Меморандум в подкрепа на обучението в акредитираната от АССА магистърска програма „Счетоводство, финансов контрол и финанси“

сряда, 09 ноември 2022 14:03

Университетът за национално и световно стопанство и „МДВ Профешънъл едюкейшън“ ЕООД сключиха меморандум за сътрудничество, с който двете институции се съгласяват да си оказват съдействие за подготовката на висококвалифицирани специалисти в областта на счетоводството, финансите, финансовия контрол, икономиката и управлението.

Eкипът на УНСС ще получи съдействие в процеса на подновяването на акредитацията от страна на Асоциация на сертифицираните експерт-счетоводители (The Association of Chartered Certified Accountants, ACCA) – най-голямата професионална организация в света, предлагаща квалификации в областта на счетоводството, одита и финансите.

Подписите си под споразумението положиха ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и г-н Георги Кирилов от името на управителя на акредитираното от АССА дружество Доротея Воева.

На подписването от страна на ректорското ръководство присъстваха още проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество и проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики.

С подписването на меморандума УНСС получи и поредното дарение на учебни материали от „МДВ Профешънъл едюкейшън“ ЕООД като представител на един от лидерите в професионалното образование на българския и международен пазар – BPP Professional Education. Материалите са част от портфолиото на BPP Learning Media, която МДВ представлява в България и се използват за обучение в областта на финансите, счетоводството и одита на най-големите и най-известни компании в света.

Университетската библиотека получава по 20 броя учебници и сборници със задачи от следните АССА предмети: Performance Management, Financial Reporting, Audit and Assurance и Financial Management. Учебните материали са предназначени основно за студентите в магистърска програма „Счетоводство, финансов контрол и финанси“, която е акредитирана от АССА.

Дългогодишното сътрудничество между УНСС и МДВ е основано на споделеното разбиране, че експертите на бъдещето се подготвят, следвайки съвременни методи на обучение от квалифицирани и опитни преподаватели, чрез актуални професионално изготвени учебни материали. Такива очакваме да бъдат студентите в новоприетия пети випуск на престижната магистърска програма „Счетоводство, финансов контрол и финанси“, изучавана на английски език.

Доц. д-р Даниела Петрова, гл. ас. д-р Тома Дончев, г-н Георги Кирилов и г-жа Вероника Бенчева (от ляво надясно)

„На нас ни е дадена възможността от ректорското ръководство да развиваме една страхотна магистратура, която е в партньорство с най-голямата световна организация в областта на счетоводството и одита – АССА“, отбеляза координаторът по споразумението гл. ас. д-р Тома Дончев.

Г-н Георги Кирилов определи присъствието на МДВ в УНСС като изключителна привилегия. „Имам поглед върху това как се обучава и знам, че качественото образование неизбежно върви с качествените учебни материали. Ние имаме привилегията да сме акредитирани от АССА и дружеството им, което издава учебните материали. Надявам се да продължим да поддържаме високото ниво на усвояване на тази нелесна материя – счетоводството и финансовия контрол. Ние държим студентите не само да завършат, но да завършат и с необходимите качествени знания“, допълни професионалният обучител и член на борда на АССА за България.

Ректорът проф. Димитър Димитров припомни, че политиката на университета е да създава тесни връзки с институциите и бизнеса и дори има заместник-ректор с този ресор. „По всякакъв начин се стремим да улесняваме такива сътрудничества, защото не искаме те да са формални и да остават само на хартия. АССА е наш стратегически партньор в обучението на бъдещите експерт-счетоводители. Материалите и обученията, които предоставяте, позволяват на студентите да се издигнат на високо професионално равнище още докато учат“, отбеляза ректорът на УНСС.

Зам.-ректорът доц. Михаил Мусов подчерта, че магистърската програма, създадена в партньорство с ACCA, е сред най-успешните магистратури във Финансово-счетоводния факултет на УНСС. „Интересът към тази програма непрекъснато се увеличава, включително и от страна на чуждестранните студенти. Тя е една добра практика, създадена с много труд, всеотдайност и постоянство. Поздравления за екипа!“

На снимката от ляво надясно: проф. д-р Матилда Александрова-Бошнакова, доц. д-р Михаил Мусов, г-жа Вероника Бенчева, г-н Георги Кирилов, ректорът проф. д-р Димитър Димитров, проф. д-р Цветана Стоянова, доц. д-р Даниела Петрова, гл. ас. д-р Тома Дончев

Галерия снимки от Меморандум в подкрепа на обучението в акредитираната от АССА магистърска програм ...