Направи си мартеничка

сряда, 01 март 2023 14:37

На специално събитие чуждестранните студенти в УНСС имаха възможност да се запознаят с една от най-хубавите български традиции – закичването с мартеници.

По време на инициативата, организирана от дирекция „Кабинет на ректора“ с подкрепата на Студентски съвет, студентите можеха да направят своя мартеничка под вещото ръководство на служители от университета.

„Честита Баба Марта! Да сте живи и здрави“, обърна се към присъстващите студенти и служители ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта: „Да си пожелаем такива събития да станат традиция и да събираме не само чуждестранните студенти, но и българските, както и преподавателите и служителите, за да почетем този много хубав български празник посветен на здравето, на добрите отношения, на надеждата и пролетта. Нека всички да бъдем весели и щастливи“.

Проф. д-р Димитър Димитров
Ректорът проф. д-р Димитър Димитров и Емерсон Абенс от Руанда, студент в магистърската програма по „Ядрена сигурност" си закичват взаимно мартеница за здраве и късмет

„Днес искаме да представим пред чуждестранните студенти в университета една уникална и знакова българска традиция – честването на Баба Марта и мартеничките. Обичай, който е регистриран в листата на ЮНЕСКО за нематериалното културно наследство“, каза доц. д-р Елена Симеонова, зам.-декан по учебната работа на факултет „Международна икономика и политика“. Тя разказа на студентите легендата за мартеницата и подчерта: „Никой друг народ по света няма подобен обичай. Традиционната мартеница се изработва от бял и червен вълнен конец. Независимо каква е историята на мартеницата, важно е посланието, което тя оставя във всеки от нас и това е да дадем любов,  да подходим с открито и широко отворено сърце към останалите и да предадем доброто нататък“.

Най-активно в традиционния български обичай се включи Емерсон Абенс от Руанда, студент в магистърската програма по „Ядрена сигурност". Той каза, че познава уникалния български обичай и не за първи път си слага мартеница, защото празникът е прекрасен. „Ще пренеса тази хубава българска традиция и в Руанда, като разкажа за нея и закича близките и приятелите си с мартеница за здраве“.

На събитието присъстваха представители на Студентски съвет и служители от дирекция „Учебна дейност“, отдел „Чуждестранни студенти и европриложения към дипломите” и от Университетския център за мобилност на студенти и преподаватели.

Чуждестранните студенти имаха възможност да опитат и традиционни български мекици с билков чай.


Легенда за мартеницата


 

Галерия снимки от Направи си мартеничка ...