Университетът за национално и световно стопанство стана член на Международна мрежа за финансово образование (INFE)

понеделник, 21 февруари 2022 10:45

Нашият университет получи официално потвърждение от Консултативния съвет на Международната мрежа за финансово образование (International Network on Financial Education - INFE) на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (Organisation for Economic Co-operation and Development - OECD), че е приет за асоцииран член (affiliate member) на авторитетната организация. Координатор от страна на УНСС е доц. д-р Пресияна Ненкова, ръководител катедра Финанси" към Финансово-счетоводния факултет.

Международната мрежа за финансово образование е създадена през 2008 г. към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Към момента в нея членуват над 270 публични институции от над 125 държави. Мрежата е инструмент за провеждане на сравнителни изследвания и анализи, разработване на методологии, добри практики, политически инструменти и др. по въпроси от областта на финансовата грамотност и финансовото образование.

Като асоцииран член УНСС получава правото да присъства на глобални събития за финансово образование на ОИСР, на заседанията на специалните сесии на Техническия комитет на OECD/INFE, определени от Консултативния съвет, както и ad hoc събития на работна група на OECD/INFE. Членството приобщава УНСС към международна финансова общност, която има глобалната задача да идентифицира добри практики и да обменя опит в областта на финансовата грамотност.

Статутът на партньорски член е запазен за неправителствени организации с нестопанска цел организации, академични среди, индустриални асоциации или фондации, които се интересуват от финансова грамотност и образование.

В края на 2018 г. стартира петгодишен съвместен проект на страни от Югоизточна Европа в областта на финансовата грамотност с ОИСР/INFE и Министерството на финансите на Нидерландия, по който Република България също е страна-участник. Дейностите в областта на финансовата грамотност се координират на национално ниво от Министерството на финансите, което е и национален координатор по проекта. Като резултати от дейностите по проекта се предвижда да бъдат изготвени и адаптирани инициативи за финансово образование на населението, а сред основните целеви групи е и тази на студентите.

Галерия снимки от Университетът за национално и световно стопанство стана член на Международна мре ...