УНСС се включва в Европейския месец на киберсигурността

вторник, 27 септември 2022 18:09

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров взе участие в откриването на кампанията „Европейски месец на киберсигурността“. Събитието се проведе в Министерството на електронното управление и беше открито от министъра на електронното управление Георги Тодоров, който е и председател на Съвета по киберсигурност.

Нашият университет е един от партньорите в инициативата, която отбелязва едно десетилетие на съвместна информационна дейност на институциите на ЕС за популяризиране и укрепване на киберсигурността. „Смятам, че участието на УНСС в тази кампания показва, че ние обръщаме сериозно внимание върху предизвикателствата и добрите практики в областта на киберсигурността, както и върху нарастващите рискове от кибератаки към образователните институции. За нас е важно да знаем, че имаме подкрепата на Министерството на електронното управление“, каза ректорът проф. Димитър Димитров.

Министърът на електронното управление Георги Тодоров обяви, че това е 10-то юбилейно издание на инициативата. Нашата страна ще се включи с валидиране на специална пощенска марка, посветена на темата за киберсигурност, сподели той.

„В ерата на цифровизацията и хоризонта за дигитално бъдеще на все повече нива, държавната администрация и всички държавни институции, бизнесът и гражданите, сме задължени да отделяме все повече внимание на личната и институционалната киберсигурност. Ролята на държавата е много важна, тъй като прогресът предполага защита“, допълни още служебният министър на електронното управление.

Тази година акцент на Европейския месец на киберсигурността е защитата от фишинг и как да не се поддаваме на изнудване при злонамерено криптиране на данните. В инициативата се включват държавите членки и партньори от различни отрасли. Темата на информационните събития за 2022 г. е „рансъмуерът и фишингът“, насочени към граждани, бизнес и институции – две основни тенденции, наблюдавани в настоящата ситуация на кибер заплахи.

Министерството на електронното управление е инициатор на редица информационни и образователни събития през месец октомври, в които ще си партнира с публични институции, ВУЗ-ове, представителни организации на работодателите на национално равнище, неправителствени организации и медии.

На откриването на инициативата присъства още зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност на УНСС доц. Росен Кирилов, проф. д-р Миглена Темелкова, ректор на Висшето училище по телекомуникации и пощи, проф. Стоян Денчев, председател на Общото събрание на УниБИТ, експерти от министерство на електронното управление и ГДБОП.

Галерия снимки от УНСС се включва в Европейския месец на киберсигурността ...