УНСС обсъжда с бизнеса програмата на новата специалност „Киберсигурност и електронно управление“

понеделник, 10 октомври 2022 9:27

Работна среща за съдържанието на учебния план на бъдещата бакалавърска специалност „Киберсигурност и електронно управление“, която УНСС предвижда да предложи от следващата 2023/2024 академична година, се проведе в университета.

Доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберисигурност, проф. д-р Димитър Велев и доц. д-р Александър Найденов

На срещата заедно със зам.-ректора по дигитализация и киберисигурност доц. д-р Росен Кирилов присъстваха представители на факултет „Приложна информатика и статистика“ – проф. д-р Димитър Велев и доц. д-р Александър Найденов, доц. д-р Нончо Димитров от катедра „Национална и регионална сигурност“, водещи компании в киберосигуряването и представител на Министерство на образоването и науката. Онлайн се включи единият от създателите на подобна програма в Техническия университет - Александър Цокев от „Телелинк“.

„Основна наша задача е не само какви дисциплини ще има в програмата, а и това съдържанието да бъде съобразено със световни стандарти и практики в обучението по киберсигурност“, резюмира доц. Кирилов.

Доц. д-р Нончо Димитров (вляво) и представители на МОН и бизнеса

Участниците в срещата се обединиха около профила на завършващите новата специалност студенти. Той ще дава възможност за реализация им като консултанти по киберсигурност, специалисти в оперативни центрове за сигурност (SOC), одитори по киберсигурност и др. Коментирани бяха необходимите знания умения и компетенции на студентите от новата специалност, както и конкретните дисциплини от учебния план. За пореден път бе подчертана острата нужда, която изпитва пазара от такива специалисти, което ще осигури много добри възможности за реализация на завършващите.

Галерия снимки от УНСС  обсъжда с бизнеса програмата на новата специалност „Киберсигурност и елект ...