УНСС открива втора магистърска програма на руски език съвместно със Сибирския държавен университет по телекомуникации и информатика

понеделник, 29 ноември 2021 9:10

На 22 ноември 2021 г. Сибирският държавен университет по телекомуникации и информатика (СибГУТИ) – Новосибирск и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) подписаха споразумение за сътрудничество. Университетите планират да укрепят връзките между двете държави чрез разработване на съвместни образователни програми.

Първият проект в рамките на образователното сътрудничество ще бъде съвместна хибридна магистърска програма с работно заглавие „Дигитална трансформация“. Тя включва цифровите компетенции, които се преподават в СибГУТИ и икономическите познания, които осигурява УНСС.

По думите на изпълняващият длъжността ректор на СибГУТИ доц. д.ик.н. Бари Хаиров „съвместната магистърска програма е само началото. В бъдеще е необходимо да заработи и съвместно обучение на бакалаври и докторанти".

Съвместната магистърска програма предвижда една година обучение в СибГУТИ и една година обучение в УНСС. Цялото обучение ще се провежда на руски език. В резултат на това завършилите програмата ще получат две дипломи - руска и европейска.

Според ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров „хибридният характер на образователната програма ни позволява да обединим силните страни на двата университета и да изградим програма за подготовка на много ценни специалисти“.

Според плана програмата ще бъде одобрена и от двете страни до края на февруари. Желаещите ще могат да кандидатстват за програмата през 2022 г. и да започнат обучението си през септември.

По време на посещението си в Новосибирск ректорът проф. д-р Димитър Димитров разгледа СибГУТИ и проведе редица работни срещи във връзка със съвместната магистърска програма. Той направи изявления в популярни местни медии, сред които са програма „Вместе“ по 10 канал на Новосибирск, „Новости вузов“ и „INFOPRO54.RU“.

„Подписването на споразумението се забави не само заради пандемията, но и поради сложността на процедурата  и процеса на пълно синхронизиране на програмите на двата университета. Но аз се надявам, че щом има желание в ръководствата и на двата университета, ще се справим с всички трудности“, каза ректорът на УНСС във вечерното издание на програма „Вместе“ по 10 канал на Новосибирск. 

Целият репортаж можете да проследите ТУК.


ФОТОГАЛЕРИЯ


Галерия снимки от УНСС открива втора магистърска програма на руски език съвместно със Сибирския дъ ...