Пореден Академичен оскар за най-престижно висше училище според работодателите

понеделник, 16 януари 2023 18:25

Университетът за национално и световно стопанство получи за пореден път Академичен оскар за най-престижно висше училище в професионално направление „Икономика“ според работодателите и преподавателите във висшите училища на церемонията за награждаване на университетите, които са първи по направления в рейтинга на висшите училища.

За седми пореден път вестник „24 часа“ раздаде Академичните оскари, тази година в присъствието на вицепрезидента на Република България Илияна Йотова, министри на образованието и науката от българските правителства след 1990 г., кметът на столицата Йорданка Фандъкова, представители на бизнеса и студенти.

„Тази Рейтингова система е най-важна в две направления. Тя е своеобразен пътеводител за младите хора, за да могат да изберат университет. Тази класация показва на младите хора, че трябва да имат и едно наум, за да избират специалности не само по сърце, но и да се ориентират как могат утре да се реализират на пазара на труда“, каза в словото си г-жа Илияна Йотова.

Не са много институциите в страната, които могат да съберат на едно място бивши министри в една зала. Тук трябва да са и депутатите от Образователната комисия, а не само изпълнителната власт. Добрите думи са и за вестник „24 часа". За 25 години те имат над 220 публични инициативи. Аз не познавам друга институция и медия, която да упорства толкова много и да се опитва да помага и да показва решения на онези, които вземат решения. Тази инициатива предхожда друга инициатива - за средните училища, както и „Учи, за да работиш", каза още Илияна Йотова.

В словото си ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров отбеляза, че Рейтинговата система играе важна роля: „Без да измерваме резултатите си, няма как да управляваме тези процеси. Ние непрекъснато се вглеждаме в това, което сме направили и сега заедно с г-н Георги Стойчев и г-жа Венелина Гочева направихме дискусия как да се подобри рейтинговата система“. Проф. Димитров подчерта, че с всички компании, партньори на Академичните оскари, УНСС има реални партньорски отношения.  „Неслучайно „Кауфланд“ ни връчва тази награда. С тях реализираме бизнес академии, реновираме учебни зали и създаваме реални предпоставки за подобряване на учебния процес и по-добра връзка на студентите с бизнеса“.

Относно преосмисляне на критериите в Рейтинговата система проф. Димитров даде пример и с факта, че макар системата да е национална, УНСС от три години е част от един голям европейски консорциум ENGAGE.EU - европейски университет от 9 водещи бизнес университета и 125 000 студенти. „Помежду си го наричаме „Европейският Харвард“, с всичките конотации, които са свързани в това име. Така че следващият път ще помоля да бъдем включени в оценяването като консорциум“, в рамките на шегата добави проф. Димитров.  

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров получи приза от Мила Вълкова, старши мениджър „Подбор, работодателска марка и мотивиране и задържане" на „Кауфланд - България“.

Г-жа Вълкова поздрави всички за професионализма и за резултатите, които са представени в проучването. „От името на бизнеса, като една от най-големите компании в страната, вярвам че усилията, които вие полагате намират своята реализация в чудесните възпитаници, които бизнесът има възможност да интегрира в редиците си. Нашето партньорство с УНСС е своеобразен пример за това как бизнесът може да подава ръка на висшето образование и по този начин цялата ни страна да може да просперира“, каза тя.  

Според Георги Стойчев, директор на Институт „Отворено общество – София“, който подготвя Рейтинговата система за висшите училища в България, могат да бъдат набелязани четири положителни тенденции в нея: трайна тенденция за подобряване реализацията на завършилите студенти, увеличаване качеството и количеството на научните публикации, повишаване конкурентостта на българското висше образование и повишаване на общественото доверие във висшите учебни заведения.

В България класацията на университетите е сравнително ново явление, съществува от около 15 години, когато започва да се извършва по инициатива на в. „24 часа“, а от 2010 г. тя се и институционализира. Рейтинговата система на висшите училища в страната сравнява 52 висши училища в рамките на 52 професионални направления.

За първа година на церемонията бяха поканени и студенти. Студентската общност на УНСС бе представена от отличничката, 4-ти курс, специалност „Маркетинг с преподаване на английски език“ Тони Стоянова (на снимката долу).

Галерия снимки от Пореден Академичен оскар за най-престижно висше училище според работодателите ...