Ученици от Националната търговско-банкова гимназия посетиха УНСС

сряда, 23 ноември 2022 21:25

Ученици от 11 и 12 клас на Националната търговско-банкова гимназия (НТБГ), член на Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), посетиха нашия университет. Визитата е част от целите за установяване на по-широко взаимодействие между висшето и средното образование, които ръководството на университета си е поставило. Ректорът проф. д-р Димитър Димитров посрещна средношколците в зала „Академична“ и благодари на проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, за организацията на срещата. Събитието съвпадна и с рождения ден на проф. Фесчиян, за което тя получи пожелания за здраве и творчески успехи от ректора и много аплодисменти от учениците.

В зала „Академична“ ректорът насочи вниманието към портретите на 18-те ректори на УНСС и носителите на почетната титла „Доктор хонорис кауза“ като подчерта, че „за тях и за нас ще е чест да бъдат част от нашето голямо академично семейство“.

В контекста на проведения Ден на кариерата в УНСС, събрал над 70 компании, ректорът подчерта, че компаниите търсят млади хора, получили солидно образование, каквото дава нашият университет. Проф. Димитров цитира запазената фраза на проф. д-р Даниела Фесчиян: „Пътят на успеха минава през УНСС“, за да подчертае, че в университета идват най-добрите ученици. Той обърна внимание колко много министър-председатели и зам.-министри са завършили УНСС и насърчи учениците да станат част от 15 000 студенти, които се обучават днес в университета.

Проф. Даниела Фесчиян, председател на Асоциацията на икономическите училища в България, чийто член е НТБГ и заместник-ръководител на катедра Счетоводство и анализ" благодари на ректора проф. Димитър Димитров, че е верен приятел на Асоциацията и подкрепя нейните изяви, както и за тази изключителна възможност учениците да видят университета отвътре. Тя сподели, че това, което я е докоснало много днес и силно я е развълнувало, е рядката възможност те да видят зала „Академична“. Проф. Фесчиян обърна внимание, че самата тя е влязла за първи път в тази зала, едва когато е станала доцент.

По време на обиколката из университета г-н Атанас Димитров, директор на Междууниверситетският център за развитие на кариерата, обясни, че в УНСС не се използва традиционната студентска книжка – тя е заменена с пластика и онлайн приложение и обърна внимание, че 97% от студентите, завършили университета, се реализират на пазара на труда.

             

Проф. Даниела Фесчиян,
Калина Гергова,зам.-директор на гимназията,
г-жа Маргарита Коцева, г-н Атанас Димитров и ученици
(от дясно наляво)

В аула „Максима“

Учениците посетиха залите на музея на УНСС и научиха за историята на университета и за неговите първооснователи. Те разгледаха и други ключови места в УНСС.

Галерия снимки от Ученици от Националната търговско-банкова гимназия посетиха УНСС ...