Катедра „Икономикс“ почита паметта на проф. Миркович

понеделник, 17 октомври 2022 11:39

На 26 октомври катедра „Икономикс“ организира поредица от събития, с които ще почете паметта на проф. д.ик.н. Камен Миркович. Той е бил най-дълго начело на УНСС като ректор  (1993–2003), както и дългогодишен ръководител на катедра „Икономикс“.

По време на събитията ще има симпозиум, на който ще бъде открит балереф на проф. Миркович и дигитална учебна зала 2013 на негово име, ще се промотира инициативата „Най-добър студентски start-up“. Тържествено ще бъдат връчени дипломите на абсолвенти, завършили специалности, водени от катедра „Икономикс“, както и дипломите за ОНС „доктор“ на успешно защитилите докторанти към катедрата. Предвижда се да бъде учреден и Алумни клуб.

Проф. д.ик.н. Миркович е личност, с която всеки университет може да се гордее, споделя доц. д-р Ивайло Беев, ръководител на катедра „Икономикс“. По думите му професорът е наследник на велик род, тъй като дядо му е сред първите действителни членове на Българското книжовно дружество, което впоследствие прераства в Българска академия на науките. Той е бил с широка обществена дейност сред бесарабските българи. „Най-впечатляващото за мен е, че обществената дейност на д-р Миркович, един от прадедите на проф. Миркович, е в полезрението на Христо Ботев, който пише за него в няколко броя на в-к „Знаме“ и от където научаваме, че същият е бил на заточение в Диарбекир“, казва доц. Беев.

Проф. д.ик.н. Камен Миркович

Доц. Беев допълва, че откриването на дигиталната учебна зала 2013 е важно за УНСС, тъй като тя е технологично бижу с много функционални възможности, които издигат обучението на студентите от университета на качествено ново равнище. УНСС разполага с общо шест такива аудитории.  

Началото на събитията в памет на проф. Миркович е на 26 октомври от 15.00 часа в аула „Максима“. Симпозиумът ще бъде открит с встъпително слово от ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров. Доц. д-р Ивайло Беев, който е бил асистент и докторант на проф. Миркович, ще изнесе кратък биографичен очерк. Участниците в симпозиума ще могат да гледат видеоматериал с интервю, даден лично от него за „Жива памет“. Дойаенът на катедра „Икономикс“ проф. д.ик.н. Румен Гечев ще направи доклад върху научната продукция. Университеската инициатива за „Най-добър студентски start-up“ ще бъде промотирана от ас. д-р Антоан Шотаров. Участниците ще бъдат поканени на откриването на дигитална учебна зала 2013 по проект „Икономическото образование в България 2030“, както  и на откриването на балерефа на проф. Миркович. „След това ще връчим дипломите на абсолвентите от нашата катедра и ще учредим Алумни клуб към катедрата“, сподели още проф. Беев.

„Генералната идея на съществуването на Алумни клуба, който ще е в рамките на големия Алумни клуб на УНСС, е акта на дипломиране да не прекъсва връзката между нашите възпитаници и университета. Моите наблюдения показват, че тези, които са оставили години по студентските банки, с огромно удоволствие в последствие съдействат според техните възможности за подобряване качеството на обучението. Това помага ние като университет да продължим да отстояваме лидерските позиции, които заемаме сред бизнес университетите в Европа и на национално равнище. Дигитализацията на обучението, внедряването на новите образователни технологии, инициативи като тази за студентски start-up, задълбочаването на взаимодействнието с възпитаниците на университета – са само част от успехите, с които доказваме, че традицията е жива, че ние надграждаме“, каза доц. Ивайло Беев.


Жива памет за проф. д.ик.н. Камен Миркович


Галерия снимки от Катедра „Икономикс“ почита паметта на проф. Миркович ...