Доц. д-р Иван Стоилов: Отборът на УНСС по футзал е успешен модел, който може да бъде пример и за други висши училища

вторник, 06 април 2021 15:57

Колко важен е студентският спорт за развитието на основни личностни качества? Какви са успехите и препятствията, които съпътстват ежедневието на един от най-успешните треньори в УНСС? Разговаряме с новоизбрания ръководител на катедра „Физическо възпитание и спорт“  доц. д-р Иван Стоилов. Той ще встъпи в длъжност през юни 2021 г.

Доц. Стоилов, освен на солидна учебна подготовка, кандидат-студентите в УНСС могат да разчитат и на активен спорт. Разкажете за успехите на отбора по футзал.

УНСС е най-доброто висше икономическо училище и предлага изключителни възможности за спорт. Смея да твърдя, че разполагаме с една от най-добрите студентски спортни бази у нас, както и с един изключително компетентен преподавателски колектив в катедрата. Изграждаме отбора по футзал от далечната вече 2009 година. Започнахме с много ентусиазъм, няколко години „обигравахме“ отбора в Градската лига, а след това започнахме да играем и в Националната лига. Нищо в живота не идва бързо и лесно, особено в спорта. Работихме усърдно и успехите се появиха. В периода 2014 – 2019 г. спечелихме пет поредни титли в Градска лига футзал, в компанията на отбори като „Левски “, „ЦСКА Футзал“, „Локомотив“ и „DXC Techology“. Три пъти сме вицешампиони от Национална лига футзал, а най-големият ни успех е спечелената Купа на България по футзал през 2018 г. Имаме титли и от престижния международен студентски турнир в Белград, през 2011 и 2013 г. През годините в националния отбор на България са играли осем състезатели от състава на УНСС.

Радостта след спечелената Купа на България, най-значимият успех в историята на отбора на УНСС по футзал

Какви качества развиват заниманията с футзал?

Най-значимата роля на спорта, особено актуална днес, е възможността за социални контакти и общуването лице в лице, като считам това за изключително важно, особено за подрастващите. Футзалът е динамичен и красив спорт. Развива най-вече скоростно-силовите способности, ловкостта и бързината. Поради малкото пространство и краткото време за реакция, се изисква бърза и точна мисъл. Има влияние върху изграждането на личностните качества на състезателите - калява волята, изгражда дисциплина и работа в екип.

Моменти от награждаването с титлата от Градската лига по футзал през сезон 2018/2019 г.

Как студентите могат да се включат в отбора?

Всички студенти, които избират да практикуват футбол в Университета, имат в някаква степен предварителна подготовка в тази област. Имам предвид, че всеки е играл футбол в детско-юношески формации или дори на по-високо ниво. Футзалът им дава възможност да участват в учебно-тренировъчен и състезателен процес на високо ниво и при много добри условия, както и шанс да съчетаят активния спорт с обучението си. Всеки студент, който желае да бъде част от отборите на УНСС по футзал и футбол, може да се свърже с мен или колегата ми Милен Гаджев. Ние гарантирано ще дадем шанс на всеки да опита и докаже, че може да бъде част от тези отбори! Координатите ни са достъпни в сайта на университета.

Как протича подготовката в условия на пандемия и какво да очакват феновете и състезателите тази година?

Повече от година ситуацията е много трудна за всички. Няма как да се планира дългосрочно, редуваме периоди на карантина с периоди на разхлабване на мерките, а всичко това се отразява тежко на спортната форма на състезателите. През миналата седмица отборът ни приключи участието си в Градската лига по футзал за този сезон, завоювайки сребърното отличие в първенството. За жалост няма да можем да участваме в битката за титлата в Националната лига по футзал, поради административни и финансови причини.

Новият закон за спорта задължава всеки клуб, участващ в първенство, да е член на съответната федерация, но автоматично изключва възможността да е член на друга спортна федерация. Това особено много затруднява дейността на студентските спортни клубове, които обикновено са членове на Асоциацията за студентски спорт. До момента в Националната лига по футзал, клубовете заплащаха административна такса, а разходите за настаняване и храна се поемаха от БФС и ММС, което облекчаваше финансово участниците, но тази година всички разходи са за сметка на отборите, което означава непланиран разход за нас от порядъка на 6 - 7 хиляди лева. Надяваме се с помощта на Министерството на спорта, БФС, и разбира се, УНСС, в лицето на ректорското ръководство да се решат тези проблеми, защото това действа много демотивиращо на състезателите.

Защото, ще повторя, в спорта нищо не се случва от днес за утре. Отборът на УНСС е граден с години, демонстрирахме един успешен модел, който може да бъде пример и за други висши училища, и ще бъде жалко, ако всичко това отиде в историята. Малко се отклоних, но това е реалността. За да го има отборът и да участва на високо ниво, както до сега, ще ни бъде нужна подкрепа.

Какво за вас е УНСС? Какво е да бъдеш преподавател в УНСС? Какви студенти очаквате да пристъпят прага на учебното заведение тази година?

За мен през годините УНСС се превърна в кауза. И не само отборът по футзал, а всичко, което ме свързва с УНСС – преподаването, катедра „Физическо възпитание и спорт“, Бизнес факултетът, множеството приятели и колеги. Надявам се този академичен дух, който заплени мен, да се предава на студентите, да ги мотивира да се развиват и надграждат себе си. Това е ролята на всяко висше училище – да стимулира в своите възпитаници проявата на най-добрите им качества. Надявам се наистина новите студенти да бъдат жадни за знания и разбира се, за спорт. Много ми се иска всички те, а и ние като нация, да започнем да проявяваме повече търпение, системност и последователност в постигането на нашите цели. Защото това е огромен проблем. Аз го виждам в спорта, където никой няма търпение да работи и да дочака добрите резултати. Постоянно се сменят треньори, идеи, концепции, но без да сме дали време, за да видим дали някоя от тях все пак ще проработи.

Доц. д-р Иван Стоилов - горд и щастлив с купата на България

И в края искам да пожелая едни по-спокойни времена, да бъде решена здравната криза, за да може всички ние да планираме и работим в нормална обстановка. Разбира се, пожелавам си и повече спортни успехи с отборите на УНСС, които да ни радват и в бъдеще.

Галерия снимки от Доц. д-р Иван Стоилов: Отборът на УНСС по футзал е успешен модел, който може да  ...