Рекорден брой участници в Националното състезание по финанси и счетоводство

събота, 11 декември 2021 12:44

В УНСС се проведе най-голямото и първо за тази академична година национално състезание, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ). Националното състезание по финанси и счетоводство за средношколци събра рекорден брой ученици - над 300 състезатели от 17 града и 21 професионални гимназии, членове на АИУБ.

Поради огромния интерес състезанието се проведе на два етапа. В Тестовия център и компютърните зали на Университетската библиотека, в продължение на 2,5 астрономически часа учениците решаваха финансови и счетоводни казуси.

Проф. д-р Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет, проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян, председател на АИУБ, г-жа Емилия Иванова, зам.-председател на АИУБ и директор на Националната търговско-банкова гимназия и г-жа Мая Гешева, директор на Националната финансово-стопанска гимназия и член на Координационния съвет на АИУБ (от ляво надясно)

Председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян откри състезанието и представи гостите на събитието. „Средношколците, които днес се включват в надпреварата имат огромен кураж, защото в онлайн среда, във време на пандемия, да се подготвиш и да се явиш на такова тежко национално състезание, каквото е Националното състезание по финанси и счетоводство, се изисква много целеустременост и много жажда за знания“. Проф. Фесчиян подчерта, че на 2 декември тази година, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков на брифинг пред медиите, казва, че за повишаването на качеството на икономическото образование в България една добра практика е кооперирането на висшите училища със средните училища и тази практика ще бъде стимулирана.

Проф. д-р Даниела Фесчиян

„Министърът е прав, а препоръчаното от него вече е реализирано чрез създаването на АИУБ и то преди 7 години. Преди седем години създадохме асоциация, с която можем да се гордеем, асоциация с 34 училища, между които национални, общински, частни и един държавен университет - УНСС. Смея да твърдя, че в България, извън нашето, подобно коопериране няма, а мисля, че така е и в Европа. Благодаря на всички средношколци за доверието към Асоциацията и Университета за национално и световно стопанство“, приветства състезателите проф. Даниела Фесчиян.

Проф. д-р Димитър Димитров

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров поздрави средношколците и благодари на проф. Даниела Фесчиян, като посочи, че тя е двигателят на националните състезания и всичките инициативи, които се случват през тези седем години.

„За пореден път имаме рекорден брой участници“, подчерта проф. Димитров и допълни: „ние се радваме повече от вас, скъпи бъдещи колеги, че въпреки сложната обстановка нищо не може да ви спре. Благодаря Ви, за това, че сте проявили такава смелост и отговорност, и сте тръгнали по този път. Мога да ви уверя, че сте  попаднали на правилното място за вашето развитие и усъвършенстване.“

Проф. д-р Румен Брусарски

Деканът на Финансово-счетоводния факултет проф. д-р Румен Брусарски поздрави средношколците за избора, който са направили да се явят на националното състезание и посочи, че УНСС търси именно това - мотивирани млади хора, които знаят за какво са в университета, знаят какво искат да постигнат и са готови да направят съответното усилие.

Г-жа Емилия Иванова

Директорът на Националната търговско-банкова гимназия г-жа Емилия Иванова се обърна към участниците и гостите с думите: „Искам да кажа на всички вас, че това беше моя дългогодишна мечта, която с проф. Даниела Фесчиян осъществихме преди седем години. Това беше първото национално състезание, което ние направихме успешно и след това продължихме с много други, и хиляди деца са влезли в УНСС като победители в състезанието". Г-жа Иванова благодари на колегите от УНСС, които организират и осигуряват състезанието, като почерта, че всички ангажирани в дейността на АИУБ работят на доброволни начала.

Г-жа Мая Гешева

Директоръг на Националната финансово-стопанска гимназия г-жа Мая Гешева приветства участниците: „Неслучайно, първото и смея да твърдя най-академично състезание на Асоциацията се провежда в най-студентската седмица, неслучайно тук са учениците от двете водещи национални училища по икономика в страната - Националната търговско-банкова гимназия и Националната финансово-стопанска гимназия. Знаково е и присъствието на ръководството на УНСС в лицето на ректора проф. д-р Димитър Димитров - един от приятелите на Асоциацията, онзи ръководител на академичната общност на най-големия университет в България и в Югоизточна Европа, който още от началото на своя мандат като ректор разпозна един от основните приоритети в образованието на Република България - приемствеността между средното икономическо образование и висшето икономическо образование“.

По време на състезанието бяха спазени всички противоепидемични мерки. Участниците бяха допускани в Тестовия център с наличие на валиден документ за ваксинация, преболедуване или изследване, след измерване на температурата на входа, спазване на необходимата дистанция и строг контрол за носене на маски.

Резултатите от класирането вижте ТУК.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от Рекорден брой участници в Националното състезание по финанси и счетоводство ...