Библиотеката вече има UV машина за дезинфекция и стерилизация на книги

понеделник, 26 юли 2021 13:14

Библиотеката на УНСС вече разполага със съвременна UV машина за дезинфекция и стерилизация на книги. Това е нов екологичен метод за превенция и съхранение на книги и документи в дългосрочен план. Благодарение на нея ще бъде избегната 72-часовата карантина, под която се поставят книгите. Тя е ефективна срещу вируси, прах, плесен, грип, патогенни бактерии, включително и Covid-19. Машината стерилизира до шест книги едновременно за 30 секунди, като процесът не уврежда книжните тела.

Досега, във връзка с наложените противоепидемични мерки, в библиотеката се спазваше изискването книгите да престояват в специално помещение 72 часа след връщането им, преди да бъдат предоставени отново за ползване от друг потребител.

Новата машина ще спомогне и за опазване на книжовното културно наследство и богатия библиотечен фонд на университета от вредители по книгите.

С цел оптимизиране на работния процес, заемната вече е преместена в непосредствена близост до входа на библиотеката вдясно. Това ще подобри функционалността на библиотеката и ще помогне за по-доброто обслужване на потребителите.

Галерия снимки от Библиотеката вече има UV машина за дезинфекция и стерилизация на книги ...