Студенти коментираха ситуацията в Студентски град

четвъртък, 22 март 2012 0:00

Дискусия със студентите от катедра „Национална и регионална сигурност" предизвика публичната лекция на тема: „Подобряване на сигурността в Студентски град". Пред младежката аудитория, в различна по „формат" лекция, говориха проф. Валентин Кисимов, зам.-ректор на УНСС, Александър Ненков, секретар на парламентарната група на партия ГЕРБ, кметът на община „Студентска" Димитър Дилчев, ръководителят на катедрата-организатор на публичната лекция „Национална и регионална сигурност" доц. Димитър Димитров, председателят на Студентския съвет Калоян Димитров.

Необходим е по-систематичен преглед на мерките, които правителството смята да предприеме за Студентския град. Има необходимост от представяне на идеите, от център на дискусията, от цялостен подход за решаване на проблемите, насочи вниманието на присъстващите доц. Димитър Димитров. Той открои и идеята за пилотен проект в някое от общежитията, като изрази съмнение, че радикалните стъпки ще проработят.

Не можем да очакваме, че една такава среща ще даде краен резултат, категоричен бе проф. Валентин Кисимов,зам.-ректор на УНСС. Но трябва да имаме сериозен анализ на това какво става и да се опитаме да формулираме предложения извън ограниченията на законовата рамка. Не сме в диктатура, живеем в демокрация и трябва да въведем мотивации за сметка на забраните и ограниченията, заяви проф. Кисимов. Затова сме отворени към вашите предложения, обърна се той към студентите.

За изграждането на истински кампус сигурно са необходими огромни финансови средства, но това е второто, макар и доста утопично решение, изрази становището си Александър Ненков, който напомни, че самият той неотдавна е завършил УНСС. Ненков констатира, че сега реално Студентски град не е студентски, на територията на който има 51 общежития и 30 жилищни сгради. „Важно е вие, студентите, да кажете какви са вашите виждания: Искате или да има толкова много заведения? Да се въведе ли вечерен час в общежитията?" Именно студентите трябва да инициират някои конкретни правила, които след това да спазват, посочи депутатът. Според него е необходима обща визия на проблема, продължаването на безрезултатното говорене няма смисъл. Ненков даде пример с Германия и Франция, където общежития (не в кампуси) са с регламентирани и страго спазвани правила и ред. "Щом искаш да живееш в общежитие, да плащаш по-евтино, държавата да ти дава някаква дотация, трябва да спазваш правилата", каза той.


Студентите-участници в дискусията


От ляво на дясно: доц. Димитър Димитров, Александър Ненков, проф. Валентин Кисимов, Калоян Димитров и Димитър Дилчев

С конкретна фактология кметът на община „Студентска" Димитър Дилчев даде представа за състоянието в района. Бихте ли подкрепили затварянето на заведенията?, попита Дилчев. Доколко можете да жертвате свободата си за сметка на сигурността? Кметът обоснова „разминаването" в двете категории с факта, че през последната година в МВР са постъпили само 8 жалби на студенти от студенти, както и само 3 за четири години оплаквания от шума и врявата в нощните заведения. Всичко е в нас самите, посочи той, цитирайки познатия „рефрен" „Студентският град е място за живеене, а не за учене", който за съжаление се споделя от мнозина.

За по-сериозни изисквания към охранителните фирми, към пропускателния режим в общежитията, за рестриктивни мерки към студентите-нарушители на реда, говори Калоян Димитров.

С конкретни случки и лични преживявания студентите коментираха ситуацията в общежитията, достъпа на външни лица, въвеждането на вечерен час, употребата на алкохол, посещенията в дискотеките и нощните клубове,

Галерия снимки от Студенти коментираха ситуацията в Студентски град ...