УНСС и А1 България откриха дигитална класна стая

петък, 24 юни 2022 10:22

Кандидат-студенти и студенти от УНСС ще могат да използват новите дигитални класни стаи, които бяха открити от ректора проф. д-р Димитър Димитров и Мартин Йорданов, акаунт мениджър „Държавни структури“ на А1. Събитието е в рамките на проекта „Икономическото образование в България 2030“, който е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедурата „Модернизация на висшите училища“. 

„Нашият университет придобива нещо ново и много качествено. Искам да пожелая на нашите студенти и кандидат-студенти успешно използване на дигиталните стаи и лаборатории дълги години. Технологиите се развиват постоянно. Преди две години, когато дойде пандемията от Ковид-19, ние бързо преминахме към дигитално обучение. Сега с тази дигиталните класни стаи ще имаме много повече възможности за интерактивно обучение. Благодаря на А1 България за успешното сътрудничество във връзка с изграждането на виртуалната класна стая“, каза проф. Димитров, който е ръководител на проекта.

Той сподели, че има предвидени средства и за обучение на преподавателския състав, което ще започне от есента на тази година.

„Това, което се случва в нашия университет е, че имаме качествено нова инфраструктура за обучение. Тя дава отлични възможности за ново, модерно съдържание, които нашите студенти очакват и изискват от нас. В началото на септември ще направим обучения не само във връзка с дигиталните класни стаи, а и за разработването на нов тип съдържание. За в бъдеще нашето желание е да разширяваме тази инфраструктура“, каза и доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурността в УНСС, както и координатор на проекта.

Той допълни, че през есента преподавателите от университета трябва да се научат как да създават нов тип качествено съдържание в рамките на проекта.

По време на представянето на класната стая беше направена виртуална връзка с преподаватели от Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет и Националната спортна академия, които също участват в проекта.

Като изключително полезно и ново за процеса на преподаване беше отбелязано, че има две камери. На едната се вижда преподавателя, а другата е обърната към залата, където са студентите.  

„Искам да призова вашите преподаватели наистина да създават повече дигитално съдържание, защото системата е жива. Тя трябва да се напълни със съдържание и по този начин ще заработи още по-добре“, категоричен беше Мартин Йорданов, акаунт мениджър „Държавни структури“ на А1 България.

По време на представянето на функционалностите на дигиталните стаи представител на А1 показа как кандидат студенти и студенти на УНСС могат да бъдат обучавани за първи път чрез 360-градусова 3D цветна холограма. Интересното при нея е, че тя може да се гледа от всеки ъгъл.

Ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров (вдяснои Мартин Йорданов, акаунт мениджър „Държавни структури“ в А1 България пред 360-градусова 3D цветна холограма

Беше презентиран и така нареченият MozaBook, който представлява образователен презентационен софтуер. Чрез него се разширява учебния инструментариум с разнообразни илюстрации, анимации и други възможности за презентации. В него има ефектно интерактивно съдържание и вградени, развиващи уменията, илюстративни и виртуални лабораторни приложения, които помагат за повишаване интереса на учениците и придобиването на знания.

На представянето на дигиталната класна стая присъстваха много преподаватели от различни катедри на УНСС, както и представители на „Корпоративни продажби“ на А1.


Видеото от дигиталната класна стая можете да видите тук


Проектът BGO5M2OP001-2.016-004 „Икономическото образование в България 2030“ е финансиран по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014–2020 г.“, по процедура „Модернизация на висшите училища“.  Проектът е на стойност 5 млн. лв. УНСС следва да модифицира своето обучение, респективно учебните програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в европейски университети и приложими в съвременните бизнес условия. Актуализирането и модернизацията ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанската академия „Д. А. Ценов“ – Свищов, Бургаският свободен университет, Националната спортна академия и КРИБ. Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети и/или между студентите и техните университетски преподаватели и ментори.

Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто. Предвидено е да бъдат реализирани 15 съвместни програми с партниращи български висши училища, както и да се въведат 7 нови програми с дигитално образователно съдържание, включително за дистанционно обучение. Ще бъдат въведени 2 учебни програми за обучение на чужд език, съвместно с чуждестранни висши училища и научни организации.

Проектът ще осигури подкрепа на студенти за развитие на предприемачески умения и дигитална креативност. За проекта е предвидена 30-месечна реализация, като всичко горепосочено ще допринесе за повишаване на качеството на обучението по Икономика в УНСС и в България, както и за подобряване на качеството на научните изследвания в УНСС и в другите университети-партньори.


УНСС е българският университет с най-висока степен на дигитализация на учебната, научноизследователската и административната дейност. Дигитализирани са всички процеси в университета – от изпитите, през онлайн обявяването до класирането и онлайн записването. Дигитализиран е и процесът за кандидатстване в студентските общежития и издаването на уверения. Студентите ползват 21 онлайн услуги и имат електронни студентски книжки.


Приемът на документи за кандидатстване за бакалавърските специалности, както и за магистърска степен специалност „Право“ в нашия университет продължава.

Подробна информация за специалностите, условията за кандидатстване, сроковете за прием на документи и явяване на редовни изпити можете да намерите тук.

Информация за документи и такси: тук.


Галерия снимки от УНСС и А1 България откриха дигитална класна стая ...