Официална церемония „Студент на годината 2021“

петък, 26 ноември 2021 18:20

Елена Таракова – „Бакалавър на годината“, Елизабет Георгиева – „Магистър на годината“, Сюлейман Башов – „Докторант на годината“, Виктор Илиев – „Спортист на годината“ и Кристина Костова – „Талант на годината“ са големите победители в тазгодишното издание на „Студент на годината“, организирано от Студентския съвет при УНСС под патронажа на ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Официалната церемония се състоя на 25 ноември в аула „Максима“, при спазване на всички противоепидемични мерки и допускане в залата след представяне на зелен сертификат. Тържеството започна с едноминутно мълчание в памет на жертвите на пожара в дома за възрастни в с. Рояк и на автобусната катастрофа на АМ „Струма“.

Отличия бяха връчени в категориите: „Бакалавър на годината“, „Магистър на годината“, „Докторант на годината“, „Спортист на годината“ и „Талант на годината“. Победителите награди жури в състав: проф. д-р Димитър Димитров, ректор на УНСС, проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност, доц. д-р Михаил Мусов, зам.-ректор по научноизследователска дейност и международно сътрудничество, проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, доц. д-р Росен Кирилов, зам.-ректор по дигитализация и киберсигурност, проф. д.ик.н. Кирил Стойчев, пом.-ректор на УНСС, проф. д-р Даниела Фесчиян – председател на Контролния съвет на УНСС, проф. д-р Галина Младенова – председател на Комисията за академична етика на УНСС, доц. д-р Лиляна Вълчева, председател на Съвета на настоятелите на УНСС и на НБС ВОН“ - КНСБ, г-н Даниел Парушев – председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България (НПСС) и г-жа Гергана Дончева, докторант в УНСС и бивш член на Студентския съвет. Над 60 студенти подадоха своите документи за петте категории, обявени от организаторите.

От името на ректора церемонията откри проф. Цветана Стоянова: „За мен е чест, че въпреки епидемичната обстановка, тази прекрасна инициатива се реализира и днес. Да не забравяме, че това е юбилейното 10-то издание на конкурса и ние като академично ръководство заедно със Студентския съвет имаме възможност да наградим най-добрите студенти на УНСС. Нашите възпитаници винаги са се отличавали със знания, умения и компетенции, които са им осигурявали конкурентоспособност и големи възможности за реализация в държавния и икономическия елит на страната. Надявам се, че и сред присъстващите днес тук има такива. На победителите искам да честитя, а на останалите да кажа: „Човек може да постигне всичко, стига да повярва в него“.

Проф. Цветана Стоянова

Наградата в категория „Талант на годината“ бе връчена от доц. Лиляна Вълчева и Даниел Парушев на Кристина Костова, специалност „Икономика и инфраструктура“. Tя е шампион по скоростно нареждане на кубчето на Рубик. Общо е поставяла 5 национални рекорда и в този момент все още държи рекорда за средно време на България за кубчето Skewb.

„Изключително съм щастлива, благодарна и горда. Поздравления на всички колеги – не се предавайте и бъдете все така целеустремени. Всеки има талант, но за да бъде изявен, човек трябва да работи над него и да бъде упорит. Аз никога не се отказах от моите надежди и мечти и вярвам, че това е причината да съм тук сега“, отбеляза победителката в категорията.

Кристина Костова

„Винаги съм казвала колко съм горда със Студентския съвет и инициативите им. Пожелавам ви да не се променяте, а вие да променяте света“, коментира доц. Лиляна Вълчева.

Даниел Парушев отбеляза, че УНСС изгражда знаещи хора дори и в онлайн среда и тук са едни от най-умните и талантливи студенти в страната: „ Никога не се отказвайте от това, което правите и го правете със сърце и душа!“

Призът „Спортист на годината“ бе връчен от проф. Цветана Стойчев и проф. Галина Младенова на Виктор Илиев, специалност „Икономика на транспорта и енергетиката“. Той е национален шампион по снукър за младежи до 21 години, участник в 5 европейски и 2 световни първенства, многократен победител в кръгове от републикански шампионати, държи множество рекорди в българския снукър, както и най-предно класирал се българин на европейски първенства.  Номер 1 в българската ранг листа по спорта.

„Трябва да преследваме мечтите си, защото човек е голям, колкото са големи мечтите му. Освен това, нека помагаме на хората малко повече, отколкото да искаме нещо от тях“, каза Виктор Илиев. Той благодари на всички, които са го подкрепили и които са били до него.

Проф. Младенова поздрави „най-добрите икономисти, спортисти и творци в страната. Вие сте най-добрите студенти и имате най-добрите преподаватели“.

Виктор Илиев и проф. Галина Младенова

 „Студентският съвет организира толкова много прекрасни събития, че дори не можах да ги изброя. Убедени сме, че вие ще бъдете в управленския елит на страната“, сподели проф. Кирил Стойчев.

Отличието „Докторант на годината“ бе връчено от доц. Михаил Мусов и Гергана Дончева на Сюлейман Башов, докторант на катедра „Публичноправни науки“. Той има над 10 научни статии, като всички са публикувани в авторитетни издания с научна рецензия.  Негови статии са цитирани в трудове на Института за държавата и правото към БАН, Central and Eastern European Online Library – CEEOL и много други.

„Благодаря на уважаемото журито, за мен това е огромна чест. Всеки от участниците заслужава да е големият победител, защото сте постигнали впечатляващи неща“, коментира докторантът на годината.

„Знам колко голямо предизвикателство е да пишеш дисертационен труд в това време, в което постоянно всичко се изменя с бързо темпо. Затова поздравявам колегите, че са стигнали дотук и им пожелавам много бъдещи успехи!“, каза Гергана Дончева.

Сюлейман Башов и Гергана Дончева

„Всички вие сте нашата надежда. Гордеем се с вас и вярвам, че ще ни карате да се гордеем още много“, коментира доц. Михаил Мусов.

Наградата в категория „Магистър на годината“ връчиха доц. Росен Кирилов и проф. Даниела Фесчиян на Елизабет Георгиева, специалност „Международно банкиране и финансови пазари“. Удостоена е с почетен приз „Банкер на годината 2017 г.“. Притежава сертификати и грамоти за спектър от знания в областта на корпоративните финанси, публичните финанси и банковото дело.

„За мен това е призвание и морален стимул. „Духът прави силата“ – духът на знанието и високият професионализъм на нашите преподаватели са предпоставките ние да бъдем по-мотивирани и по-силни за новите успехи!“, благодари победителката.

Елизабет Георгиева

„За мен е чест да стана свидетел на всичко това, което сте постигнали. Хората се променят и трябва да се променят. Студентският съвет го доказа, защото израстваше, надграждаше и има нещо много важно – приемствеността. През цялото време вие отстоявате честност, права и свободи. Възхищавам ви се и ви поздравявам!“, изтъкна проф. Фесчиян.

„Благодаря ви, че организирате тези събития. Този борбен дух се забелязва и поздравления на Студентския съвет за това!“, подчерта доц. Кирилов.

Доц. Росен Кирилов, победителката в категорията и проф. Даниела Фесчиян

Ангел Стойков връчи плакети на личностите със значим принос за утвърждаване на студентското самоуправление. Наградени бяха гл. ас. д-р Илия Гътовски, бивш секретар на Студентския Съвет, мандат 2005 – 2009 г. и доц. Лиляна Вълчева.

„През последните години бяхме свидетели на редица събития, организирани от Студентския съвет и НПСС. Това е най-градивната организация, реализирала редица инициативи за нашия университет. Поздравявам номинираните и им пожелавам да покорят всички върхове“, отбеляза д-р Илия Гътовски.

Гл. ас. д-р Илия Гътовски и Ангел Стойков

„Уважаеми млади хора, винаги правя това, което правя със съзнанието, че то е за вас! Вие сте хората, които работят за висшето образование и науката и това е най-големият успех. Нашето задължение е да направим така, че вие спокойно да се развивате тук и да станете най-добрите експерти в областта си“, отбеляза доц. Лиляна Вълчева.

Връчването на плакета на доц. Лиляна Вълчева

Последното отличие – „Бакалавър на годината“ връчиха проф. Цветана Стоянова и Ангел Стойков на Елена Таракова, специалност „Счетоводство“. Участвала е в множество проекти с икономическа насоченост като „Re-Think the Link: критично мислене и медийна грамотност“ на Института за икономическа политика, завършила е Академия за младежки лидери по програма „Еразъм+“, както и програмата „Моята банка на бъдещето 6.0“, след която е поканена на стаж в централата на УниКредит Булбанк в отдел „Иновативни канали за банкиране“. Финалист е за Югоизточна Европа в Световното студентско състезание „Schneider Go Green“ 2021 и печели стипендията на фондация „Еврика“ за постижения в овладяването на знания в областта на икономиката на името на акад. Евгени Матеев.

„В този тържествен момент съм развълнувана, защото усилията, упоритостта и труда, които полагам всеки ден биват признати, и горда, защото са признати именно от моята учебна общност. УНСС е мисия, кауза, отговорност. Отговорност да оправдаваш високите очаквания и да надскачаш високата летва. Благодаря за тази възможност!“, каза голямата победителка.

Елена Таракова

„Това беше най-оспорваната категория, не само поради факта, че УНСС има най-много бакалаври, а и защото кандидатурите бяха с много изравнени възможности. На нас като жури ни беше изключително трудно да направим класацията. С целия Студентски съвет имаме много добро взаимодействие и поздравявам председателя – Ангел Стойков, затова че успя да реализира целия календар от събития като му пожелавам още много успехи“, отбеляза проф. Цветана Стоянова. Тя честити на победителката с пожеланието да продължи в магистърските програми на УНСС, защото „Инвестицията в знания винаги е с най-висока възвръщаемост“.

Победителката в категорията и проф. Цветана Стоянова

„Искам да благодаря на всички, че са тук днес. Вие сте мотивирани, развивате се и с това прославяте и нашия университет. Вие правите УНСС това, което е. Изключително съм щастлив, че макар обстановката, успяхме да организираме събитието и да имаме честта да се срещнем с толкова много успешни млади хора. Благодаря на всички, които ни уважиха и подкрепиха“, изтъкна Ангел Стойков (на снимката долу).

Всички победители получиха плакет, парични и материални награди, осигурени от УНСС, Студентския съвет и партньорите му: НПСС, Министерство на образованието и науката, Винарска изба „Магура”, Rabota.bg и Спортен център „Фитнес 33“. Номинираните също получиха награди за участие.

Водещи на събитието бяха Нора Ангелова и Кристиян Янкулов

В развлекателната програма се включи водещият Кристиян Янкулов, който поздрави гостите с изпълнение на роял.

Това е последното събитие от календара на Студентския съвет за юбилейната ни 30-та годишнина. Календар, който беше заложен в началото на годината и изпълнен успешно, въпреки всички трудности и предизвикателства, обяви председателят на организацията Ангел Стойков.

Галерия снимки от Официална церемония „Студент на годината 2021“ ...