Дискусия на тема „Да публикувам ли и къде“ с лектор проф. д-р Николай Денчев се състоя в УНСС

събота, 22 октомври 2022 8:55

В УНСС се състоя дискусия на тема „Да публикувам ли и къде“ с лектор проф. д-р Николай Денчев. По време на събитието бяха обсъдени различните аспекти на научноизследователската дейност и публикационната активност.

Това събитие е част от изграждането на цялостната екосистема за научноизследователската дейност, отбеляза доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество. Той пожела успешна работа на участниците от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

„Тази година въведохме изцяло нова схема за университетски грантове, покриваща всички разходи за публикуване в световните бази данни Scopus и Web of Science. Повишихме над 20 пъти сумата за материално стимулиране на публикационната активност в двете бази данни. Годишният лимит за служебни командировки в страната беше повишен два пъти, а този в чужбина – над три пъти.  Нашите партньори от ENGAGE.EU осигуриха безплатен достъп за нашите докторанти до докторантските курсове, провеждани в техните университети“, заяви доц. Мусов. Той отбеляза, че това са само част от всички мерки на ректорското ръководство за изграждането на съвременна екосистема за развитие на научноизследователската дейност. „Това събитие идва точно навреме – една седмица преди Академичният съвет на УНСС да разгледа проекта на нови Правила за материалното стимулиране на публикационната активност на академичния състав“, отбеляза зам.-ректорът.

Проф. Денчев, който ръководи Центъра за социално предприемачество към катедра „Бизнес“ в Свободния университет на Брюксел и е изследовател към Института по предприемачество в УНСС, сподели своя опит относно научните публикации. „Моята цел е да развивам наука по темата „Социално предприемачество“. Въпросът е да публикуваме или да не публикуваме. Често се питам дали съществуваме като научни работници? За мен ако не публикуваме, значи не съществуваме като такива. Може да имаме много познания, но кой ще разбере за тях?“, каза проф. Денчев. Той допълни, че за публикациите се изисква познаване на литературата в областта, изследователска дейност и презентации, както и развитие на идеи.

В дискусията взеха участие, проф. д-р Емил Асенов, зам. -декан по научноизследователската дейност на Финансово-счетоводния факултет, доц. д-р Ангел Марчев, зам.-декан по научноизследователската дейност във факултет "Управление и администрация", както и преподаватели от различни катедри на университета. Събитието се организира със съдействието на доц. д-р Еленита Великова – главен секретар по науката на УНСС.

Доц. Марчев, проф. Денчев, доц. Мусов, доц. Великова и проф. Асенов по време на дискусията (отляво надясно)

Галерия снимки от Дискусия на тема „Да публикувам ли и къде“ с лектор проф. д-р Николай Денчев се  ...