Нов съвместен проект с БАН учи на предприемачество младите изследователи

четвъртък, 02 март 2023 17:21

Междууниверситетският център за развитие на кариерата на УНСС (МЦРК) и Кариерният център към Център за обучение при Българската академия на науките (БАН) проведоха уебинар на тема „Стартирай своя бизнес подготвен!“

Инициативата е първата от серията съвместни събития, които УНСС и БАН стартират под надслов „Наука, иновации и бизнес“.

Форумът се организира за студентите и докторантите от двете институции и се проведе онлайн в платформата Zoom. Целта на уебинара беше да представи пред младите хора нови възможности за кариерно развитие и ценен практически опит.

Събитието откриха чл.-кор. дбн Евдокия Пашева, зам.-председател на БАН и директор на Центъра за обучение – БАН и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС.

Чл.-кор. дбн Евдокия Пашева приветства участниците във форума и подчерта: „По принцип в общественото пространство се говори за фундаментална и приложна наука, според мен има една единствена наука, чийто постижения се прилагат в практиката, но за съжаление много често, когато един учен има  оригинални резултати, дори и да има представа в коя сфера на обществото може да ги приложи, независимо дали е медицина, екология или социология, този път, който трябва да се извърви от лабораторията или компютъра до практиката, в много случаи е доста неясен“, каза чл.-кор. дбн Евдокия Пашева и посочи: „Нашите учени остават на този етап, да публикуват своите резултати и не продължават по-нататък, което е много жалко, защото в много случаи това са едни оригинални резултати, които могат да намерят реално приложение и да помогнат за качеството на живота в различните сфери на обществото, остават не реализирани. Аз силно се надявам, че днешното събитие с подкрепата на колегите от УНСС ще помогне на нашите учени да разберат какви стъпки могат да предприемат за да има реален резултат от техните постижения. Този уебинар едва ли ще изясни всички въпроси, но ще възбуди една дискусия и съм абсолютно сигурна, че нашето сътрудничество с УНСС ще продължи и то ще бъде изключително полезно и ефективно“.

„Изключително ми е приятно, че днес, макар и онлайн сме заедно и даваме началото на съвместните инициативи под надслов „Наука, иновации и бизнес“. Темата на първото събитие не е избрана случайно, защото да стартираш своя бизнес подготвен е нещо, от което младите хора наистина имат нужда. Колегите от УНСС и в частност от катедра „Предприемачество“ са хората, които могат да представят по най-добрия начин идеите за стартиране на бизнес пред студентите и докторантите“, каза при откриването на уебинара проф. д-р Цветана Стоянова и допълни: „УНСС провежда менторски програми и развива студентското предприемачество. Вчера се проведе финалната фаза на конкурса „Най-добър студентски стартъп на УНСС“. В състезанието, което университетът организира за първи път се включиха 17 екипа. Авторитетно жури с членове мениджърите на най-големите фондове за рисков капитал допуснаха 10 екипа до финалната фаза, а 3 от тях привлякоха вниманието на журито и бяха поканени за разговор с инвеститори. Радостни сме, че нашите млади колеги имат възможността да се докоснат до реалния бизнес и, че 3 от екипите могат да  получат между 25 и 50 хиляди евро от нашия основен партньор Иновейшън Кепитъл. Сигурна съм, че това, което участниците в уебинара ще научат, ще им помогне да стартират своя бизнес успешно“, каза проф. д-р Цветана Стоянова.

„Изключително съм радостен, че започнахме тази интересна колаборация между двата кариерни центъра. Със сигурност споделянето на ресурси между нашите две организации ще придаде добавена стойност и за двете страни и най-вече за нашите възпитаници“, каза директорът на МЦРК на УНСС Атанас Димитров.

Основният лектор в програмата доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество на УНСС представи пред участниците презентация с основните стъпки как да се реализира успешно в практиката научна разработка или иновативна идея.

Лекторът на първото събитие доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество на УНСС представи пред участниците презентация с основните стъпки как да се реализира успешно в практиката научна разработка или иновативна идея и отбеляза, че е важно човек да знае стартовите си позиции. Има различни посоки, в които всеки ще трябва да се подготвя, затова и цикълът семинари се нарича Да стартираме подготвени”, каза още той и допълни, че хората имат различни силни страни, но те трябва да компенсират съответно някои слабости, които имат.

Своя ценен опит с участниците във форума споделиха и млади предприемачи, възпитаниците на катедра „Предприемачество“ на УНСС – Тодор Геровски, оперативен директор на Стартъп студио BattlePass, управител в Tripsy club; Йордан Бораджиев и Иванела Гечикова, основатели на „СИПОС“ ЕООД; Иван Иванов, основател на „Лабшоко“ ЕООД - бранд Chocolab и Цветан Илиев, докторант в Института по роботика – БАН, основател на „Vinghen“.

Галерия снимки от Нов съвместен проект с БАН учи на предприемачество младите изследователи ...