Доц. д-р Мая Микренска: Математиката е езикът, на който говорят всички науки

сряда, 28 септември 2022 12:42

Доц. д-р Мая Микренска е заместник-декан по учебната работа на факултет „Приложна информатика и статистика“ и ръководител на катедра „Математика“ в УНСС. Тя беше председател на Организационния комитет и член на Националната комисия на Националната студентска олимпиада по математика – 2022. С нея разговаряме за предизвикателствата пред организаторите на олимпиадата, математиката и представянето на студентите.

Доц. Микренска, на откриването на новата академична година Вие бяхте наградена от ректора с грамота за отличната организация на Националната студентска олимпиада по математика – 2022. Разкажете ни повече за нейния авторитет и зачимост?
Националната студентска олимпиада по математика (НСОМ) е престижно състезание с многогодишна традиция. За първи път олимпиадата е проведена през  далечната 1974 г. и оттогава се организира ежегодно от висшите училища в България. От 2010 г. НСОМ се провежда под егидата на Министерството на образованието и науката. Дългогодишен спонсор на олимпиадата е Фондация "Еврика". В НСОМ участват студенти от бакалавърски и магистърски програми в България и гости от чуждестранни университети. Съгласно регламента, организирането и провеждането на олимпиадата се осъществява от Национална комисия и висше училище – домакин. Студентите се състезават в три групи в зависимост от хорариума на математическите дисциплини, изучавани в първи курс. Провеждането на олимпиадата дава възможност да се сравни нивото на преподаване  в различните висши училища, повишава интереса на студентите към математиката,  дава стимул за още по-задълбочено изучаване на математическите дисциплини. Обикновено най-изявените студенти се насочват към научноизследователска дейност. Освен това, провеждането на националната олимпиада по математика създава условия за среща и обмен на опит между  преподавателските екипи от различните висши училища.
Поредната Национална студентска олимпиада по математика се проведе от 13 до 15  май 2022 г. в Равда, като УНСС беше висше училище - домакин.
Колко бяха участниците, от колко университета?
В олимпиадата  участваха отбори и индивидуални състезатели и техните ръководители от 12 висши училища в България, като общия брой на всички участници (108 бр.) беше значително увеличен в сравнение с участниците в миналогодишната олимпиада.
Тази година УНСС беше домакин на олимпиадата, имаше ли предизвикателства при организацията на събитието и доволни ли останаха участниците?
Доколкото ми е известно, УНСС беше домакин на НСОМ за първи път в многогодишната история на състезанието. Имахме силната амбиция обаче да се справим с това предизвикателство и да организираме провеждането на  олимпиадата на подобаващо за нашия университет ниво. Организационният комитет срещна пълната подкрепа от страна на ректора проф. д-р Димитър Димитров, зам.-ректора по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики проф. д-р Цветана Стоянова и помощник-ректора проф. д. ик.н. Кирил Стойчев. Мисля, че успяхме и всички участници бяха много доволни от условията, които осигури УНСС като висше училище – домакин на олимпиадата.

Проф. д-р Димитър Димитров награждава доц. д-р Мая Микренска

Как се представи отборът на УНСС, имаме ли медалисти?
Тази година студентският отбор по математика на УНСС в състав – Калоян Стефанов, Петър Кюмюрджиев, Мириам Риме, Маргарита Гюрова, Дечо Дечев, Усама Тухами и Десислава Павлова с ръководител гл. ас. д-р Вилислав Бучакчиев от катедра „Математика“ ни зарадва със спечеленото първо място в класирането по висши училища и първо място в отборното класиране в група В.
В индивидуалното класиране в група В студентът  Калоян Стефанов от специалност „Икономика с преподаване на английски език“ взе златния медал, Петър Кюмюрджиев от специалност „Макроикономика“ спечели сребърен медал и  Мириам Риме от специалност „Бизнес информатика и комуникации“ - бронзов медал.
Какво дава математиката на студентите?
Най-краткият отговор на Вашия въпрос е  „всичко или нищо“. Всичко за тези, които успеят поне да се докоснат до нея и нищо за всички останали. Впрочем, това е първият въпрос, на който аз и моите колеги от катедра „Математика“ отговаряме на студентите в първи курс. Не винаги го получаваме вербално изразен, но от опит знаем, че немалка част от студентите мислено си го задават. Има различни негови варианти като например „Аз избрах да уча в моята специалност, защото не обичам/не разбирам математиката и  мога да бъда приет без изпит/оценка по математика“ или „Аз искам да стана  икономист, а не математик, физик или инженер. Защо трябва да уча математика?“.  Нашите отговори звучат така: Математиката е гимнастика за ума; Математиката е езикът, на който говорят всички науки; Математиката подготвя ума да се справя с изучаването и управлението на сложни процеси, откривайки различни взаимовръзки. Всички тези отговори са верни, макар и да не обхващат всичко, което дава математиката.

Галерия снимки от Доц. д-р Мая Микренска: Математиката е езикът, на който говорят всички науки ...