Осма годишна конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“

вторник, 20 април 2021 18:53

Осмата годишна конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“ се проведе онлайн. Организатори на събитието са Центърът за балкански изследвания към катедра „Международни отношения“, Институтът за икономика и международни отношения (ИИМО), Българското дипломатическо дружество (БДД) и Националната асоциация за международни отношения (НАМО).

Част от участниците в Осмата годишна конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“

Основната тема на конференцията тази година е „САЩ и Балканите: Ще се промени ли нещо при новата американска администрация?“.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров приветства присъстващите и отбеляза, че темата е интересна и особено актуална, тъй като регионът се намира в ситуация на ескалация на напрежение.

Ректорът проф. д-р Димитър Димитров отбеляза важния принос на конференцията, защото УНСС не е само икономически университет, а в него от самото му създаване се преподават и стопански, и политически науки.

Модераторът на събитието проф. д-р Динко Динков, директор на Центъра за балкански изследвания и преподавател във факултета по „Международна  икономика и политика“, подчерта, че този форум е в духа на традициите, заложени преди 101 години от първия ректор на университета проф. Стефан Бобчев и днес продължени от ректора проф. д-р Димитър Димитров, който има професионален интерес по темата.  

Проф. д-р Динко Динков, директор на Центъра за балкански изследвания

Доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“, представи доклад за „Новата динамика в международната политика след президентските избори в САЩ през 2020 г. и комуникационните дефицити в българската външна политика“. Той припомни защо Балканите са обект на въздействие на външни фактори, които се конкурират на тази територия, като обърна внимание, че важен политически въпрос е дали ние улавяме тези моменти и промени. Доц. Ралчев акцентира на поведението на Турция в рамките на НАТО, напрежението около Украйна, което ще предопредели трайното ангажиране на САЩ в региона. 

Доц. д-р Пламен Ралчев, ръководител на катедра „Международни отношения“ предложи акцент на конференцията да бъдат отношенията България-Северна Македония, които смята за голям политически въпрос за решаване, както и нуждата от намиране на формула за разрешаване на тази деликатна тема

Посланик д-р Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, потърси отговори на въпроса колко далеч са САЩ от Балканите? Той обясни защо ще се променят отношенията и как ще рефлектира тази промяна. Д-р Кючуков изтъкна важността на темата България - Северна Македония.

Д-р Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения, смята, че интересът на САЩ на Балканите ще се движи между „може би и едва ли“

Посланик Веселин Вълчев, доскорошен генерален консул на Република България в Лос Анжелис, САЩ, сподели личните си оценки на българо-американските отношения и мястото на България в стратегията на САЩ към Балканите.

Негово превъзходителство Веселин Вълчев смята, че има рестарт във външната политиката на новата американска администрация.

Доклади представиха и двама студенти - Поля Желязкова и Божидар Миладинов, победители в първата част на конференцията. Тя се състоя под формата на Младежка кръгла маса - конкурс, организирана със съдействието на Студентската асоциация за изследване на международните отношения (САИМО) и Студентския дипломатически клуб.

Поля Желязкова

Конференцията продължи с дискусия за ролята на Турция в НАТО, отношенията България - Северна  Македония, „Триморието“ и други.

Проф. д-р Искра Баева, преподавател в СУ, заяви, че приема конференцията като начало на разговора за определяне на основните параметри на българската политика.

Във форума участваха представители на академичните среди, изследователи, депутати от Европейския парламент, дипломати, представители на държавната администрация и на неправителствения сектор, експерти, студенти, докторанти и журналисти.  

Традиционно конференцията се провежда с медийната подкрепа на сп. „Международни отношения“ и докладите ще бъдат публикувани в следващия му брой.

Галерия снимки от Осма годишна конференция „Балканите в XXI век – българският поглед“  ...