Официално беше открита Националната универсиада София 2022

неделя, 15 май 2022 18:35

На тържествена церемония в аула “Максима” на Университета за национално и световно стопанство, официално беше открит най-големият спортен форум на университетския спорт в България – Националната универсиада София 2022. Организатор на събитието е Асоциацията за университетски спорт “Академик”, домакин е Университетът за национално и световно стопанство в партньорство с Националната спортна академия „Васил Левски“, Техническият университет София и Лесотехническият университет. Осмото издание на универсиадата се провежда в периода 14-ти до 19-ти май и е финансирано по проект от Министерството на младежта и спорта и подпомогнато от Столична община и Фондация „София – Европейска столица на спорта“.

Официални гости на събитието бяха министърът на младежта и спорта Радостин Василев, зам.-председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Инна Иванова, зам.-председателят на комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Сезгин Мехмед, зам.-ректорът на НСА проф. Апостол Славчев, зам.-ректорът по дигитализация и киберсигурност на УНСС доц. д-р Росен Кирилов, председателят на Националното представителство на студентските съвети (НПСС) д-р Даниел Парушев.

Инна Иванова, Сезгин Мехмед, проф. Апостол Славчев, доц. д-р Росен Кирилов, Радостин Василев, проф. д-р Димитър Димитров, Кирил Веселински от екипа на министъра на младежта и спорта, д-р Даниел Парушев, проф. Димо Гиргинов от Тракийския университет в Стара Загора и доц. д-р Иван Стоилов, ръководител катедра "Физическо възпитание и спорт" на УНСС (от ляво надясно)

„За мен е удоволствие да поставя началото на церемонията за откриването  на Националната универсиада София 2022, където студентите имат основно участие, където спортуват и показват и други възможности извън учебния процес“, каза ректорът проф. д-р Димитър Димитров и подчерта „искам да отбележа, че зад това събитие стои огромен труд, много хора положиха големи усилия за да се случи. Искам да благодаря на Министерството на младежта и спорта, Министерството на образованието и науката, АУС „АКАДЕМИК“, спонсорите на събитието, нашият университет и нашите партньори университети от София, които безвъзмездно предоставиха своята база, за да могат всички студенти, които участват в универсиадата да покажат своите спортни умения“.

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев приветства  участниците в събитието: „Поздравявам ви за огромното желание и ентусиазъм, които демонстрирате, за да подобрите състоянието на университетския спорт у нас. В лицето на Министерството на младежта и спорта вие ще намерите верен партньор и сигурна подкрепа, за да продължите да се развивате в правилната посока. Младите хора в България дълго време бяха неглижирани, дълго време техният глас не беше чуван. Настъпи моментът, който всички вие чакахте да бъдете моторът на обществото и вашите идеи да се превръщат в реалност. С моя екип разработваме методите, чрез които да подкрепим тези идеи, защото зад тях прозира желанието Ви да живеете в по-добра, по-отворена към младите, по-ангажирана с проблемите им България. Такава, в която законността и прозрачността са на дневен ред. И не на последно място, в която спортът е национална политика с висок приоритет”, каза министър Василев по време на откриването.

Председателят на АУС „Академик“ доц. Златко Джуров благодари за подкрепата при организацията на универсиадата и отбеляза „искам специално да се обърна и към преподавателите в спортните катедри, които направиха възможно да имаме история, да осъществим тези осем универсиади и да усетим вълнението, което изпитват студентите, докосвайки се до такива големи спортни събития“ и допълни „за мен е голяма чест да поздравя и тези, които спорта не им е приоритет, не им е професия, това са хора, които се докосват до спорта, за да преживеят не само емоцията, а да получат тези 25%, според мен, които всеки човек получава, вследствие на това, че практикува спорт, така става по-добър в професията си, независимо каква е тя“.

Доц. д-р Иван Стоилов, ръководител катедра "Физическо възпитание и спорт" на УНСС и член на Организационния комитет на универсиадата заяви: „Изключително съм щастлив да ви приветствам в аула “Максима”, има символика, тъй като в последните години спорта е голям бизнес и смятам за логично в най-голямото бизнес висше училище, ние да открием най-големия спортен форум за студенти в страната“. той подчерта: „последните три години бяха много тежки за спорта, в контекста на ковид кризата, икономическата криза и войната, но аз днес съм обнадежден. Благодаря на проф. Димитров и на цялото ректорско ръководство, затова, че нашият университет застана институционално, финансово и организационно зад провеждане на Националната универсиада София 2022, това показва отношение към спорта и неговата роля за възпитаване на определени личностни качества в нашите студенти“.

Председателят на Националното представителство на студентските съвети д-р Даниел Парушев посочи: „Това събитие е много важно за цялата студентска общност, защото обучението и образованието трябва да върви ръка за ръка със спорта, това се случва днес и се надявам, че наистина ще се обръща внимание на спорта в университетите“.

В Националната универсиада София 2022 участват 1250 студенти от 23 висши учебни заведения в България, които ще се състезават в 14 вида спорт – футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, тенис, тенис на маса, спортно ориентиране, футзал, крикет, плуване, кик бокс, джудо, бадминтон и мажоретни спортове.

По традиция от името на домакина на предходната Национална универсиада, Тракийския университет в Стара Загора, проф. Димо Гиргинов предаде флага на универсиадата на проф. д-р Димитър Димитров

Проф. д-р Димитър Димитров връчи знака на универсиадата на официалните гости на събитието. От името на Асоциацията за университетски спорт Академик”, доц. д-р Иван Стоилов връчи знака на универсиадата и на проф. Димитров.

ФОТОГАЛЕРИЯ

По време на церемонията участничката на европейски и световни първенства по бадминтон за хора с увреждания Емона Иванова от името на състезателите каза клетвата за честна игра по време на Националната универсиада 2022.

 Церемонията завърши с изпълнение на композиция на мажоретния състав на УНСС, с ръководител ст. пр. д-р Милена Игнатова.

Официалните гости на събитието пред паметника на основателя и първи ректор на УНСС - проф. Стефан Бобчев

Участници в Националната универсиада София 2022

Академия на МВР, Великотърновски университет Св.Св. Кирил и Методий, Висше училище по телекомуникации и пощи, Лесотехнически университет, Минно-геоложки университет, Медицински университет Варна „проф. д-р Параскев Стоянов“, Медицински университет Пловдив, Медицински университет Плевен, Медицински университет София, Нов Български университет, Национална Спортна академия „Васил Левски“, Пловдивски университет, Русенски университет, Софийски университет, Стопанска академия Димитър А. Ценов, Тракийски университет Стара Загора, Технически университет Варна, Технически университет София, Университет по архитектура, строителство и геодезия, Университет за национално и световно стопанство, Химикотехнологичен и металургичен университет, Шуменски университет Епископ Константин Преславски, Югозападен университет „Неофит Рилски“


 

Галерия снимки от Официално беше открита Националната универсиада София 2022 ...