Детска стая зарадва студентските семейства в блок 53Б

четвъртък, 19 януари 2023 16:07

Блок 53Б на студентските общежития вече има детска стая в помощ на студентите с малки деца. Тя бе открита официално от ректора проф.  д-р Димитър Димитров.

В блок 53Б се отглеждат 11 деца

Ректорът приветства гостите и поздрави директора на П„ССО“ Пламен Пенев за идеята да създаде първата по рода си детска стая в Студентски град: „Виждате, че някои неща не искат милиони, а е необходимо добро отношение и инициативност. Това пространство е направено да е удобно, както за децата, така и за техните родители. Една чудесна възможност за майките да имат време да учат за сесия, докато децата им са в детската стая.“

Детската стая се помещава в напълно реновирано помещение със специална настилка. Оборудвана е с играчки, развиващи моториката на децата, включително и известната стена за катерене „Триъгълник на Пиклер“, която стимулира децата към самостоятелна игра, помага за добиване на увереност и развива двигателните им умения.

Създаването на детски стаи в общежитията на УНСС е инициатива на поделение „Студентски столове и общежития“ (П„ССО“). „С много отношение сме избирали всеки елемент – от настилките до играчките. Стаята ще бъде отворена по всяко време, в което родителите желаят да заведат децата си. Ключът ще е на разположение при охраната на блока“, каза директорът на П„ССО“ Пламен Пенев.  Той обясни, че това е първата завършена детска стая. Втората ще бъде изградена в блок 55Г, където живеят 27 деца.

Пламен Пенев, директор на поделение „Студентски столове и общежития“

По стара традиция първите посетители бяха посрещнати с пита и мед от управителя на общежитието г-жа Елеонора Медарова.

Тригодишният Самуил пръв пристъпи прага на детската стая

На откриването присъства още проф. д-р Цветана Стоянова, заместник-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, както и доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранни студенти, Гергана Кирилова, директор на дирекция „Кабинет на ректора“, председателят на Студентския съвет Ангел Стойков, Габриела Панайотова, председател на домсъвета, студенти и техните деца.

Проф. Стоянова поздрави живущите в блок 53Б с придобивката и отбеляза: „Красивата и удобна детска стая ще помага и на вас, майките, защото ще може да се редувате и един родител да гледа няколко деца. Дано тази първа стая „поведе крак“ за подобни благоустройства и в другите блокове“.

Ангел Стойков поздрави поделение „Студентски столове и общежития“ за страхотната инициатива и за отговорното отношение към студентите с деца. „Както виждам децата се радват на стаята до такава степен, че не обръщат  внимание дори и на родителите си“, подчерта той. 

Доц. Драгомир Стефанов показа на гостите и реновираната читалня на общежитието: „Читалнята се ползва интензивно, особено по време на сесия, тъй като в апартаментите живеят по 4 души и имат нужда от допълнително пространство за учене“.

Освен читалнята, ректорът разгледа и Центъра за видеонаблюдение в блок 53Б. След това той посети и двете общежития в процес на цялостен ремонт - блок 55В и блок 61А.

Читалнята на блок 53Б  Центърът за видеонаблюдение

Университетът има общо 12 студентски общежития, в които са настанени над 5 000 студенти.

   

Галерия снимки от Детска стая зарадва студентските семейства в блок 53Б ...