Благороден жест на незрящ студент от УНСС към неговите „колеги по съдба“

четвъртък, 30 май 2019 14:00

На вратите на учебните зали вече има специални табелки на брайлова азбука, благодарение на които незрящите студенти от УНСС вече без чужда помощ ще намират аудиториите, в които имат лекции.

Идеята е на второкурсника по право Християн Димитров, който също е незрящ. Сам искал да финансира нейното осъществяване и затова спестил пари от стипендията си и организирал кампания за набиране на останалите средства. Така необходимата сума от близо една минимална работна заплата била събрана с помощта и на хората, които обичат УНСС, казва Християн и споделя, че неговите колеги са неговото семейство.

Християн Димитров

22-годишният студент от Карлово се погрижил и за изработката на специалните табелки. От това ще се ползват и бъдещите ми „колеги по съдба“, казва той.

Християн Димитров и помощник-ректорът Николай Бакърджиев поставят табелките

Християн не се чувства различен. Благодарен е на състудентите си, че му помагат с лекциите и придвижването по коридорите на университета. Мечтае след като завърши, да стане юрисконсулт в община или учреждение, за да помага на хората с проблеми. Не смята, че в България е лесно да живееш с увреждане, но е убеден, че „когато имаш желание, ще намериш начин“.

Студентите с увреждания в УНСС са 84, седем от които са незрящи. Според Християн сградата и инфраструктурата на нашия университет са изключително удобни за тях, защото не е необходимо да се придвижват от сграда в сграда и да ползват градския транспорт.

 

Интервю с Християн четете в следващия брой на „Вестник на УНСС“.

Галерия снимки от Благороден жест на незрящ студент от УНСС  към неговите „колеги по съдба“ ...