Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров: Никой не иска военен конфликт, България да не се тревожи

вторник, 08 февруари 2022 16:25

„Украйна е част от общите усилия за запазване на сигурността в Европа и света“, каза пред Bulgaria ON AIR проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС и експерт по национална сигурност.

Конфликтът Украйна - Русия: Има ли заплаха за националната сигурност?

„Конфликт все още няма. Засега сме в преговорни процеси. Видяхме, че вчера президентът Макрон беше в Москва и разговаряше с Владимир Путин. Сега той отива в Киев. Всички се надяват да се водят преговори. Никой не иска военен конфликт“, заяви експертът по национална сигурност и ректор на УНСС проф. Димитър Димитров в студиото на „България сутрин“.

А относно почерка на Русия и желанието й да привлече вниманието, той уточни, че това е специфичен преговорен подход.

„Когато покажете, че имате съответните способности и възможности, и когато демонстрирате сила, вие въвличате и другата страна в преговорите. Тези действия на Русия не бяха пренебрегнати от НАТО и САЩ. Украйна е част от общите усилия за запазване на сигурността в Европа и света“, посочи проф. Димитров.

По думите на експерта по национална сигурност, Русия е излязла с доста остри предложения относно това какво иска от тези преговори. Според него в ситуацията България няма от какво да се притеснява.

„България не трябва да се тревожи. Украйна твърди, че няма да има нахлуване, но медии и други политици казват, че ще има. След това и САЩ казаха, че няма да има нахлуване. Ние не сме толкова близо, но все пак сме в този регион. За да има военен конфликт, трябва да има основателни причини. Конфликтът понякога възниква от дребни неща обаче“, смята проф. Димитров.

Ректорът на УНСС каза пред Bulgaria ON AIR дали има вероятен сценарий, при който Русия ще спре доставките на газ за Европа.

Целият разговор можете да гледате във видеото.

Галерия снимки от Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров: Никой не иска военен конфликт, Бълг ...