Отбор „Астрея“ от УНСС спечели трето място на националното състезание по решаване на наказателноправни казуси

вторник, 14 май 2019 14:36

Отборът „Астрея“ на наши студенти по право зае престижното трето място във второто национално състезание по решаване на наказателноправни казуси, което се проведе в залите на ВКС в Съдебната палата. Студентите бяха оценявани от най-добрите наказателни магистрати у нас, в т.ч. и от зам.-председателя на ВКС и ръководител на наказателната колегия Галина Захарова. Техни треньори бяха преподавателите по наказателно право гл. ас. д-р Петя Митрева и гл. ас. д-р Пресиян Марков, които в продължение на цялата учебна година подготвяха студентите.

Отбор Астрея заедно със своите треньори гл. ас. д-р. Пресиян Марков и гл.ас.д-р.Петя Митрева

Нашият отбор „Астрея“ беше в състав: Кристистиан Хаджиев - капитан, студент в пети курс, Цанко Цаков, третокурсник, Петромир Андреев четвъртокурсник, и петокурсниците Стоил Малинов и Теодор Тошев. Другият отбор „Primus“ на университета не се класира за полуфиналите.

Отборът в зала на Върховния касационен съд

Състезанието, организирано от Юридическия факултет на СУ „Св. Кл. Охридски“, се проведе за втора поредна година. В предварителния кръг на състезанието, което започна на 10 май в Юридическия факултет на СУ, десетте отбора трябваше да съставят обвинителна теза по представен от организаторите казус, като времето, с което разполагаха, беше три часа. За следващия кръг се класираха и двата отбора от УНСС.

Обвинителната теза, представена от отбор „Астрея“, беше избрана за най-добре аргументирана от комисията с председател съдия Елена Попова от Специализирания наказателен съд.

Отборът „Астрея“ след спечеленото трето място

Състезанието продължи на 11 май в Съдебната палата, където най-добрите осем отбора премериха сили на четвърт финала. Отбор „Астрея“ се изправи срещу отбор „Nexum“ от НБУ, като представителите на нашия университет бяха в ролята на прокурори. На полуфиналите продължи отбор „Астрея“ от УНСС.

Представителите на нашия университет преди двубоя им с отбор „Logos”на НБУ

На следващия етап от състезанието представителите на нашия университет се изправиха срещу отбор „Темида“ на СУ, отново в качеството на държавни обвинители. „Астрея“ имаше задачата да убеди съда в състав: съдия Иво Хинов, Елена Попова и Руси Алексиев (представители на Специализирания наказателен съд), че повдигнатото обвинението за двойно убийство е доказано по несъмнен начин.

Нашите студенти в очакване на съдебното решение след двубоя им с отбор „Темида” на СУ

След изключително оспорваната първа част на двубоя, в правото на реплика, за подготовката на която участниците разполагаха с пет минути, представителите на „Астрея“ - Кристиан Хаджиев и Цанко Цаков - убедително аргументираха пропуските на защитата. Съдебният състав, след почти едночасово обосноваване на своето решение, обяви за победител отбора на СУ. Нашият отбор, както и преподавателите гл. ас. д-р Пресиян Марков и гл.ас. д-р Петя Митрева, подготвили отбора, получиха множество адмирации от магистратите и присъстващите в залата на Върховния касационен съд.

В двубоя за третото място нашите студенти победиха отбора на НБУ.

Награждаването на отбор „Астрея“

Галерия снимки от Отбор „Астрея“ от УНСС спечели трето място на националното състезание по решаван ...