Излъчиха победителите в конкурса „Студент на годината на УНСС 2022”

сряда, 30 ноември 2022 18:35

На официална церемония в аула „Максима“ бяха наградени победителите в единадесетото издание на конкурса „Студент на годината“, организиран от Студентския съвет (СС) под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Отличия бяха връчени в категориите: „Талант на годината“, „Спортист на годината“, за първа година Студентският съвет излъчи и победител в категория „Доброволец на годината“, „Докторант на годината“, „Личност със значим принос за утвърждаване на студентското самоуправление“ и  „Студент на годината на УНСС“.

Журито беше в състав: ректорът проф. д-р Димитър Димитров, цялото ректорско ръководство, както и доц. д-р инж. Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и председател на НБС „Висше образование и наука“ КНСБ, проф. д-р Лалко Дулевски, председател на Общото събрание на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Контролния съвет на УНСС, доц. д-р Драгомир Стефанов, главен секретар по социално-битови въпроси на учащите и чуждестранните студенти в  УНСС и председател на Студентския съвет в мандат (2003–2005г.), Зоя Василев, експерт по киберсигурност в застрахователна компания „Лев Инс“ и ръководител на проекта „Пази детето в Интернет", Даниел Парушев, председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС.

Официални гости на събитието бяха Искра Михайлова, евродепутат (2014 г.) и Евелина Николова, бронзов медалист по борба от Олимпиадата в Токио.

73-ма студенти подадоха своите документи за петте категории, обявени от организаторите.

Основната цел на конкурса, организиран от най-стария Студентски съвет в България, е всяка година да бъдат награждавани студенти за постигнатите от тях значими резултати в научната, културната, спортната и други дейности, свързани с образователния процес и добрият имидж на университета на национално и международно ниво.

„Позволете ми от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров да ви поздравя с участието в „Студент на годината“. Убеден съм, че и тази година ще наградим най-достойните, които са подали своите кандидатури. Изказвам изключителни благодарности на Студентския съвет на УНСС за тази организация, която за поредна година се прави в нашия университет. Миналата година събитието се състоя онлайн, с много ограничен брой присъстващи, затова е много радостно, че днес виждам една пълна зала“, поздрави участниците и гостите на церемонията доц. д-р Росен Кирилов“.

„За мен е огромно удоволствие днес да ви приветствам от името на организацията, която представлявам и от свое име“, каза Ангел Стойков. Той благодари на целия екип на Студентски съвет за помощта при организацията на събитието, на журито и на всички партньори за подкрепата и подчерта: „Вярвам, че всеки един кандидат заслужава да спечели днес и това, че някой ще остане в Топ 3, но няма да бъде на първо място, не трябва да бъде разочарование, трябва да бъде мотивация за следващата година да надгради себе си и да покаже, че всъщност е най-добрия сред своите колеги. Тук тази конкуренция ражда добри резултати и съм сигурен, че УНСС ще даде възможност на всички тези студенти да се развият по най-добрия начин“.

Вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова изпрати поздравителен адрес до участниците в церемонията.

Наградата в категорията „Талант на годината“ спечели Весела Порчева от специалност „Маркетинг“. Тя е студент и в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в специалност „Фолклорно пеене“, носител е на над 100 отличия от национални и международни конкурси.

Наградата беше връчена от Даниел Парушев и проф. д-р Даниелa Фесчиян.

Даниел Парушев поздрави Ангел Стойков и екипа на Студентски съвет при УНСС за отличната организация на събитието и се обърна към участниците в конкурса: „Искам да ви кажа, че вие вече сте победители, защото сте се кандидатирали, ако нямахте заслуги, ако нямахте мотивация със сигурност нямаше да си подадете документите. Честито на всички, които ще се качат тук на тази сцена. Продължавайте да дерзаете, продължавайте да се борите, защото това е важно“!

„Адмирации за г-н Стойков, за пореден път, той прави нещо невероятно. Това е човекът, който вдъхновява Студентската общност на УНСС, това е човекът, който изгради един невероятен модел на национално ниво, модел на публичност, честност, справедливост. Г-н Стойков не оставя следа, той оставя диря, защото както е казала Блага Димитрова диря се оставя, когато се върви по неотъпкан път, а пътят, който той извървя е най-тежкия, пътят на непозната среда, пътят на пандемия. Благодаря за това, което си, за това което изгради и затова, което надгради“, каза проф. д-р Даниелa Фесчиян и се обърна към студентите: „Адмирации, респект, уважение, впечатляващи кандидатури, фантастични млади хора, изключителна конкуренция. Всички сте най-добрите и не просто най-добрите, а най-добрите сред най-добрите. Искам само да ви пожелая да бъдете здрави и да следвате мечтите си, винаги в сърцето си да носите вашия университет и да помните моето малко мото „Пътят към успеха минава през УНСС“.

Победителката сподели, че за нея е чест и удоволствие да държи тази награда, тя благодари на организаторите и на журито и заяви: „Радвам се, че наградата отиде при българската народна песен, защото това е нещото, което ни отличава като държава от останалите“.

Всички победители в отделните категории получиха плакет и парична награда в размер на 300 лева от ректора и подаръчни комплекти от ръководството на УНСС, Студентския съвет, „Борн уинър“, „Левс Инс“, „Интеграл студентски бригади“, селекция вина от винарска изба „Магура”, предоставени от застрахователна компания „Аксиом“ и едномесечна карта за Спортен център „Фитнес 33“.

Подгласниците им получиха парична награда в размер 200 лева от ректора на УНСС и грамота за участие в конкурса „Студент на годината“.

Победител в категорията „Спортист на годината“ стана Теодора Тодорова, студентка в специалност „Международни икономически отношения“. Тя е част от Националния отбор на България по карате, шесткратен световен шампион и многократен републикански шампион. Теодора Тодорова получи и допълнителна парична награда в размер на 200 лв. от „Борн уинър“.

Отличието беше  връчено от Евелина Николова и доц. д-р. Драгомир Стефанов.

„Като професионален спортист и олимпийски медалист много добре знам какво е удовлетворението да бъдеш оценен за положения труд и той да бъде възнаграден в един момент. Искам да поздравя не само най-добрите, които ще бъдат обявени днес, а и всички останали за неимоверния труд, който полагате, за да надграждате и усъвършенствате себе си. Пожелавам ви да продължите с голяма упоритост и търпение да се развивате и реализирате във вашата сфера“, пожела Евелина Николова.

Доц. д-р. Драгомир Стефанов поздрави организаторите на конкурса и отличените студенти и напомни: „Когато аз бях на ваше място преди много години, когато се създаваше този конкурс на национално ниво през 2006 година беше първата церемония „Студент на годината на България“, организирана от тогавашния състав на НПСС, аз бях в инициативния комитет, който създаваше това събитие и помня трепета, с който го направихме. Никога не сме си давали сметка, че това ще се превърне в такава традиция и вече повече от 16 години по-късно ще бъда на тази сцена вече в съвсем друго качество“.

„Докторант на годината“ за 2022 стана Севар Иванов, специалност „Организация и управление извън сферата на материалното производство“ към катедра „Медии и комуникации“. Севар Иванов е завършил НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов. През 2022 г. получава националната театрална награда „Икар“ в категория поддържаща мъжка роля за ролята на Агатон в спектакъла „Федра“.

Призът беше връчен от доц. д-р Росен Кирилов и Искра Михайлова.

„Много съм щастлив, че точно аз ще връча наградата в тази категория, защото поглеждайки назад във времето и днес също, винаги съм имал чувството, че в УНСС има страхотни докторанти, надявам се, че това ще продължи и занапред във времето с такива сериозни постижения. Благодаря ви за това, което правите за УНСС“, каза доц. д-р Росен Кирилов.

Севар Иванов, който е на специализация в САЩ по програма „Фулбрайт“, се включи с видео съобщение в събитието и благодари на организаторите за признанието и на научния си ръководител доц. д-р Биляна Томова

„За мен е чест, че съм с вас, тази вечер тук. Тази година беше обявена от Европейския съюз за „Година на младежта“. Имах удоволствието и щастието да участвам в много събития с млади хора, но мога да ви кажа, че вашето събитие е достоен завършек на тази „Година на младежта“. Нека да направим така, че всички тези достойни млади хора, студенти и докторанти в УНСС да бъдат достойните, тези, които правят бъдещето на Европа, бъдещето на европейската наука“, заяви при награждаването Искра Михайлова.

Доц. д-р Биляна Томова получи наградата от името на Севар Иванов и подчерта: „За мен е изключителна чест да получа наградата от името на Севар Иванов, той е един млад човек с кауза и много таланти“.

Наградата „Доброволец на УНСС“ за 2022 година спечели Лора Драганова от специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“. Членува в ЕСН УНСС, член е на Управителния съвет на Еко Клуба на университета.

Победителката наградиха Зоя Василев и проф. д-р Лалко Дулевски.

„Като възпитаник на УНСС и успешно реализирал се човек във бизнеса, след обучението ми в университета искам да изкажа огромни благодарности от името на най-голямата застрахователна компания в България „Лев Инс“ на г-н Ангел Стойков за перфектната организация и благодарности към ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров за съвместната работа заедно и за това, че ни подкрепи в една много хубава кауза - социалната ни кампания „Пази детето в Интернет". За мен е удоволствие днес да връча наградата точно в тази категория“, каза Зоя Василев.

„Това е едно поредно събитие, което показва същността на нашия университет. Имали сме множество поводи да кажем в какво е силата на УНСС, а тя е завещана от нашите основатели преди 102 години и силата е в логото, което стои на главния вход на университета „Духът прави силата“ и в този смисъл съм много щастлив, че освен преподавателският състав, който наследи традициите, оставени от нашите велики основатели, аз съм много щастлив, че този дух се предава и сред най-младата част от нашето академично общество – студентите, чрез тяхната чудесна организация - Студентският съвет“, каза проф. д-р Лалко Дулевски и подчерта, че огромен принос за това има председателят на Студентския съвет Ангел Стойков. Проф. Дулевски се обърна към студентите с думите: „Човек може да има таланти, може да е отличник, но в крайна сметка в живота, най-важното е винаги да бъдете „човек на годината“ с голямо „ч“, а за да бъдете такъв трябва да носите в себе си много добродетели, затова съм много щастлив, че вие сте в тази категория „Доброволец на годината“.

От застрахователна компания „Лев Инс“ победителят получи и две допълнителни награди: застраховка „Имущество с безопасен интернет“ и обучение в нашата Академия за киберсигурност на тема „Киберсигурна среда на работа“.

Наградата в категория „Личност с принос за утвърждаване на студентското самоуправление и утвърждаване на конкурса „Студент на годината“ получи Даниел Парушев.

Призът връчиха доц. д-р инж. Лиляна Вълчева и Ангел Стойков.

Доц. д-р инж. Лиляна Вълчева поздрави председателя на Студентския съвет за прекрасното събитие и изтъкна: „Даниел Парушев е лицето на студентите в България. Даниел Парушев задава тон и задава един вектор, по който се движи Студентския съвет на УНСС. Ръководствата на университета винаги са създавали най-благоприятната среда за развитие на студентите. Аз наблюдавам този процес повече от 20 години, познавам всичките председатели на Студентските съвети и на НПСС. Това, което се случва в УНСС е пример за подражание на много от младите хора".

Даниел Парушев благодари на Студентския съвет за наградата и подчерта, че тя означава много за него. Той изтъкна, че Студентският съвет при УНСС е израснал много през последните 5-6 години и е единственият Студентски съвет в страната, който е провеждал „Студент на годината“ и пожела още много такива церемонии. Той посочи, че мандата на настоящия Студентки съвет изтича след няколко месеца и подчерта огромния принос на Ангел Стойков за всички инициативи и събития, реализирани през този мандат.

Голямата награда в категорията „Студент на годината 2022“ беше връчена на Енея Георгиева, студентка от специалност „Международни икономически отношения с преподаване на английски език“.

„Това е последното събитие от календара на Студентския съвет. Календар, който беше заложен в началото на годината и изпълнен успешно. Изключително съм щастлив и мисля, че тази церемония е един достоен завършек на мандата на Студентски съвет 2021-2023 година. Благодаря за признанието на всички, които бяха на тази сцена и казаха изключителни думи за мен и за Студентския съвет. Смело вярвам и съм сигурен в това, че Студентската общност на УНСС е будна и въпреки тези трудни години, които имахме, тя показва и ще продължи да показва, че е активна в отстояването и на своите права и в правенето на младежки политики за да може студентите, не само в УНСС, но и в цяла България да се чувстват по-комфортно и по-добре“, каза в края на церемонията Ангел Стойков.

Партньори на събитието бяха Министерството на образованието и науката, Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС), застрахователна компания „Аксиом“, компания „Интеграл“ за студентски бригади, „Борн Уинър Глобал“, застрахователна компания „Лев Инс“, спортен център „Фитнес 33“.

За доброто настроение на вечерта допринесоха Академичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“, Антонио Дачовски, артист в Държавния музикален и балетен център – София и председател на Студентския съвет на Националната музикална академия, както и водещите на церемонията певецът Владо Димов и Мина Сучева, певица и асистент в Националната музикална академия по поп и джас пеене.

Академичен фолклорен ансамбъл „Иван Тодоров“
Антонио Дачовски
Водещите на церемонията Мина Сучева и Владо Димов също пяха за участниците в събитието

Галерия снимки от Излъчиха победителите в конкурса „Студент на годината на УНСС 2022” ...