61 компании със сертификати от ИИСТТ за успешно завършени обучения по интелектуална собственост

петък, 23 април 2021 11:30

61 компании преминаха през серията обучения по интелектуална собственост, насочени към ИКТ сектора, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия – ИАНМСП и Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер към УНСС.

Сертификатите връчиха проф. д-р Цветана Стоянова, зам.-ректор по институционално и бизнес сътрудничество и студентски политики, проф. д-р Владя Борисова, директор на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер (ИИСТТ), д-р Бойко Таков, изпълнителен директор на ИАНМСП (на снимката долу).

Финал на успешно завършената програма. Зам.-ректорът проф. Стоянова, директорът на ИИСТТ проф. Борисова, изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Таков (отляво надясно)

Проф. д-р Цветана Стоянова заяви, че за нея е особено удоволствие и на практика да види реализацията на сътрудничеството между УНСС и ИАНМСП в лицето на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер. За проф. Стоянова „завършилите курса 61 фирми доказват за пореден път, че науката има място сред бизнеса“. 

Проф. Цветана Стоянова пожела на добър час на участниците и ги покани да участват и в други инициативи на УНСС

Проф. Цветана Стоянова се обърна към успешно завършилите курса: „тъй като вие, завършилите курса, сте пилотният проект, аз съм сигурна, че сте останали удовлетворени, защото в нашия университет са най-добрите специалисти по интелектуална собственост“. Тя припомни, че УНСС има много добри взаимоотношения с Изпълнителната агенция, които намират израз в реализирането на различни проекти и днешното събитие е поредното доказателство за това.

Проф. Владя Борисова заяви, че „основната цел на Института по интелектуална собственост и технологичен трансфер е именно да опосредства връзката между науката и бизнеса, както чрез обучение, така и чрез предоставяне на експертна информация що е то интелектуална собственост, как бизнеса може да се възползва от нея, как да я трансферира, какви са бизнес моделите, които да доведат до конкретно икономическо предимство“. Проф. Борисова благодари за подадената ръка от страна на държавата в лицето на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, защото са повярвали в успеха и този курс е първа стъпка в реализацията на връзката държава – наука – бизнес.

Проф. д-р Владя Борисова

Изпълнителният директор на ИАНМСП д-р Бойко Таков коментира: „В България се развиват наистина забележителни софтуерни разработки от компании на световно ниво, които доказват за пореден път, че ИКТ сектора е една от звездите на родната икономика. За нас, като държавна структура, е от съществено значение да предлагаме качествени инструменти за развитие на малките и средните предприятия и аз съм изключително щастлив, че съвместно с партньорите ни от ИИСТТ успяхме, въпреки предизвикателствата на пандемията, да изпълним програмата, да дадем ценни знания за защита на труда на родните експерти в областта и развитие на продуктите им“.

Д-р Таков  благодари за сътрудничеството между институциите и пожела  надграждане чрез други инициативи

Един от получилите сертификат - Петър Коцев от „ТехноЛогика“ ЕАД - посочи, че фирмата, в която работи има клиенти в над 60 държави, както и собствени продукти, които представляват интелектуална собственост и този курс е бил много полезен за него.

Петър Коцев сподели, че курсът е бил много интересен и с удоволствие ще предаде на колегите си наученото

Обучението в пилотния проект представлява серия от онлайн теоретични сесии в рамките на един месец и обхваща най-важните теми, касаещи интелектуалната собственост за МСП от ИКТ сектора: корпоративна конкурентоспособност, защита на корпоративните производствени и търговски тайни, киберсигурност, хардуер и топология на интегрални схеми, патентоване в България и в чужбина, интелектуална собственост и мобилни апликации и видеоигри, домейн имена, закрила на компютърни програми, закрила на бази данни и съдебна практика, бизнес модели с интелектуална собственост и други.

Галерия снимки от 61 компании със сертификати от ИИСТТ за успешно завършени обучения по интелектуа ...