Публична лекция „Бъдещето на пластмасата: ограничения, алтернативи и възможности“

четвъртък, 09 май 2019 10:53

По случай Европейската зелена седмица в УНСС Еко клубът организира публична лекция на тема „Бъдещето на пластмасата: ограничения, алтернативи и възможности“. Събитието се проведе в Малката конферентна зала, а целта му беше разглеждането на темата за бъдещето на пластмасата в контекста на приетата от Европейския парламент забрана за използване на някои изделия за еднократна употреба в ЕС от 2021 г.

В Малката конферентна зала

Това е едно от събитията, на които виждаме най-голяма активност, срещаме много ентусиазирани хора. В рамките на Европейската зелена седмица с моите колеги решихме да повдигнем актуалната тема за пластмасовото замърсяване. Трябва да говорим открито по проблема и да търсим решение. Надявам се да промените някои свои навици, да преосмислите други и да излезете оттук с позитивна нагласа, посочи Богомила Корманова, представител на Еко клуб УНСС, третокурсничка в специалност „Финанси и счетоводство с преподаване на английски език“.

Богомила Корманова

Гост-лектори от неправителствени организации и бизнеса говориха пред студентите за европейската политика в областта на опазването на околната среда.

Студентите

Фактът, че сте тук означава, че вече имате отношение по проблема и си давате сметка за необходимостта от активни действия, за да не затрупваме планетата с пластмаса, заяви Ана Маринска, представител на Европейската комисия в България. По време на своята лекция тя се спря на действията на ЕС за по-екологичен начин на производство и употреба и посочи най-големите замърсители на околната среда и съответните мерки, които следва да се предприемат за справянето с този проблем.

Ана Маринска

Годишно в океаните и моретата се изхвърлят между 5 и 13 млн. тона пластмаса, но  Европейският съюз не е най-големият замърсител на планетата – годишно се изхвърлят около 25,8 млн. тона пластмаса, като едва 30% от тях се рециклират, посочи лекторът.

По време на лекцията

Гост-лектори бяха и Данита Заричинова от екологичното сдружение „За земята“ и Габриела Петкова от Грийнпийс България, които представиха съвместната си кампания „Свободни от пластмаса“. Те разгледаха проблема с пластмасата за еднократна употреба и споделиха добри практики и устойчиви алтернативи на забранените продукти.

Габриела Петкова (вляво) и Данита Заричинова

Когато започнахме своята кампания през 2015 г., темата не беше толкова нашумяла, но знаехме, че не можем да използваме толкова много пластмаса, посочи Петкова и разказа за първите инициативи: почистване на плажове, изложби, събиране на подписи и др.

Според Данита Заричинова всеки човек може да направи малки стъпки към опазване на околната среда, като използва платнена вместо найлонова торба, многократна чаша за кафе и алтернативни екологични материали.

По време на презентацията си Георги Купенов от компанията Cupffee, която развива успешен бизнес с устойчив продукт – патентована ядлива и биоразградима чаша за кафе и топли напитки, разказа, че през 2018 г. е открита първата производствена база, а едва тази година е започнала дистрибуцията на фирмата в целия свят. Купенов окуражи студентите на следват мечтите си и винаги да мислят за природата и околната среда.

Георги Купенов

Еко Клуб УНСС за втори път беше домакин на Европейската зелена седмица, с което нашият университет се включва в най-голямото ежегодно дискусионно събитие, свързано с европейската политика за околната среда. Инициативата „Европейска зелена седмица“ се организира от Генерална дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия и тазгодишното й издание е посветено на темата „Законите за околната среда на ЕС “.

Галерия снимки от Публична лекция „Бъдещето на пластмасата: ограничения, алтернативи и възможности ...