Абсолвенти от единствената в света магистърска програма по „Ядрена сигурност“ се дипломираха в УНСС

сряда, 29 юни 2022 8:32

Студенти от единствената в света магистърска програма по „Ядрена сигурност“ на английски език защитиха своите дипломни работи в зала „Научни съвети“ на УНСС в присъствието на ректора проф. д-р Димитър Димитров, и зам.-министъра на енергетиката Пламен Данаилов, който е и програмен координатор на Международен фонд Козлодуй.

Ректорът проф. Димитър Димитров (в средатас абсолвентите и преподавателите от катедра „Национална и регионална сигурност“

„Днес ще изслушаме четирима колеги, които извървяха своя път и вече са готови да представят магистърските си тези. Искам да им пожелая успех и занапред. И да се реализират пълноценно в тази предизвикателна специалност“, каза ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров.

„Със сигурност мога да кажа на студентите - направили сте правилният избор, защото ядрената енергетика е бизнес, който ще продължава да се развива. Бъдещето на тази област е свързано с осигуряването на чиста и достъпна енергия, която е източник на много перспективи в национален план“, каза пред абсолвентите зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.

На защитата присъстваха онлайн студенти от България, Либия, Ботсвана, Египет, Сърбия, Индонезия и Нигерия. В зала „Научни съвети“ бяха още гл. ас. д-р Екатерина Богомилова от катедра Национална и регионална сигурност", директор на програмата по „Ядрена сигурност“; доц. д-р Силвия Терезова, декан на факултет Икономика на инфраструктурата" и ръководител на катедра Икономика на търговията"; доц. д-р Цветан Цветков директор на Център за стратегически изследвания в отбраната и сигурността; доц. д-р Константин Пудин, директор на Центъра за изследване на институционалната промяна; проф. Георги Касчиев, ядрен физик и експерт по ядрена безопасност; Емил Бонев от Агенцията по ядрено регулиране; доц. д-р Георги Пенчев от катедра Национална и регионална сигурност"; проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, помощник-ректор, преподаватели, докторанти, студенти от катедра „Национална и регионална сигурност“ и други.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Магистърската програма Икономика на отбраната и сигурността със специализация „Ядрена сигурност“ е единствената в света специализирана програма по ядрена сигурност. Тя е резултат от споразумение за сътрудничество в областта на образованието и научните изследвания между УНСС и Международната агенция за атомна енергия (IAEA). Подкрепена е от Международната образователна мрежа по ядрена сигурност, в която УНСС членува от 2014 г., както и от Агенцията за ядрено регулиране, Министерството на енергетиката и Министерството на външните работи на Република България. Програмата стартира през учебната 2015/2016 г., като основната й цел е подготовката на висококвалифициран ръководен състав за нуждите на ядрената сигурност. В нея се обучават студенти от България, Нигерия, Ливан, Замбия, Йордания, Буркина Фасо, Конго, Судан, Мавритания, Уганда, повечето от които са стипендианти на Международната агенция за атомна енергия. Обучението e с продължителност 3 семестъра и се осъществява на английски език. В програмата участват висококвалифицирани преподаватели от над 10 университета и институции от България и чужбина. Учебният план е съобразен с изискванията за придобиване на магистърска степен в България и правилата на Международната агенция за атомна енергия.


Галерия снимки от Абсолвенти от единствената в света магистърска програма по „Ядрена сигурност“ се ...