Проф. д-р Надя Миронова: Активно работим за стимулиране на предприемаческия дух на студентите чрез проекта CO WORKING

петък, 15 юли 2022 14:12

Проф. д-р Надя Миронова е директор на Регионалния център за дистанционно обучение на УНСС в Хасково. С нея разговаряме за това как може да се стимулира предприемаческия дух на студентите и младите хора в Хасково.

Проф. Миронова, младите хора в Хасково имат ли желание да останат да работят в града и да развиват свой бизнес там след като преминат обучение през вашия регионален център?

Ние правим всичко възможно да ги насърчим да започнат и да реализират своите бизнес идеи в Хасково. Ще ви дам един нагледен пример как това се случва. Година и половина вече работим по един проект, финансиран по програма ИНТЕРРЕГ Гърция – България 2014-2020 г. Казва се „Насърчаване на предприемачеството чрез подкрепа на перспективни иновативни идеи чрез създаване на механизми за предваритерно инкубиране“ (CO WORKING). Аз като директор на Центъра за дистанционно обучение в град Хасково координирам всички дейности по него. Ръководител на проекта е проф. д-р Николай Щерев, ръководител на катедра Индустриален бизнес" в УНСС. От миналото лято работим и с Министерството на регионалното развитие, което е принципал на споразумението по ИНТЕРРЕГ за България. Имаме договор с техните експерти.

Кои са партньорите ви от гръцка страна?

Ръководител на проекта е Иновационната зона Александър в Солун – най-голямата иновационна зона в Южна Македония. От гръцка страна участва и университетът Аристотел в Солун, който пък е най-големият държавен университет. Там работим с колеги преподаватели от Факултета по икономика, финанси и международна политика. От българска страна, освен УНСС, участва и Националната компания индустриални зони (НКИЗ).

Къде се извършват дейностите по проекта?

На територията на Регионалния център за дистанционно обучение в Хасково и в Кърджали. На територията на индустриалната зона, която се намира в Кърджали и е част от НКИЗ, ще  бъдат изградени офиси, които да промотират предприемачеството сред младите хора.

Кое е най-голямото предизвикателство пред вас при реализацията на този проект?

Най-голямото предизвикателство пред УНСС и пред проекта е насочено към насърчаване на предприемаческия дух на нашите студенти. А конкретно задачата на УНСС е да направи така, че да подпомогне предприемачеството не само в трансграничната зона, но и да насърчи академичното и студентско предприемачеството в именно в град Хасково. И всички мероприятия, които са планирани по проекта, са свързани с нашите студенти, дори и тези, които в момента се записват в първи курс в Центъра. Както и тези, които сега завършват бакалавърски и магистърски курсове при нас.

Галерия снимки от Проф. д-р Надя Миронова: Активно работим за стимулиране на предприемаческия дух  ...