Ректорът се срещна с олимпийския златен медалист Таню Киряков

сряда, 14 юли 2021 16:07

На посещение в Университета за национално и световно стопанство беше една от легендарните личности на българския спорт Таню Киряков - единственият състезател, спечелил олимпийски златни медали в 50-метровата и в 10-метровата стрелба с пистолет.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров връчи на златния медалист по стрелба Таню Киряков сувенир по случай 100-годишнината на нашия университет.

На срещата присъстваха още ръководителят на катедра "Физическо възпитание и спорт" доц. д-р Иван Стоилов и доц. д-р Спас Ставрев. Бяха обсъдени възможно сътрудничество по отношение на студентските спортни клубове, включително включването на стрелбата като университетски спорт и изграждането на стрелбищен комплекс към зала „Бонсист“.

Заедно с ръководителя на катедра „Физическо възпитание и спорт“ доц. д-р Иван Стоилов (вляво) и доц. д-р Спас Ставрев (вдясно), ректорът проф. Димитров и олимпиецът Таню Киряков коментираха силната връзка между спорта и образованието

„В нашия университет държим на срещите с големи имена от българския спорт. За нас е важно да включваме известни спортисти в открити лекции. Така, през лични срещи, нашите възпитаници по-лесно ще научават, че зад големите победи стои много труд, упоритост и организация“, отбеляза проф. Димитров.

„Преди университетът е имал клуб по стрелба и се радвам, че сега имаме възможността да обсъдим създаването на един такъв клуб. Той ще е в полза на студентите, които искат да се развиват в разнообразни области и може да бъде свързващо звено между обучението по отбраната и икономиката“, коментира Таню Киряков.

Олимпийският шампион Таню Киряков

По време на срещата присъстващите обсъдиха още състоянието на спорта в България по време на пандемията COVID-19 и как онлайн обучението се е отразило на студентите.

„Стига човек да има мотивация, винаги ще намери правилния път и  възможност да учи, дори и без физическия контакт в залите на университета“, добави проф. Димитров по темата.

Роди се и идеята за спортен бал, на който изявените студенти-състезатели ot УНСС да получат отличията си в присъствието на големите имена от българския спорт.

Галерия снимки от Ректорът се срещна с олимпийския златен медалист Таню Киряков ...