter

Росина Чолеева има повече от 20 години професионален опит в областта на вътрешния, външния и ИТ одит. Ръководител е на звеното за вътрешен одит на Сметна палата на Република България от 2017 г. Член е на Контролния съвет на Института на вътрешните одитори в България от септември 2022 г. Притежава международно признати сертификати Certified Internal Auditor (CIA) и Certified Government Auditing Professional (CGAP) на Международния институт на вътрешните одитори и Certified Information Systems Auditor (CISA) от ISACA.
Росина Чолеева подробно представи дейността на ISACA и възможностите, които организацията предлага за студенти. Тази година, за първи път, студентите ще имат възможност да станат членове на ISACA, без да дължат такса. За целта студентите е необходимо да се регистрират и  г-жа Чолеева обясни стъпките, които трябва да спазват за успешна регистрация. Г-жа Чолеева представи и ползите от членство в ISACA, възможностите за участия в различни събития на ISACA, достъп до страниците за опит и сътрудничество, в които студентите ще могат да намерят споделен опит. 

Видове сертификати, които ISACA  предлага
Г-н Евгени Стойчев – член на УС на ISACA, Sofia chepter

Г-н Евгени Стойчев бивш студент на УНСС. Завършил е специалност „Финансов контрол“ в катедра „Финансов контрол“. Към настоящия момент работи в KPMG. Има повече от 10 години професионален опит в одита в застрахователния и финансовия сектор. Притежава редица сертификати, сред които Certified Information Systems Auditor (CISA) and Certified Data Privacy Solutions Engineer (CDPSE) - ISACA USA,Certified Internal Auditor (CIA), The IIA USA;Certification in control self-assessment (CCSA), The IIA USA;Internal auditor of QMS – ISO 19011, ISO 27001, ISO 20000-1, ISO 9001, ISO 14001.

Преглед на сертификатите, предлагани от ISACA

Г-н Евгени Стойчев представи на студентите ползите от притежаване на сертификати за тяхното конкурентно предимство на пазара на труда. Г-н Стойчев подробно представи на студентите различните видове сертификати на ISACA, които са световно признати. Специално внимание, г-н Стойчев отдели на подходящия за студентите сертификат Information Technology Certified Associate, който е базисен вариант за хора без опит. Заедно с това, г-н Стойчев представи на студентите възможности за ползване на безплатни ресурси на ISACA за нейните членове.
Лекцията беше мотивираща за студентите, които поставиха редица въпроси на лекторите.
Професор Мирослава Пейчева (представител и изпълнител на  меморандума за сътрудничество от страна на УНСС) закри лекцията, като благодари на г-жа Чолеева и на г-н Стойчев за интересното, мотивиращо и полезно представяне на ISACA и за подробното представяне на възможностите, които организацията предлага за студентите. Професор Пейчева благодари на Ръководството на УНСС и специално на професор Цветана Стоянова за подкрепата на сътрудничеството с ISACA.

Галерия снимки от Онлайн лекция на ISACA (Асоциацията за одит и контрол на информационни системи - ...