Проектът „DIGI Women“ приключи с представяне на учебен план за изграждане на цифрови компетенции у жените предприемачи

петък, 14 октомври 2022 13:10

Заключително събитие на тема „Учебен план за изграждане на цифрови компетенции у жените предприемачи и препоръки за неговото внедряване в обучителните практики на дигиталните експерти и организациите, подкрепящи женското предприемачество“ се проведе в УНСС през седмицата. То бе организирано в рамките на проект „DIGI Women – инструменти за цифрово предприемачество и подкрепа за жени предприемачи“, съфинансиран по програма „Еразъм+“ на ЕС.

Д-р Милена Ангелова, член на Европейския икономически и социален комитет и посланик на МСП за България, ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров, Ива Владимирова, основател на Мрежата за женско предприемачество „Бизнес на високи токчета“, доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество и координатор по проекта от страна на УНСС (от ляво надясно)

Целите на събитието бяха представяне на учебния план за обучение на дигитални експерти и жени-предприемачи и препоръките за неговото внедряване в обучителните практики на дигиталните експерти и организациите, подкрепящи женското предприемачество и представянето на „Алманах на дамския бизнес“ на Мрежа за женско предприемачество „Бизнес на високи токчета“ – асоцииран партньор на проекта.

Оригиналният иновативен учебен план и докладът с препоръки за неговото приложение в практиката са двата интелектуална продукта, създадени в рамките на проекта с обединените усилия на организации с допълващи се компетенции от седем страни – Австрия, България, Гърция, Италия, Латвия, Украйна и Хърватска.

Координатор на проекта е УНСС.

Събитието бе открито от ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Д-р Милена Ангелова представи становището на Комитета за насърчаване на женското предприемачество като един от инструментите за постигане на равнопоставеност на половете.

В заключителното събитие взеха участие жени-предприемачи, дигитални експерти, представители на сдружения и съюзи, чиито дейности са насочени към подкрепа на женското предприемачество, включително и развитието на дигиталните умения у жените предприемачи. В мероприятието се включиха ученици от Националната финансова-стопанска гимназия – бъдещи студенти и предприемачи.

В онлайн формат се включиха партньорите по проекта, които споделиха опита си в създаването на учебната програма и спецификите на нейното приложение в техните страни – д-р Риа Аертс и г-н Алберто Майстрело („Консуленца Диреционале ди Паоло Зарамелла“, Италия), д-р Зане Зейботе и д-р Вера Комарова (Експерти по клъстери от региона на Балтийско море, Латвия), проф. Игор Кононенко и доц. Марина Гринченко (Национален технически университет „Харковски политехнически институт“, Украйна).

Г-жа Ива Владимирова представи „Алманах на женския бизнес“ и сподели предизвикателствата пред жените предприемачи в процеса на дигитализация на бизнеса им. В представянето на алманаха бе възприет оригинален подход – всяка жена-предприемач, чийто бизнес е включен в алманаха, и която участва в събитието, сама да сподели пътя си на предприемач. В споделянето на историите си жените-предприемачи отправиха и много ценни напътствия към учениците – бъдещи предприемачи.

В обобщение, на събитието бе потвърдена необходимостта от придобиване и непрекъснато усъвършенстване на знанията, свързани с прилагането на дигитални инструменти в предприемаческата дейност като ключов механизъм за утвърждаване на жените-предприемачи като равностойни и дори превъзхождащи мъжете конкуренти.

Въпросите, останали за разрешаване със съвместните усилия на всички заинтересовани страни – жени-предприемачи, дигитални експерти, подкрепящи организации, правителствени институции и учебни заведения, са намирането на подходящите форми за ресурсно обезпечаване на прилагането на учебния план по начин, правещ знанията достъпни за най-широк кръг от жени предприемачи, в т.ч. тези, чиито предприятия са в затруднено положение поради малкия мащаб на дейността и неблагоприятното въздействие на промените в бизнес средата, на които сме свидетели през последните месеци.


За проекта

Общата цел е разработването на учебна програма, която да се използва за обучение на експерти, за да се предложат обучения и наставнически сесии, съобразени с нуждите на жените предприемачи, дигитализиращи бизнеса си, и да им помогнат да преодолеят пречките пред дигитализацията.

При разработването на учебната програма са отчетени:

  • нуждите на жените предприемачи с допълнителен фокус върху нуждите на жените предприемачи в трудни условия в различните страни
  • приоритетите на жените предприемачи
  • фокус върху устойчивото развитие
  • фокус върху приобщаването към обществото
  • че дигиталните умения помагат за подобряване на други умения, които често се изброяват като липсващи от жените предприемачи (стратегическа ориентация, работа в мрежа, търсене на възможности за предприемачество и т.н.)
  • че цифровите инструменти могат да се използват за подпомагане на интернационализацията на бизнеса на жените предприемачи
  • съдействие за по-добър баланс между професионалния и личния живот

Общата цел да се помогне на жените предприемачи да увеличат доходите си, като същевременно спестяват време и пари.

Партньори по проекта са:

  • Консуленца Диреционале ди Паоло Зарамелла" (Consulenza Direzionale di Paolo Zaramella) (CDPZ), Италия
  • Бит мениджмънт бератунг" ГмбХ (bit management Beratung GesmbH), Австрия
  • Гръцка асоциация на жените предприемачи – СЕГЕ, Гърция
  • Експерти по клъстери от региона на Балтийско море – CEBSR, Латвия
  • Национален технически университет Харковски политехнически институт" (НТУ ХПУ"), Украйна
  • CEPOR - Център за политика за МСП и предприемачество, Хърватска
  • Университет за национално и световно стопанство (УНСС), България

Галерия снимки от Проектът „DIGI Women“ приключи с представяне на учебен план за изграждане на циф ...