УНСС посрещна рекорден брой участници в Националното състезание по финанси и счетоводство на Асоциацията на икономическите училища в България

събота, 08 май 2021 12:17

Националното състезание по финанси и счетоводство, организирано от Асоциацията на икономическите училища в България (АИУБ), се проведе при рекорден брой участници. Близо 400 средношколци се включиха в надпреварата за правото да бъдат студенти в най-големия бизнес университет в Югоизточна Европа. Поради големия интерес, последното за годината национално състезание се организира на два етапа.

Въпреки сложната епидемиологична обстановка, от началото на годината АИУБ успя да проведе присъствено всичките 4 национални състезания.

Председателят на Асоциацията на икономическите училища в България проф. д-р Даниела Фесчиян подчерта, че състезанията протичат под мотото “Пътят на успеха минава през УНСС“ и посочи: „Добре дошли в УНСС,  благодаря ви за куража и смелостта, за усилията, които сте положили да инвестирате в знания, за да се явите на това сериозно състезание на АИУБ. Оценявам целенасочената подготовка, необходима за участието в такъв тежък конкурс. Приветствам високо вашата амбиция и желание да се преборите за достойното си място в голямото академично семейство на УНСС“. Проф. Фесчиян подчерта, че присъстват ученици от цяла България - Сливен, Видин, Варна, Радомир, Перник, Плевен, София, Бургас, Благоевград, Петрич, Гоце Делчев, Монтана, Кърджали, Пловдив, Сопот, Пазарджик, Велико Търново, Стара Загора  и др. Според нея това говори за изключителното доверие във високото качество на образованието в университет №1 – УНСС.  

Проф. д-р Даниела Фесчиян откри Националното състезание в Тестовия център заедно с проф. д-р Мирослава Раковска, зам.-ректор по учебната дейност

Зам.-ректорът по учебната дейност проф. д-р Мирослава Раковска поздрави средношколците от името на ректора проф. д-р Димитър Димитров и отбеляза, че силно се надява те да станат част от УНСС. Тя ги приветства за смелостта им да се явят на днешното състезание. Проф. Раковска обърна внимание, че на класиралите се дава право на прием в 33 специалности в професионално направление „Икономика“. Освен четиригодишното обучение в бакалавърска степен, в УНСС те ще бъдат насърчавани да се занимават и с наука, допълни проф. Раковска. 

Проф. Раковска (вдясно) и проф. Фесчиян дадоха старт на състезанието и в Университетската библиотека

В Тестовия център и компютърните зали на Университетската библиотека се състезаваха средношколци от 34-те училища-членове на АИУБ.

Състезателите разказаха за своите бъдещи планове. Някои от присъстващите средношколци от Националната търговско-банковата гимназия искат да учат специалността „Финанси и счетоводство“, други да опитат и с журналистика, не са малко желаещите да учат и право в УНСС. Не липсват и такива, които ще опитат да съчетаят икономически специалности като бакалавър и последваща магистратура „Журналистика“.

По време на състезанието бяха спазени всички противоепидемични мерки, измерване на температурата на входа, спазване на необходимата дистанция и строг контрол за носене на маски.

Галерия снимки от УНСС посрещна рекорден брой участници в Националното състезание по финанси и сче ...