Министър-председателят и шестима министри в служебното правителство са възпитаници и преподаватели на УНСС

вторник, 02 август 2022 15:13

Начело на служебното правителство назначено с указ от президента Румен Радев застава възпитаник на УНСС.

Гълъб Донев става служебен министър-председател. Той има магистърска степен по финанси в УНСС и по право в Русенския университет „Ангел Кънчев“. Специализирал е „Бизнес и мениджмънт“ в нашия университет. От 2014 до 2016 г. е заместник-министър на Министерството на труда и социалната политика. Бил е министър на труда и социалната политика в служебния кабинет на проф. Огнян Герджиков през 2017 г. Секретар е по социални политики и здравеопазване на президента Румен Радев от 9 май 2017 г. до 11 май 2021 г. От май до декември 2021 г. Гълъб Донев е заместник министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

В състава на служебното правителство влизат още шестима министри, които са възпитаници и преподаватели на УНСС.

Лазар Лазаров е служебен заместник министър-председател по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика. Притежава магистърска степен по „Макроикономика“ от УНСС. Завършил е и курс по „Мониторинг и оценка на социални програми и проекти по методологията на Международната организация на труда“. Бил е съветник на министъра на труда и социалната политика от август 2005 до ноември 2007 г. В периодите от ноември 2007 г. до юли 2009 г., юни 2013 до август 2014 г., ноември 2014 г. до май 2016 г., февруари 2017 г. до май 2017 г., както и от края на септември 2017 г. досега Лазар Лазаров е заместник-министър на труда и социалната политика. Председателствал е редица тристранни органи за социален диалог в областта на пазара на труда, трудовата миграция и трудовата мобилност, политиките за хората с увреждания, равните възможности на мъжете и жените и др.

Христо Алексиев заема поста служебен заместник министър-председател по икономическите политики и е служебен министър на транспорта и съобщенията. Завършил е магистратура по „Международни икономически отношения“ в УНСС и е бакалавър по политология от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Притежава редица допълнителни квалификации и сертификати в сферата на икономиката, управлението и дигитализацията от Импириъл Колидж Лондон, Бизнес училището на Оксфордския университет и други международни образователни институции. Бил е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от президента Румен Радев през януари 2017 година. От септември до декември 2021 година отново е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство, назначено от държавния глава. От март 2022 г. заема длъжността секретар по икономика на президента.

Росица Атанасова Велкова-Желева оглави Министерството на финансите. Тя има магистърска степен по финанси от УНСС и 28 години опит в Министерство на финансите. В периода 2000-2001 г. е заместник-председател на съществуващата по това време „Държавна агенция за осигурителен надзор“. През 2008-2009 г. представлява Република България в групата на финансовите експерти и във Финансовата комисия, които обсъждат бюджетните, финансовите и административните въпроси на ЮНЕСКО. В периода ноември 2017 - април 2021 г. е заместник-министър  на финансите, от април 2021 г. до декември 2021 г. е изпълнявала длъжността директор на дирекция „Държавни разходи“ в МФ и от декември 2021 г. до момента е заместник-министър на финансите.

Николай Милков е служебен министър на външните работи. Завършил е „Международни отношения“ в нашия университет и е бил хоноруван преподавател в УНСС. В МВнР е на работа от 1997 г., като последователно е заемал различни длъжности в дипломатическата служба, сред които директор на Дирекция „Външнополитическо планиране, информация и координация“, заместник-министър на външните работи с ресори на отговорност европейски страни, включително ЮИЕ, и въпроси на сигурността. В това си качество е член на Комисията за експортен контрол и секретар на Междуведомствения комитет за членството на Република България в НАТО. Бил е посланик на България в Румъния и Канада, генерален консул в Ню Йорк. Понастоящем е извънреден и пълномощен посланик във Френската република и Княжество Монако и постоянен представител в ЮНЕСКО.

Георги Тодоров e новият служебен министър на електронното управление. Той е магистър по право от УНСС. Професионалната му кариера преминава през Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Столична община и частния бизнес. През годините е бил министър и заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в четири правителства в кабинета на Пламен Орешарски от юли 2013 до август 2014 г., в служебните кабинети с министър-председател Георги Близнашки от август до ноември 2014 г. и Огнян Герджиков от февруари до март 2017 г. Георги Тодоров притежава дългогодишен експертен и управленски опит, отговарял е за сектор „Информационни технологии и съобщения“, за сектор „Транспорт“, както и за процеса по цифровизация.

Атанас Пеканов става служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства. Той е преподавател в катедра "Икономикс" на УНСС. Атанас Пеканов е икономист в Австрийския институт за икономически изследвания (WIFO) във Виена, Австрия, и лектор във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien). Преди това е работил в Европейската централна банка във Франкфурт, Германия. Завършил е бакалавърска степен по икономика във Виенския университет по Икономика и бизнес и магистратура по Икономическа политика в University College London. Докторант по икономика във Виенския университет по икономика и бизнес (WU Wien) с фокус върху темите Парична и Фискална политика. Атанас Пеканов е вицепремиер по управление на европейските средства от май до декември 2021 г. в двете служебни правителства, назначени от президента Румен Радев.

Галерия снимки от Министър-председателят и шестима министри в служебното правителство са възпитани ...