Премиера на документалния филм „Моралът е доброто“ за студенти и преподаватели

четвъртък, 02 март 2023 16:50

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров се срещна с Веселин Диманов, режисьор и сценарист на документалния филм „Моралът е доброто“, посветен на юриста и университетски преподавател доц. Кристиан Таков (1965-2017). Прожекцията е с образователна цел и с вход свободен за всички студенти, преподаватели и служители на университета.

Филмът, събрал над 16 000 зрители, ще има своята премиера и в УНСС на 28 март от 16.00 часа - аула „Максима“. Прожекцията се реализира със съдействието на Юридическия факултет и лично на ректора проф. Димитров.

Филмът Моралът е доброто" проследява житейския път на доц. Кристиан Таков на фона на историческите събития от последните десетилетия в България. Лентата е представена в над 30 града в страната, както и в десетки градове в Европа, Канада и САЩ. Въпреки късната си премиера в края на годината, Моралът е доброто" завършва като най-гледания филм в Дом на киното за 2022 г. и на 10 място в българския боксофис за 2022 г., като е единственият документален филм в топ 10 на българските филми. 
Във филма са представени множество старателно издирени и непубликувани досега архивни кадри и документи, както и поредица интервюта със семейството, колеги, приятели и съмишленици на доц. Таков. Събрани заедно, те изграждат последователно образа на известния юрист, интелектуалец и общественик и отварят врата към неговия свят. А в този свят думи като истина, справедливост, морал и доброта се доказват всеки ден и с всеки житейски избор, който прави Кристиан.
„Това е филм-послание за един необикновен човек, дошъл в нашия свят с мисия“, казва режсьорът. Една от най-важните каузи, които сме си поставили, е да има нещо, което да продължава доброто, свършено от Кристиан Таков. Чрез благотворителни прожекции до този момент сме събрали 11 000 лв. за благотворителни цели на различни организации и хора", заяви Веселин Диманов. Той разказа още, че филмът е плод на тригодишен труд, в който най-трудната част е била откриването на архива с телевизионните и радио участия на Таков в периода от 1989 до 1991 година.

Галерия снимки от Премиера на документалния филм „Моралът е доброто“ за студенти и преподаватели ...