Катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ с лекция на тема „Културната война“ на д-р Любомир Талев

вторник, 23 ноември 2021 15:39

Катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ организира лекция на тема „Културната война“ с гост-лектор д-р Любомир Талев.

На онлайн събитието старши преподавател в катедрата д-р Татяна Иванова представи лектора. Д-р Талев е магистър по право и доктор по конституционно право от Софийския университет и по конкурентно право на City University London, специализант по право на George Washington University. Той е уважаван обществено-политически анализатор, автор в платформите „Консерваторъ” и „Новетика” и чест гост на различни телевизионни предавания с обществено-политическа насоченост. Правнук е на поетесата Елисавета Багряна и праправнук на възрожденския книжовник и фолклорист Кузман Шапкарев. 

Д-р Иванова уточни, че лекцията е една от гледните точки за съвременната културна война.

Д-р Любомир Талев, д-р Татяна Иванова (вдясно)

В начало на лекцията д-р Любомир Талев изясни, че понятието „културна война“ е заемка от немски термин, който се отнася до сблъсъците между културни и религиозни групи по време на управлението на канцлера Ото фон Бисмарк.

Използвайки историята за съперничеството между американските претенденти за президенти, гост-лекторът очерта тенденцията в борбата между либерали и консерватори, да печелят либералите. Причина за това лекторът вижда във факта, че консерваторите губят войната на културите.

За д-р Талев тази война е свързана с навлизане на ляво-либерални политики  в образователната система, медиите, масовата култура по целия свят.  

Авторът смята, че социалните медии, които по подразбиране дават възможност за изразяване на различни гледни точки, не са успели да се противопоставят на тази тенденция.

Възможно решение д-р Талев вижда в това да се даде право на всеки да изразява себе си и да се съблюдава плурализъм на мнения.

Галерия снимки от Катедра „Чужди езици и приложна лингвистика“ с лекция на тема „Културната война“ ...