Премиерът Бойко Борисов посети най-новия корпус на УНСС

петък, 02 април 2021 11:32

Премиерът Бойко Борисов посети най-новия корпус на УНСС, който преди дни получи Акт 16 и е готов да приема студенти от новата учебна година. „Да ви е честита новата сграда“, обърна се той към ректора проф. д-р Димитър Димитров.

Заедно с министър-председателя в УНСС дойдоха финансовият министър Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков

Премиерът разгледа сградата, построена по всички нови изисквания на пасивното строителство и обърна специално внимание на соларната инсталация, която осъществява отоплението на сградата. „За доизграждането му преди 2 години отпуснахме 7,5 млн. лв. Новата сграда значително ще облекчи работата на учебното заведение, тъй като сега съществуващите зали бяха сериозно натоварени - включително и през почивните дни. Ayдитopиитe ca мoдepни, c нaпълнo изгpaдeнa тexнoлoгичнa инфpacтpyктypa. Ако искаме младите хора да учат и да се развиват в България - трябва да им осигурим най-добрите условия“, обясни при посещението си министър-председателят.

Борисов разгледа и новия Тестови център. Той е част от по-голям проект, в който УНСС участва - „Дигитализация на икономиката в среда на големи данни“, разказа ректорът проф. д-р Димитров.

Най-новият корпус на УНСС е една от най-големите инвестиции в образователната база през последните години. Проектът е осъществен чрез програма „Региони в растеж 2014-2020" по бюджетна линия BG16RFOP001-3.003 "Подкрепа за висшите училища в Република България". Общата стойност на проекта е 9 657 000 лв. без ДДС.  3 750 000 лв. без ДДС са отпуснати от Оперативната програма, а 5 907 000 лв. без ДДС са целеви средства от Министерство на финансите.

Договорът с Министерство на регионалното развитие и благоустройството беше сключен в края на 2016 година. Строителството започна през 2017 година, но по независещи от Университета причини, срокът бе удължен, а правителството отпусна допълнително финансиране за завършване на сградата.

Премиерът разгледа фотоизложбата, пресъздаваща ключови моменти от строителството на сградата от първата копка през 2017 година до пускането в експлоатация през 2021 годна.

Галерия снимки от Премиерът Бойко Борисов посети най-новия корпус на УНСС ...