УНСС даде началото на Startup менторска програма

петък, 21 октомври 2022 9:45

Събитието е инициатива на Студентския съвет и Стартъп хъба на УНСС. Тя е първата от поредицата подобни лекции, в които водещи експерти, предприемачи, преподаватели в областта и представители на инвестиционни фондове ще споделят опит и знания с цел да развият предприемаческите и иновационните умения на младите хора и да ги информират за възможностите за финансиране на стартъпи, как да изготвят бизнес планове и как да представят идеите си пред инвеститори.

Гост-лектори в първата лекция на Startup менторската програма бяха Камен Славов, член на Съвета на директорите на Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ), т. нар. Фонд на фондовете и Иван Василев, директор „Политики и стратегическо планиране“ в Българската стартъп асоциация (BESCO).

Атанас Димитров, директор на Междууниверситетският център за развитие на кариерата (МЦРК), Камен Славов, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики на УНСС, Иван Василев,  Ангел Стойков, председател на Студентския съвет при УНСС (в центъра на снимката от ляво надясно)

Менторската програма откри проф. д-р Цветана Стоянова. Тя представи лекторите и подчерта: „Изключително ми е приятно да дам началото на Startup менторската програма на УНСС и първата лекция, която е свързана с възможностите за генериране на идеи за стартъп компании и тяхното финансиране. Благодаря на г-н Камен Славов и г-н Иван Василев, че са тук с нас и ще споделят своите знания и опит. С тях даваме едно силно начало на програмата. Тя ще продължи и в следващите месеци с още изявени специалисти в областта. Благодаря и на колегите от Студентския съвет, които станаха съорганизатори на събитието и помогнаха информацията за инициативата да стигне до всички заинтересовани студенти“.

„За мен е огромно удоволствие от името на Студентския съвет, както и от свое име ви приветствам по повод първото събитие, свързано със Startup менторската програма, която ръководството на УНСС започва да организира като редовни събития в нашия университет. Щастлив съм, че подобен тип инициативи намират място в календара на университета ни, защото смятам, че те ще бъдат изключително полезни на студентската общност. Убеден съм, че има много идеи, които студентите на УНСС могат да представят и съответно те да бъдат развити и финансирани“, заяви Ангел Стойков.

В началото на лекцията Камен Славов запозна студентите с работата на Фонда на фондовете и отбеляза: „За мен е изключително приятно да съм тук, защото преди малко повече от 20 години по това време чаках пред аула „Максима“ за изпита си по счетоводство. Затова много се радвам, че отново съм в УНСС да представя своя опит и да се срещна със студентите от сегашната генерация“.

Иван Василев представи накратко дейността BESCO и подчерта: „Това, с което аз ще ви запозная днес е как да стигнете до въпросните пари, с които да финансирате добрите си идеи. Всичко започва с това как да стигнем до точната идея. Съветът ми към вас е да проучите различни теми, не се фокусирайте само в една, бъдещето ще бъде многоспектърно и колкото по-широк набор от теми следвате, толкова по-добре ще виждате връзката между тях, ще виждате как те си колаборират и допълват и по този начин може да стигнете до това къде какво липсва в света днес. Търсете отговора на този въпрос – какво липсва в света? Виждаме, че в днешно време има доста проблеми, но няма достатъчно решения. Търсете решения на конкретен проблем и ще ви хрумне идеята, която ще ви запали да се посветите на нея да я развивате в бъдеще“.

В рамките на лекцията Камен Славов и Иван Василев представиха пред студентите какъв е пътят на успешния и иновативен предприемач в България, как да стигнат от идеята до нейната реализация, като посочиха конкретни примери за механизмите на финансиране, изготвянето на бизнес модел и развитието на стартъп компания.

Събитието продължи с оживена дискусия и въпроси на студентите към лекторите.


За лекторите

Камен Славов се присъединява към Съвета на директорите на ФМФИБ след като пет години ръководи отдел „Финансови инструменти“.

Преди да започне работа във Фонда, Камен Славов е бил мениджър „Корпоративно финансиране“ в KPMG на Балканите. Преподава финансови инструменти като международен обучител към ESI Funds Academy.

Иван Василев е заместник-председател на BESCO (Българска стартъп асоциация), която има за цел да трансформира икономиката на България в индустрии с висока добавена стойност и да създаде най-добрата среда за създаване на продукти и услуги, базирани на R&D. Той работи за развитие и стимулиране на стартъп екосистемата в България, за да привлече по-лесно чуждестранни инвестиции и да позиционира България като ключов стартъп център на Балканите и в Европа.


Галерия снимки от УНСС даде началото на Startup менторска програма ...