Проф. д-р Димитър Ненков: Оценка на публично акционерно дружество донесе първото място на отбора по финанси на УНСС

понеделник, 22 март 2021 12:13

За втора поредна година отборът на УНСС с академичен наставник проф. Димитър Ненков спечели първото място в междууниверситетското студентско състезание CFA Institute Research Challenge 2021 за България. Отборът-победител на УНСС е от студенти в специалностите „Финансов мениджмънт“ и „Счетоводство, финансов контрол и финанси“, ОКС „магистър“.

Пореден успех за вашите студенти.  На какво се дължи това? 

Състезанието е в областта на финансовия анализ и оценката на компании и техните акции. Нашите студенти са много добре подготвени в тази област, както магистри, така и бакалаври. Студентите от финансовите специалности на УНСС имат това предимство, че задълбочено изучават дисциплини, които имат пряко отношение към работата на един финансов анализатор. В частност, студентите от специалности „Финансов мениджмънт“ и „Финанси“, ОКС „магистър“, изучават методологията и проблемите на оценката на действащи предприятия. Достатъчно е в състезанието да пожелаят да се включат по-силни студенти.

Как протичат състезанията и с отборите на кои университети нашите студенти се състезават?

На националния етап на състезанието отборите на УНСС се състезават с отборите на други български университети. В състезанието обикновено са представени университети, които водят обучение по направления „Икономика“ и „Администрация и управление“, в т.ч. по финансови специалности. На крайния етап на състезанието - презентацията, освен УНСС, най-често има отбори от Американски университет в България, Софийски университет, Стопанска академия – Свищов, Икономически университет – Варна, Висше училище по застраховане и финанси, Варненски свободен университет и др.

По регламент всеки университет има право да излъчи до два отбора. Всеки един отбор може да е от 3 до 5 студенти. Това дава възможност студентите, макар и в рамките на едно състезание, да се поставят на мястото на сертфицирания финансов анализатор (CFA) в една от трудните му и отговорни професионални задачи – оценката на публично акционерно дружество.

Какви специфични знания и умения развива подготовката и участието в  състезанието ? Дава ли кариерни предимства?

Студентите имат възможност да направят едно упражнение на високо ниво в професията на финансовия анализатор. Участието в това състезание е отлична възможност за тях да тестват придобитите знания и умения от университета в една реална ситуация от финансовата практика. Това със сигурност дава кариерни предимства. Студентите получават сертификат за участието си, който свидетелства за преминаването им през подобна практическа подготовка. Тази година организаторите CFA Institute поискаха от победителите в местните състезания да изпратят и резюмета на своите CV-та, за да могат да ги разпространят до водещи международни компании.

В състава на отбора-победител влизат: Богомила Корманова, специалност „Счетоводство, финансов контрол и финанси“, Христина Вардева, специалност. „Финансов мениджмънт“ и Радостина Чаушева, специалност „Финансов мениджмънт“

Как успявате да вдъхновите студентите за тези изяви?  

Признавам си, че през последните години това е предизвикателство. Всяка година отправям покана към студентите ни от финансовите специалности за участие в състезанието. За съжаление през последните години броят на желаещите намалява. Проблемът е свързан основно с това, че нашите студенти работят, обикновено на пълен работен ден – и бакалаври, и магистри. Едновременно учат и работят и им е трудно да отделят време и за участие в състезанието. За това пък участват най-мотивираните.

След успеха на междууниверситетското студентско състезание на възпитаниците на УНСС, какво следва?

Сега е ред на регионалния етап на състезанието, който вече започна. Докладите са предадени и ще се оценяват от CFA специалисти в регион EMEA (Европа, Близък Изток и Африка). За втора поредна година този етап ще е онлайн. Вече изпратихме презентация и видео запис през платформата ZOOM. Те ще бъдат оценявани от панел от т. нар. съдии. За съжаление студентите няма да имат възможност да се представят на живо, в което са много добри и го демонстрираха на националния етап.

 

Галерия снимки от Проф. д-р Димитър Ненков: Оценка на публично акционерно дружество донесе първото ...