В университета беше отбелязана 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарски

петък, 17 юни 2022 15:23

В Голяма конферентна зала на УНСС по инициатива на Академията за иновации и развитие и Националното представителство на студентските съвети тържествено бяха отбелязани 300 години от рождението на отец Паисий.

Проф. д-р Мирослава Раковска, заместник-ректор по учебната дейност, поздрави участниците в събитието от името на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

„За нашия университет е голяма чест да бъдем домакини на това събитие. УНСС е най-точното място, където може да се проведе то, защото Паисий Хилендарски е искал да събуди нашия народ със своето дело. Знаете, че мотото на нашия университет е „Духът прави силата“. Пожелавам ви да намерите такива методи, стратегии и подходи, чрез които да обвържем обучението и научните изследвания с живота на студентите, а също така и с практиката“, каза проф. Раковска.

Акад. проф. д-р Иван Величков, президент на Академията за иновации и развитие във висшето образование също приветства гостите. „Честит традиционен и юбилеен празник. Дълбок и тържествен поклон през нашия вечен патрон Паисий Хилендарски, народен будител и пръв идеолог на българското национално Възраждане с История Славянобългарска“, отбеляза той.

Акад. Величков отбеляза, че 300 годишнината от рождението на Паисий е включена в списъка на бележити годишнини на ЮНЕСКО за периода 2022-2023 г. Тази година стават и 60 години откакто Паисий е канонизиран за светец от българската православна църква, каза той.

Акад. Иван Величков (в ляво), президент на Академията за иновации и развитие, проф. Мирослава Раковска, зам.-ректор на УНСС, и Кристиян Маджуров, член на Националното представителство на студентските съвети  и заместник-директор на Междууниверситетски център за развитие на кариерата към УНСС, поздравиха гостите на събитието

„Това тържество ни връща 300 г. назад и ни показва, че академичната общност на България не забравя тези, които са били първите и са положили основите на това, което ние днес имаме – наука, образование, високи достижения“, каза по време на тържественото честване проф. Тошко Кръстев, изпълнителен директор на Академията за иновации и развитие.

„Студентите винаги сме пазили традициите и знаем откъде тръгваме. Знаем и каква е нашата история“, отбеляза Кристиян Маджуров, член на Националното представителство на студентските съвети  и заместник-директор на Междууниверситетски център за развитие на кариерата към УНСС.

В тържеството със свои песнопения участва  хор Свети Преподобен Наум Охридски" и певицата Мария Великова, студентка от Софийски университет Св. Климент Охридски".

Хор Св. преподобен Наум Охридски"
Певицата Мария Великова
Гостите на събитието имаха възможност да видят филма „Паисий“ с режисьор и продуцент арх. Пламен Мирянов
Актьорът Янко Лозанов изпълни одата „Паисий“, част от „Епопея на забравените“ от Иван Вазов

Галерия снимки от В университета беше отбелязана 300 годишнината от рождението на Паисий Хилендарс ...