Състезание за средношколци в рамките на Европейския университет ENGAGE.EU

сряда, 05 октомври 2022 10:00

В Националната търговско-банкова гимназия официално беше открито състезанието за ученици в рамките на Европейския университет ENGAGE.EU, от който УНСС е част в партньорство с още осем водещи европейски университета в областта на икономиката и социалните науки.

Директорът на Националната търговско-банкова гимназия Емилия Иванова приветства участниците и подчерта: „Ние обичаме да се състезаваме, нашето училище винаги трябва да е първо, ако не е първо страданията са огромни, сега отново ще има състезание, отново ще има страдания, защото първият ще бъде един, който ще се състезава на международно ниво, но аз съм убедена, че този, който бъде избран за първи, ще бъде първи в цялото състезание между всички университети, които участват. Благодаря на представителите на УНСС, че избраха нашето училище. Това означава, че университетът смята, че ние ще защитим неговата чест, а това да защитаваш честта на някого е сложно и отговорно. На добър час на нашето училище в това състезание!“

Доц. д-р Костадин Коларов, директор на Института по предприемачество на УНСС, Емилия Иванова, гл. ас. д-р Кристиан Желев, преподавател в катедра „МИО и бизнес“ на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на Координационния съвет на Асоциацията на икономическите училища в България и зам.-ръководител на катедра „Счетоводство и анализ" в УНСС (от ляво надясно)

„Изключително съм развълнувана да ви видя тук в този ден и да присъствам на това забележително мероприятие, каквото според мен за първи път се случва в историята на нашата страна. Едно средно училище, не което и да е, а специализирана гимназия да бъде поканена от университет да участва в състезание на голямото европейско семейство, на европейска мрежа университети“, каза проф. д-р Даниела Фесчиян и подчерта: „Това съвсем не е случайно. Аз благодаря на ректора на Университета за национално и световно стопанство проф. д-р Димитър Димитров от чието име и ви приветствам, за огромното доверие към вашето училище, училището лауреат на националните състезания на Асоциацията на икономическите училища в България. Училището, чиито възпитаници винаги са печелили призовите позиции. Респект към вашите преподаватели, респект към ръководството на това училище. За нас, за УНСС и за Асоциацията на икономическите училища в България, която ръководя и представлявам е чест да вземем участие в тази първа стъпка, която аз вярвам, вие ще отстоявате. Предстои ви серия от състезания, но както каза госпожа Иванова при вас това е традиция, при вас това е желание, при вас това е страст, защото сте най-добрите. Днес присъстваме на форум, в който най-добрите университети, в това число и УНСС приемат най-добрите, които да продължат традицията. Скъпи ученици, аз ви пожелавам с енергията на младостта да отстоявате своята достойна позиция в живота, да успявате, да следвате мечтите си, защото човек е толкова голям, колкото са мечтите му. Вие ще бъдете отново лауреати, а УНСС ще ви очаква като победители да се включите в неговото голямо академично семейство. Борете се, успех и на добър час“, пожела проф. д-р Даниела Фесчиян.

Проф. д-р Даниела Фесчиян приветства участниците

„Днес ще обявим началото на едно състезание, което има пилотен характер, поради това трябваше да изберем само едно училище и избора, аз съм уверен, е правилният. Много се радвам, че толкова хора са изявили желание да участват в едно сложно състезание, каза доц. д-р Костадин Коларов и отбеляза: „Съдържанието на състезанието е да дадете от себе си идеи, да ги защитите от проблеми, които съществуват, но решенията тепърва ще трябва да бъдат намерени и в този смисъл желая да бъдете творчески настроени, да търсите информация, да съчетавате знанието, което съществува с вашите идеи, така че накрая независимо от регламента, който изисква един победител, всички отбори да бъдат представени равностойно“.

Доц. д-р Деница Горчилова, научен секретар на катедра „Публична администрация“ в УНСС приветства присъстващите и благодари за хубавата и ведра атмосфера, с която са посрещнати. „Мрежата  ENGAGE.EU е много интересна възможност и ни постави на съвсем друга позиция на европейската карта“, обърна внимание доц. Горчилова.

Гл. ас. д-р Кристиан Желев сподели, че за първи път идва в училището, но се чувства в спокойна и приятна среда, „сякаш съм с приятели и ми е приятно да видя млади амбициозни хора, които са готови да работят не само на европейско равнище, а и на международно“. Той обърна внимание, че накрая на състезанието ще спечели един отбор, „но за мен всички сте победители щом сте стигнали до този етап“, каза  гл. ас. Кристиан Желев.

Даниел Костов, екологичен предприемач, създател на „Екологика България“ ЕООД и екологична образователна програма „Going Green” също поздрави участниците в състезанието и заяви: „Преди близо 20 години, бях студент на доц. Коларов и онова, което винаги ще помня е, че  ако искаме да променим един процес, да постигнем някакъв резултат или да създадем иновация, трябва да изследваме всички възможни данни. Ако съберем всички данни и ги структурираме правилно, ще можем да видим крайния резултат. Моят съвет е бъдете креативни, пускайте си „сензорите“ и събирайте колкото може повече данни и ще може да формулирате най-добрите решения“.

Откриването продължи с представяне на европейската университетска мрежа ENGAGE.EU и регламента на състезанието.

В рамките на събитието Даниел Костов запозна учениците, участници в състезанието, с проблемите и перспективите на кръговата икономика по отношение постигането на Цел 12: Отговорно производство и потребление от целите за устойчиво развитие на ООН, и представи примери, които да дадат начален импулс и насоки за генериране на идеите, с които участниците ще се конкурират в състезанието.

Учениците имаха възможност да зададат своите въпроси към организаторите на състезанието и да получат от тях насоки и указания за работата по проектите си.

Състезанието цели да разгърне креативността, предприемаческите и иновативните умения на средношколците.

В надпреварата ще се включат ученици от 11 и 12 клас на Националната търговско-банкова гимназия, разделени на 10 отбора.

Темата на състезанието е обвързана с една от целите за устойчиво развитие на ООН, а именно Цел 12: Отговорно производство и потребление. Студентите ще представят своите разработки на 24 октомври 2022 г. Петчленно жури ще оцени проектите и ще излъчи победителите.

Победителите ще се явят на международния етап на състезанието и ще се състезават с първенците на университетите от страните партньори на УНСС в университетската мрежа ENGAGE.EU.

Галерия снимки от Състезание за средношколци в рамките на Европейския университет ENGAGE.EU ...